Aν και το χαρακτηριστικό των τελευταίων ημερών είναι η έντονη αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα του ορίου του αμερικάνικου χρέους, οι αγορές ωστόσο δεν βρίσκονται σε κανέναν πανικό, παρατηρεί η Deutsche Bank σε σημερινή της έκθεση. Εάν κανείς εξετάσει την ιστορία, θα δει πως αυτή ακριβώς είναι η τάση, σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος.
Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες για 5η συνεχόμενη ημέρα, και αν και αυτό είναι η χειρότερη κίνηση από την περίοδο των Χριστουγέννων / Πρωτοχρονιάς του 2012 (λόγω του δημοσιονομικού γκρεμού τότε ), η σωρευτική πτώση είναι μόνο -1.9% μεγαλύτερη από την συγκεκριμένη πτώση του 2012. Εν τω μεταξύ, η απόδοση των αμερικάνικων ομολόγων άγγιξε το χαμηλό 7 εβδομάδων, καταγράφοντας την 12η πτώση τις τελευταίες 14 ημέρες.
Ο στρατηγικός αναλυτής της DB, Alan Ruskin, σημειώνει ότι στις τελευταίες 17 περιπτώσεις ενδεχόμενου «κλεισίματος» της λειτουργίας της αμερικάνικης κυβέρνησης, ο S & P 500 είχε την τάση να υποχωρεί στις 10 ημέρες πριν το «κλείσιμο», με μέση απόδοση -0.33%, και να σημειώνει άνοδο στις 10 ημέρες μετά από κάθε επίτευξη λύσης, με μέση απόδοση 1.1% .
Μέχρι στιγμής, η αγορά κινείται με ελαφρά υποαπόδοση έναντι της ιστορικής αυτής τάσης. Με τρεις συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου που είναι η προθεσμία για την συμφωνία για το χρέος, ο S & P 500 έχει υποχωρήσει 0,7% κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.
Όσον αφορά τα ομόλογα, οι αποδόσεις έχουν την τάση να ανεβαίνουν στις 10 ημέρες πριν το «κλείσιμο» της κυβέρνσησης (μέση απόδοση: +5 μ.β) και να υποχωρούν στις 10 ημέρες μετά από την επίτευξη λύσης (-6.8μ.β). Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων έχουν μειωθεί 22 μ.β.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης του αμερικάνικου δολαρίου συνήθως υποχωρεί πριν (-0,5% σε μέσο όρο) και ενισχύεται τις 10 ημέρες μετά (+0,5% σε μέσο όρο). Ο δείκτης έχει υποχωρήσει 1% κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ημερών, με τρεις ημέρες να απομένουν.
Έτσι, τα παραπάνω δείχνουν ότι το ενδεχόμενο «κλεισίματος» της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι ούτε μοναδικό γεγονός, αλλά ούτε και είναι κάτι που τείνει να οδηγεί την αγορά σε πανικό, αλλά σε μία ήπια αδυναμία, καταλήγει η Deutsche Bank.