Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 19:34
UPD:19:39
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Στο κόκκινο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η εντεινόμενη πολιτική κρίση στην Ιταλία, βάρυνε το επενδυτικό κλίμα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ.

Ο δείκτης FTSEurofirst έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 1254,03 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB στις 17646,16 μονάδες με απώλειες 1,27%, με την Ιταλία να πληρώνει το υψηλότερο επιτόκιο δανεισμού στα ομόλογα 10ετίας στην σημερινή δημοπρασία, αντικατοπτρίζοντας του φόβους ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσιες μπορεί να βγουν εκτός τροχιάς, εάν η κυβέρνηση καταρρεύσει.

Το επιτόκιο για τα 10ετή ομόλογα διαμορφώθηκε στο 4,50% από 4,46% στην προηγούμενη δημοπρασία, ενώ αμετάβλητο στο 3,38% ήταν το επιτόκιο για τα 5ετή ομόλογα, με την Ιταλία να αντλεί το ποσό των 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Ο δείκτης  FTSE 100 έκλεισε στις 6512,66 μονάδες με πτώση 0,81%, ο DAX υποχώρησε οριακά στο -0,03% και τις 8661,51 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε αμετάβλητος  στις 4186,77 μονάδες, ενώ απώλειες σημείωσε και ο ισπανικός IBEX 35 στο -0,47% και τις 9228,4 μονάδες.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ενρίκο Λέττα επέστρεψε σήμερα από ταξίδι του στην Νέα Υόρκη για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας, σε μία προσπάθειας επίλυσης της πολιτικής κρίσης που απειλεί με διάλυση την κυβέρνηση, δύο ημέρες μετά την απειλή με παραίτηση των μελών του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε περίπτωση που ο ηγέτης τους εκδιωχθεί από την ιταλική Γερουσία λόγω του σκανδάλου διαφθοράς.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν την σημερινή συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος καθώς η «μάχη» γύρω από το χρέος των ΗΠΑ συνεχίζει να διατηρεί την νευρικότητα στο επενδυτικό κλίμα.  

Πριν την 1η Οκτωβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο  για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, για να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, για πέμπτο μήνα συνεχίστηκε η βελτίωση του δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης στην Eυρωζώνη, το Σεπτέμβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Επίσης, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία κινήθηκαν εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, με 0,4% αύξηση μηνιαίως, ενώ οι λιανικές πωλήσεις στην Ισπανία συνέχισαν να μειώνονται, με υποχώρηση 4,5% ετησίως.

Οι μετοχές της Nike στο γερμανικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκαν 7% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας του δευτέρου τριμήνου, η μετοχή της δανέζικης εταιρείας του κλάδου της ενέργειας, Vestas, ενισχύθηκε 6,46% μετά την ανακοίνωση στρατηγικής συνεργασίας με την ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και οι μετοχές της γαλλικής Vallourec  σημείωσαν βουτιά 9% μετά την προειδοποίηση για τις πωλήσεις της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα