Market Beat: Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, απαιτείται επαγρύπνηση και ευελιξία

Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2013 10:59
UPD:23/10/2013 17:34
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, που σηματοδοτεί την έναρξη του τελευταίου τριμήνου, αναμένεται να ξεκινήσει με πολλές εκκρεμότητες για τους επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά και ακόμα περισσότερες για τους θεσμικούς του ΧΑ. Εκτός της κατάστασης στις ΗΠΑ, που έχει προβληματίσει τους επενδυτές παντού υπάρχουν επίσης, από την Eυρωζώνη, αρκετές ειδήσεις που συνηγορούν στην δημιουργία ανησυχίας. Η κυριότερη έχει σχέση με την ομαλότητα στην διακυβέρνηση της Ιταλίας.

Με την αγορά της Αθήνας να εμφανίζει πτώση, που σε ποσοστό ήταν μεγαλύτερη από όλων των χρηματιστηρίων της Eυρωζώνης, μια μέρα που οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα ξεφόρτωναν μετοχές, δεν είναι αδικαιολόγητη η αρνητική προδιάθεση για την βραχυπρόθεσμη τάση στο ΧΑ. Οι τράπεζες μπόρεσαν να κερδίσουν κάτι από την διαπραγμάτευση που έγινε με την DG comp, αναφορικά με την μείωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Ειδικότερα στα Βαλκάνια, με πώληση των θυγατρικών τους σταδιακά, ενώ για τις μη τραπεζικές δραστηριότητες ζητείται η άμεση πώλησή τους. Ωστόσο, οι θεσμικοί κάθε αγοράς προτιμούν να υπάρχει μια στιβαρή κυβέρνηση στη χώρα που επενδύουν και οι εσωτερικές εξελίξεις, όπως μεταδίδονται στο εξωτερικό από την πρωθυπουργό, προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άρα θετική και η συνεισφορά στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών στο ΧΑ από το κλίμα στο εσωτερικό. Στην περίπτωση δε που η εξέλιξη στις ΗΠΑ εκληφθεί ως «κακή» είδηση, που την προεξόφλησαν οι επενδυτές με την πρόσφατη πτώση της περασμένης εβδομάδας, πιθανά να σημειώσουν άνοδο και τα διεθνή χρηματιστήρια. Συνεπώς το ΧΑ πιθανά να κινηθεί ανοδικά με μεγαλύτερη ευκολία  από εκείνη που θα περίμεναν όσοι έμειναν με τη γεύση των χθεσινών συναλλαγών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Στη Wall Street οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα τη Δευτέρα, ενώ απέμεναν λίγες μόνο ώρες πριν από την λήξη της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα, για να αποτραπεί μια διακοπή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αλλά οι βασικοί δείκτες τον Σεπτέμβριο έκλεισαν με στιβαρά μηνιαία κέρδη. Οι απώλειες ήταν ευρείες σε όλους τους τομείς και η πτώση επιταχύνθηκε στα τέλη της διαπραγμάτευσης, αλλά ο δείκτης S&P500 κατάφερε να διατηρήσει κέρδη 3% για το μήνα και 4,7% για το τρίμηνο. Ο Nasdaq ενισχύθηκε περισσότερο από 10% για το τρίμηνο, η μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση από το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Με το νόμο που αφορά στη χρηματοδότηση χιλιάδων εκ των συνήθων δραστηριοτήτων της κυβέρνησης, να ετοιμάζεται να λήξει τα μεσάνυχτα, οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση από την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού  κόμματος που ελέγχει την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων, να καθυστερήσει το πρόγραμμα Obamacare για ένα χρόνο, σε αντάλλαγμα για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πέρα από τη Δευτέρα.

Τα πλήγματα που δέχθηκε το φρόνημα των επενδυτών στην ευρωζώνη προήλθαν από την αύξηση του κινδύνου για την επιβίωση της Ιταλικής κυβέρνησης μετά τις παραιτήσεις υπουργών που ανήκουν στο κόμμα του Μπερλουσκόνι και από την πολιτική διένεξη επί του προϋπολογισμού των ΗΠΑ. Η αγορά της Ιταλίας υποχώρησε στα χαμηλά τριών εβδομάδων καθώς οι υπουργοί από το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποχώρησαν από το υπουργικό συμβούλιο σαν αντίδραση στις απειλές για να τον εκδιώξουν από το κοινοβούλιο μετά την καταδίκη του για φορολογική απάτη. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου εξακολουθεί παρά ταύτα να ενισχύεται από την αρχή του χρόνου και το τρίτο τρίμηνο κέρδισε 14% που αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2009. Η παγκόσμια έρευνα για την κατανομή των κεφαλαίων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία ανέδειξε πως οι επενδυτές για τρίτο συνεχόμενα μήνα ενίσχυσαν τις μετοχές της ευρωζώνης χάρη στις λαμπρότερες οικονομικές προοπτικές που φαίνεται να διαθέτει η περιοχή.

Σήμερα

Το δολάριο διατηρήθηκε σταθερό, παρά τα αδιέξοδα και το δεδομένο ότι απέτυχαν να βρουν μια συμβιβαστική λύση σχετικά με ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση δράσεων της κυβέρνησης. Σε λίγες εβδομάδες μετά έχουμε την επόμενη πολιτική μάχη για την αύξηση στο ανώτατο όριο χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τα futures των δεικτών της Wall Street παρουσίασαν οριακή αύξηση 0,2% ενώ τα futures για τα αμερικανικά ομόλογα υποχώρησαν 5 τικς.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε 0,2% μετά την αναρρίχηση ως το 1,3% νωρίτερα στη σύνοδο για αίτια σχετικά με την τοπική οικονομία και πολιτική.

Ο δείκτης για τις μετοχές MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 0,20%. Και δεν βρέθηκε ακόμη πολύ μακριά από τα χαμηλά δύο εβδομάδων αφού υποχώρησε 1,5% εκατό στην προηγούμενη συνεδρίαση . Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι κλειστά για τις διακοπές της Εθνικής Ημέρας. Ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας επιταχύνθηκε ελαφρά τον περασμένο μήνα, αλλά κάτω από τις προσδοκίες προσθέτοντας ανησυχίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας της, απέτυχε.

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός ανέβηκε το 0,2% στα 1.329 η ουγγιά μετά την άνοδό του 7,6% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο, αντιστρέφοντας τρία συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης. Το μπρεντ έπεσε 0,6% στα 107,7 περίπου δολάρια το βαρέλι, μετά την άνοδο 6% κατά το τρίτο τρίμηνο, τερματίζοντας πτώση επί τρία τρίμηνα επίσης.

Χρηματιστήριο της Αθήνας

Από το «εσωτερικό πεδίο», φαίνεται πως οι τράπεζες μπόρεσαν να κερδίσουν κάτι από την διαπραγμάτευση που έγινε με την DG comp, αναφορικά με την μείωση των τραπεζικών δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Ειδικότερα στα Βαλκάνια, με πώληση των θυγατρικών τους σταδιακά, ενώ για τις μη τραπεζικές δραστηριότητες ζητείται η άμεση πώλησή τους. Με τον όρο άμεση εννοούν ως το τέλος του 2014. Αλλά δεν έχει γίνει καθαρό τι έγινε με την επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου από την τρόικα και ποια τελικά θα είναι η απόφασή τους αναφορικά με την βιωσιμότητα της οικονομίας σε βαθμό που να επιτρέπει την συμμετοχή στο δανεισμό της του ΔΝΤ.

Το δεδομένο πως η ΕΤΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή, πιθανά να έχει σχέση με την αποδοχή, από την ομάδα υπό την ηγεσία του αναπληρωτή διευθυντή  της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού  Κούπμαν, του αιτήματός της να διαχειριστεί την πώληση της FinansBank με τρόπο που να επιτρέπει την αποφυγή συνωστισμού τραπεζών που θα πωλούν θυγατρικές τους την ίδια περίοδο στην ίδια περιοχή. Θα λέγαμε πως η μετάθεση του χρόνου για τις οριστικές αποφάσεις, όπως κατέληξαν στις συνομιλίες τους το ΤΧΣ και οι διοικήσεις των τραπεζών με την ομάδα από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG comp), είναι θετική ένδειξη.

Τεχνική ανάλυση

Είναι κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση αφού θα αποκαλύψει το ποσοστό της ανησυχίας  που προκαλεί η ειδησεογραφία από το εσωτερικό έναντι των διεθνών εξελίξεων. Πάντως έκλεισαν χθες πάνω από 1700 ανοικτές θέσεις στα ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και μόνο στην σειρά Νοεμβρίου υπήρξε άνοδος των ανοικτών συμβολαίων και σημαντικότερη μείωση στην απόσταση της τιμής εκκαθάρισης του ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου από της τρέχουσας σειράς. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως οι traders περιμένουν συνέχεια στην κάθοδο, γιατί είναι σαφές από τη χρήση των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης, ότι η πρώτη στήριξη με υπολογίσιμη ισχύ είναι στις 335,00 μονάδες χονδρικά με τον 25άρη χθες στην κορύφωση των πιέσεων να φθάνει ως τις 338,25.

Αυτά τα επίπεδα τιμών, που αποτέλεσαν την στήριξη των τιμών χθες, δεν ήταν τυχαία. Αποτέλεσαν την τιμή ανοίγματος στις συνεδριάσεις της 10/9 της 11/9 και 12/9. Αυτές οι συνεδριάσεις εγκαινίασαν την ζώνη τιμών στην οποία βρίσκεται ο 25άρης και η αγορά συνολικά αυτή την περίοδο, Σε αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται διαρκώς πάνω από τα υψηλά του Αυγούστου. Δηλαδή διατηρείται κίνηση εντός ζώνης με χαμηλό τις 333 μονάδες και υψηλό τις 352. Αυτή η παρατήρηση υπογραμμίζει την πιθανότητα σε μια συνέχεια της πτώσης να περάσουν οι τιμές του δείκτη των παραγώγων ως τις 333 ( ήταν το χαμηλό στην συνεδρίαση της 23/9) και κατόπιν βιαστικά να εκτιναχθούν ψηλότερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Στην Ουάσινγτον, όπου θα έχει τετ - α- τετ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι αναλύσεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη βιωσιμότητα του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Ο πρωθυπουργός ετόνισε πως η Ελλάδα περνά σε ένα νέο κεφάλαιο.
• Σύμφωνα με ανακοίνωση, Aναστέλλεται από σήμερα 1η Οκτωβρίου η λειτουργία των καταστημάτων της Sprider Stores. Όπως αναφέρει η εταιρεία στη σχετική της ανακοίνωση, «βασικός λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν η αδιάλλακτη στάση και η άρνηση των τραπεζών, να συνεχίσουν την υφιστάμενη έως τώρα χρηματοδότηση».
• Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Aλ. Τσίπρας
• Έτοιμη να παρουσιάσει στην κυβέρνηση την πρότασή της για τη διασφάλιση των μελλοντικών συντάξεων, μια πρόταση που ξεφεύγει από τη λογική των υπερχρεωμένων Ταμείων και που δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
• Για τάση αναστροφής του κλίματος στον τομέα των κατασκευών έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε εκδήλωση Συνδέσμου Επιχειρήσεων για Ποιότητα και Ανάπτυξη των Κατασκευών  (ΣΕΠΑΚ) με θέμα «Ανάπτυξη και ποιότητα στις κατασκευές».
• Την έναρξη της διαδικασίας συγχωνεύσεως της Eurobank και του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών.
• Το συνολικό ετήσιο λειτουργικό κόστος της ναυτιλιακής βιομηχανίας για το 2012 μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με το 2011, έτος κατά το οποίο αυξήθηκε κατά 2,1% σε σύγκριση με το 2010. Πρόκειται για μια ικανοποιητική εξέλιξη, εν όψει και μιας πιθανής βελτίωσης της εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας, όπως αναφέρεται στην ετήσια μελέτη OpCost 2013 της Moore Stephens..

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Σε εξέλιξη βρίσκεται η μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης, μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, λόγω του αδιεξόδου στο Κογκρέσο για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

• Στις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο οικονομικό έτος 2014 αρχίζει στις 0:00 π.μ. ( 04.00 GMT ) και χωρίς την έγκριση μέσω ψηφοφορίας ενός προσωρινού οικονομικού προγράμματος από τα δύο σώματα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα αναστείλει τη λειτουργία της, με αποτέλεσμα να στείλει στα σπίτια τους με άδεια άνευ αποδοχών το μη απαραίτητο προσωπικό του δημόσιου τομέα.

• Νέα πολιτική θύελλα ξέσπασε στην Ιταλία μετά από την αποκάλυψη τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπερλουσκόνι με βουλευτή του, στην οποία φέρεται να κατηγορεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ότι με την ανάμειξή του οδήγησε στην οριστική δικαστική καταδίκη του.

• Σε διάγγελμά του, με την ευκαιρία της σημερινής 53ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε την Άγκυρα να ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις για ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί νέα ελπιδοφόρα δυναμική για επανέναρξη διαλόγου με θετικά αποτελέσματα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

• Μια εβδομάδα μετά τις εθνικές εκλογές της Γερμανίας, το δέος από το θρίαμβο που είχε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει δώσει τη θέση του στην αμηχανία από το πώς θα σχηματίσει μια νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

•  Λονδίνο: Οι γίγαντες της Ελληνικής ναυτιλίας, που παραμένουν ακόμα οι «βασιλείς» του παγκόσμιου εμπορίου της ναυπηγικής βιομηχανίας, στρέφουν όλο και περισσότερο τη χρηματοδότησή τους και τις παραγγελίες πλοίων στην Κίνα, που με φτηνές πιστώσεις και χαμηλότερο κόστος ναυπηγούν.

• Ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να κρατήσει το κόμμα του συμπαγές για να αντιπολιτευθεί τον Πρωθυπουργό Enrico Letta πριν από την ώρα να δοθεί  ψήφος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να ρίξει την πολιορκούμενη κυβέρνηση. Η διάσπαση του κόμματος του είναι μια ελπίδα για την τρέχουσα κυβέρνηση.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Barclays: Λουκέτο

Το Κογκρέσο απέτυχε να αποφύγει την πρώτη μερική διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ μετά από  17 χρόνια. Όρεξη για ανάληψη κινδύνου διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο στη σύνοδο των αγορών της Ασίας στην πορεία μέχρι τα μεσάνυχτα που εξέπνεε η προθεσμία, με τις μετοχές σε προσφορά, το δολάριο έναντι των ασιατικών νομισμάτων χαμηλότερα, και άνοδο των αποδόσεων των κρατικών χρεών περιφερειακών οικονομιών. Οι τάσεις αυτές συνεχίστηκαν και μετά τη λήξη της προθεσμίας, με την διάθεση ανάληψης κινδύνου να διαθέτει υπολογίσιμη υποστήριξη. Το δολάριο Αυστραλίας έχει καλύτερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών ήρθε μετά από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για μηδενική μεταβολή των επιτοκίων της Αυστραλίας, η οποία συνοδεύεται από μια πιο ουδέτερη και αναμενόμενη πολιτική δήλωση.

Το γεγονός που παράγει το μεγαλύτερο κίνδυνο της αγοράς παραμένει παραβίαση του ανώτατου ορίου του χρέους. Περιμένουμε μια τέτοια κατάσταση να έχει ευρύτερα αρνητική επίδραση στην ανάληψη ρίσκου. Ένας υψηλότερος κίνδυνος από χρεοκοπία στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μια στροφή στην ρευστότητα και, κατά ειρωνεία της τύχης, ένα ισχυρότερο δολάριο, εναντίον των: EUR, JPY, GBP και CHF  Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα με πολιτικές δυσκολίες. Οι τελευταίες τρεις ημέρες ήταν ανάλογα φορτισμένες στο πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Η ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα είναι πολύ γεμάτη αυτό το φθινόπωρο, αλλά ο κίνδυνος να καθυστερήσει, από την ένταση είναι υψηλός.

Οι μη χρηματοοικονομικές εταιρείες, τράπεζες, και τα funds κεφαλαίου  είναι γεμάτες με μετρητά. Με καθυστέρηση στο tapering επιτρέποντας σε μετρητά να συσσωρεύονται σε αυτά τα ιδρύματα, η Fed δημιουργεί στρεβλώσεις στην αγορά, όπως αρνητικά επιτόκια.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα