Ιαπωνία: Σε υψηλό πενταετίας ο δομικός πληθωρισμός

Τον Αύγουστο
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013 09:15
UPD:09:22
REUTERS/YUYA SHINO

Οι δομικές τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με πέρυσι.

Στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα σχεδόν πέντε ετών σκαρφάλωσε ο δομικός πληθωρισμός στην Ιαπωνία τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές στα προσωπικά ηλεκτρονικά είδη αυξήθηκαν για πρώτη φορά από το 1992, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η χώρα βγαίνει από μια 15ετή περίοδο αποπληθωρισμού.

Όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, οι δομικές τιμές καταναλωτή – στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή αλλά εξαιρούνται οι τιμές των φρέσκων τροφίμων – αυξήθηκαν κατά 0,8% σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από άνοδο 0,7% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο.

Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα ανόδου των τιμών καταναλωτή στη χώρα. Το δε ποσοστό ήταν το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2008, όταν ο δομικός πληθωρισμός είχε ανέλθει στο 1%.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του Αυγούστου προέρχεται από την άνοδο των τιμών της βενζίνης και από το αδύναμο γιεν, που επηρέασε τις τιμές των εισαγωγών τροφίμων.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομίας Ακίρα Αμάρι τόνισε, πάντως, πως είναι πολύ νωρίς να πει κανείς πως τελείωσε ο αποπληθωρισμός. «Η Ιαπωνία βρίσκεται στη διαδικασία της εξόδου από τον παρατεταμένο αποπληθωρισμό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα