Βγαίνει από το τέλμα του αποπληθωρισμού η Ιαπωνία

Σε άνοδο ο ΔΤΚ για δεύτερο συνεχή μήνα
Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013 10:09
UPD:10:20
REUTERS/YUYA SHINO

Μία γυναίκα περπατά μπροστά από μία πινακίδα στην οποία αναγράφεται η λέξη «μετρητά», σε κεντρικό δρόμο του Τόκιο.

Άνοδο παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή στην Ιαπωνία τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχή μήνα, δικαιώνοντας την επεκτατική πολιτική της κυβέρνησης Άμπε που οδηγεί τη χώρα μακριά από το τέλμα του αποπληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το ιαπωνικό υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών, ο δομικός πληθωρισμός –από τον οποίο εξαιρούνται τα φρέσκα τρόφιμα- ανήλθε στο 0,7%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο 2008.

«Η άνοδος στις τιμές καταναλωτή εξακολουθεί να προέρχεται κυρίως από την ανατίμηση της ενέργειας, ενώ οι ανοδικές πιέσεις στον ενεργειακό τομέα αναμένεται να υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες», σχολιάζει ο Σούτζι Τονούτσι από τη Mitsubishi UFG Morgan Stanley Securities στο Τόκιο.

«Η Ιαπωνία ξεφεύγει από τον αποπληθωρισμό», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ακίρα Αμάρι.

Όπως σημειώνει ο Τιασούο Γιαμαμότο, ανώτατος οικονομολόγος του Mizuho Research Institute  στο Τόκιο, τα στοιχεία για την παραγωγή επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη στη βιομηχανία και ο δομικός πληθωρισμός υποδεικνύουν ότι πλησιάζει το τέλος του αποπληθωρισμού.

Ενθαρρυντικά είναι και τα επιμέρους στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα για την ιαπωνική οικονομία. Η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε, ενισχυμένη κατά 3% τον Ιούλιο, με τους βιομηχάνους να αναμένουν περαιτέρω άνοδο τους προσεχείς μήνες.

Επιπλέον, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών ανήλθαν στα υψηλά ενός έτους, χάρη στην αισθητή βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα