Ανοδικά κινείται η Wall Street

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 16:45
UPD:17:58
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Υψηλότερα κινείται η Wall Street, βάζοντας φρένο στην πενταήμερη πτώση , μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις νέες αιτήσεις των επιδομάτων ανεργίας και για το ΑΕΠ. Ωστόσο τα κέρδη είναι προς το παρόν περιορισμένα λόγω των ανησυχιών για την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο της τάξης του 0,42% στις 15337,93 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,4% στις 1699,61 μονάδες, ενώ 0,60% είναι τα κέρδη για τον δείκτη Nasdaq στις 3783,54 μονάδες.

Η κυβέρνηση άφησε την εκτίμησή της για την οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου αμετάβλητη στο 2,5%, ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg,  τοποθετούσαν την αύξηση του ΑΕΠ στο 2,7%.

Όπως επισημαίνει ο Todd Schoenberger, αναλυτής της LandColt Capital, τα στοιχεία για το ΑΕΠ ξεκαθαρίζουν πολλές από τις αβεβαιότητες της Wall Street.

Πρώτον, το 2,5% εξηγεί την απόφαση της Fed να μην αλλάξει ακόμη την νομισματική της πολιτική και τον ρυθμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Δεύτερον, όπως τονίζει, είναι ξεκάθαρο πως με τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και την απειλή για «κλείσιμο» της αμερικάνικης κυβέρνησης, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του γ’ τρίμηνο που διανύουμε, θα είναι σημαντικα χαμηλότερα. Αυτό σημαίνει πως η Fed θα αναγκαστεί να διατηρήσει την τρέχουσα νομισματική της πολιτική στο άμεσο μέλλον.

Πριν την 1η Οκτωβρίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο Κογκρέσο  για τις δαπάνες του προϋπολογισμού, για να αποφευχθεί το κλείσιμο της κυβέρνησης. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν πως έστω και την τελευταία στιγμή θα υπάρξει συμφωνία, καθώς το Κογρέσο δεν επιθυμεί να υπάρξει κίνδυνος διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης εν όψη των εκλογών του, το 2014.

Η Ουάσιγκτον μπορεί να έχει καθυστερήσει πολύ, αλλά τελικά θα αναγκαστεί να δράσει, όπως δηλώνει ο Patrick Spencer, επικεφαλής μετοχών της Robert W. Baird & Co. Όπως προσθέτει, έχουμε ξαναζήσει ανάλογες καταστάσεις και είναι πολύ φυσικό και υγιές να υπάρχουν διορθώσεις σε μια bull market.  Mόλις υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό, οι αγορές θα ανεβάσουν ταχύτητα και θα έχουμε μια πολύ θετική σεζόν για την κερδοφορία  των εταιρειών, όπως σημειώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα