Market Beat: Μια ακόμα εκδοχή της συσσώρευσης αναμένεται και σήμερα στο ΧΑ

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2013 10:40
UPD:23/10/2013 17:36
REUTERS/YIORGOS KARAHALIS

Η ύπαρξη θεσμικού ενδιαφέροντος επιβεβαιώθηκε αυτή τη βδομάδα για τρίτη μέρα στη σειρά, αλλά μέσα στα πράγματα ήταν και ο τίτλος του χθεσινού σχολίου περί διαφορετικών τρόπων διατήρησης των τιμών στην «υψηλή» ζώνη για τον Σεπτέμβριο. Αποδείχθηκε πάλι ότι υπάρχει ενδιαφέρον για ολίγους και εκλεκτούς τίτλους του 25άρη, αλλά η δυναμική των συναλλαγών συνολικά έδειξε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να περάσουν άνετα οι βασικοί δείκτες την σκληρή οροφή τους. Η αγορά της Αθήνας ωστόσο παραμένει η μόνη με αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων σε αντίθεση με τις ξένες αγορές που συνεχίζουν να πιέζονται. Τονίζοντας, πως η μικρή έστω βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων εκλαμβάνεται πολύ θετικά από το επενδυτικό κοινό, που διψά για θετικές ειδήσεις από το οικονομικό πεδίο μετά από βουτιά διάρκειας έξι ετών στην παραγωγή της χώρας. Αναγνώριση της στροφής της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα από την Κομισιόν, θα προκαλέσει πιθανώς την ανανέωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, που χθες τις παραγκώνισαν συναλλακτικά οι ΟΠΑΠ ΟΤΕ και ΤΙΤΚ για τις ποιες υπήρξαν και ικανού μεγέθους προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

Στη Wall Street οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν την Τετάρτη και ο S&P 500 υποχωρεί για πέμπτη ημέρα σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη αλυσίδα πτωτικών κλεισιμάτων από τα τέλη του 2012, καθώς οι  επενδυτές ανησυχούν για δύο διαφαινόμενες προθεσμίες που απασχολούν την κυβέρνηση της Ουάσιγκτον και μετά από πτώση των μετοχών της Wal-Mart Stores. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, φαίνεται ότι υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές θα θεωρούν ότι είναι καλό να πωλούν μετοχές, ο σημαντικότερος από αυτούς είναι η αβεβαιότητα για το τι πρόκειται να συμβεί σε μια πιθανή διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Dow Jones Industrial Average έπεσε 61,33 μονάδες, ή 0,40% στις 15.273,26. Ο Standard & Poors 500 SPX υποχώρησε -0,27%, στις 1,692.77 μονάδες. Ο Nasdaq Composite Index. έπεσε 0,19%. Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν επίσης αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική της Federal Reserve μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας την περασμένη εβδομάδα για να κρατήσει τα μέτρα τόνωσης ανέπαφα.

Οι αγορές των ευρωπαϊκών μετοχών έκλεισαν με μικρές μεταβολές την Τετάρτη, καθώς οι ρευστοποιήσεις σε γερμανικές τράπεζες όπως οι Deutsche Bank και η Commerzbank, που επλήγησαν από τις ανησυχίες σχετικά με τους ισολογισμούς τους, αντισταθμίστηκαν από μια αναπήδηση στα ισπανικά τραπεζικά ιδρύματα όπως οι Santander και BBVA . Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε 2,6%, καθώς η τράπεζα, προειδοποίησε για χαμηλότερα έσοδα από το κομμάτι της επενδυτικής τραπεζικής αυτό το τρίμηνο. Η τράπεζα απέδωσε την πτώση των εσόδων στις αρνητικές προσδοκίες που σχηματίστηκαν εξαιτίας της Federal Reserve των ΗΠΑ πως θα αρχίσουν να μειώνουν τα QE οι οποίες υπέσκαψαν τη δραστηριότητα στην αγορά σταθερού εισοδήματος.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών, είχε μεταβολή -0,1% και ο  Euro STOXX 50 των Blue - chip της ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά +0,2%. Οι δείκτες ανέκτησαν έδαφος στα τέλη της διαπραγμάτευσης, υπό την καθοδήγηση της ισπανικής τράπεζας Santander, η οποία κέρδισε 1,4%, μετά από ανακοίνωσή της ότι στοχεύει σε εξοικονόμηση κόστους επιπλέον 1 δις ευρώ από το 2016 . Ο FTSEurofirst 300 έχει υποχωρήσει περίπου 1,4% μετά την εγγραφή ενός υψηλού πενταετίας. Οι επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους  στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην Ουάσιγκτον τον επόμενο μήνα για να αυξηθεί το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους και εξακολουθούν να έχουν συγκεχυμένη άποψη για τη νομισματική πολιτική της Fed.

Οι ασιατικές μετοχές σήμερα έμειναν σε κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, παράγοντας μικτή εικόνα καθώς οι επενδυτές έχουν μουδιάσει από την τελευταία μάχη για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ, αν και στο Τόκιο οι μετοχές ενισχύθηκαν επειδή ξαναήρθε στην επιφάνεια η συζήτηση για φορολογικές περικοπές για τις επιχειρήσεις. Μετά από ένα αδύναμο ξεκίνημα , ο Nikkei της Ιαπωνίας έσβησε όλες τις ζημίες και είναι περί το +0,48% ψηλότερα. Η άνοδος στις μετοχές με τη σειρά της επηρέασε το γιεν. Το δολάριο έσκασε επάνω στα 99.00 γεν, ενώ το ευρώ κέρδισε σχεδόν ένα πλήρες γιέν, φθάνοντας στα 133,83. Μετρημένες έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων , οι κινήσεις της ανταλλακτικής ισχύος του δολαρίου και δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου η σχέση του με το ευρώ που είναι στα 1,3518 δολάρια.

Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού μετοχές εκτός Ιαπωνίας ήταν κάτω στο -0,3% και της Σιγκαπούρης έχασε 0,5%. Με τις προοπτικές για την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ στον αέρα, οι διαχειριστές δέχθηκαν απρόθυμα να στρέψουν την προσοχή τους στις υπερβολές στην αντίθεση των πολιτικών που καταγράφονται στην Ουάσιγκτον αναφορικά με τα δημοσιονομικά τους προβλήματα.

Στο ΧΑ το κεντρικό μήνυμα από τις συναλλαγές ήταν το εξής: Αρκετοί θεσμικοί έχουν επιλέξει να στοιχηματίσουν υπέρ της ομαλής εξέλιξης στην επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Οι αναλυτές διεθνώς λόγω των αδιεξόδων που ενδέχεται να προκληθούν στην επίλυση των προβλημάτων  της κυβέρνησης των ΗΠΑ προτιμούν να δείχνουν την ευρωζώνη ως το μελλοντικό αξιόλογο λιμάνι για επενδύσεις σε μετοχές. Πολλά χρηματιστήρια της περιφέρειας πιέστηκαν τα τελευταία τρίμηνα και κάποια από αυτά είναι σε επίπεδα που συνιστούν ευκαιρία για τοποθέτηση λίγων χρημάτων που θα φέρουν πολλά. Το ΧΑ για άλλη μια μέρα συσσώρευε γύρω από την ισχυρότερη οροφή για το 2013 καθώς υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα χωρίς απάντηση αλλά, για ορισμένα, οι επιθεωρητές της τρόικας έδωσαν την εγγύηση που ήθελαν οι αγοραίοι. Όπως την βελτίωση στη μεταβολή του ΑΕΠ για το 2013 και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τεχνική ανάλυση

Με τη «βοήθεια»  συγκεκριμένων τίτλων ο 25άρης έκλεισε χθες ανοδικά και σήμερα αν δοκιμαστεί η πρόσκρουση του σε τιμές πάνω από τις 351 μονάδες, δεν είναι βέβαιο πως οι μέσοι παράγοντες της αγοράς θα συνεχίσουν την εισαγωγή εντολών αγοράς συνεχίζοντας στην κατεύθυνση των ισχυρών. θεωρούμε χρήσιμες τις παρατηρήσεις επί της δυναμικής επιμέρους τίτλων για την συμμετοχή στις συναλλαγές των ΣΜΕ επί μετοχών και για την αντίληψη των δυνατοτήτων των θεσμικών να κινήσουν τον 25άρη ψηλότερα μέσα από την άνοδο λίγων αλλά σημαντικών τίτλων.

Η ΑΛΦΑ αφού έφθασε ως τα 0,586 ευρώ έκλεισε με δυνατές πιέσεις στο τέλος στο 0,57 με ελάχιστο ημέρας τα 0,569 ευρώ αποκτώντας εικόνα αδυναμίας
Η ΕΤΕ αφού έφθασε ως τα 3,09 ευρώ έκλεισε με σταθερές πιέσεις στο τέλος στο 3,01 με ελάχιστο ημέρας τα 3,00 ευρώ αποκτώντας εικόνα σταθεροποιητικής δυναμικής σε τιμές πάνω από τα 3 ευρώ.
Η ΠΕΙΡ αφού έφθασε ως τα 1,32 ευρώ έκλεισε με πιέσεις που υποχώρησαν ελαφρά στο τέλος στο 1,28 με ελάχιστο ημέρας τα 1,27 ευρώ και εξακολουθεί να έχει την καλύτερη εκ των τριών στατιστική εικόνα.

Δυναμική ανόδου ίσως ακολουθήσει τη διαπραγμάτευση της ΕΕΕ σήμερα αφού χθες πιέστηκε με το καλημέρα, την περίοδο της κορύφωσης των δεικτών στα μέσα της συνεδρίασης  πέρασε στιγμιαία σε θετικό πεδίο και γύρισε κάτω και ως τα 21,79 ευρώ για να περάσει το τελευταίο ημίωρο σε επίπεδα πάνω από τα 21,9 ευρώ και με τις δημοπρασίες οδηγήθηκε στα 22,19 ευρώ. Αναμένεται να διαπιστωθεί αν αυτή η αλλαγή της δυναμικής ενός από τα πλέον δεικτοβαρή blue chip ήταν αποτέλεσμα υπολογισμών για την εξισορρόπηση των απωλειών που προκάλεσαν στους δείκτες οι απώλειες των τραπεζών. 

Η μετοχή του ΟΤΕ που αναζητά διαρκώς νεότερα υψηλά έχει πλησιάσει τα υψηλά τριετίας αφού έγραψε τιμές πάνω από τα 8 ευρώ επίπεδα τιμών που έχει να δει από την άνοιξη του 2011 και τον Μάιο του 2010. Αναφερόμαστε σε στατιστική προϊστορία με βάθος τριών ετών και θεωρούμε πως είναι άξια προσοχής η πορεία του ΟΤΕ ως το τέλος του έτους αν και περιμένουμε πολλοί επενδυτές να ρευστοποιήσουν σε επίπεδα τιμών λίγο πιο πάνω από το χθεσινό του κλείσιμο στα 7,93 ευρώ. Χθες οι μεγαλύτεροι όγκοι έγιναν στην φάση που η τιμή πέρασε κάτω από τα 8,04 ευρώ έχοντας φθάσει ως τα 8,11. Οι ΟΠΑΠ και ΤΙΤΚ που ήταν μαζί με την ΠΕΙΡ και το τίτλο του Οργανισμού οι μετοχές με τη μερίδα του λέοντος στο τζίρο είχαν πολύ πιο δυνατή εικόνα συναλλαγών χθες και για την ΟΠΑΠ είναι δύσκολο να εξαντληθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Επισημαίνουν ότι η διαδικασία συσσώρευσης συνεχίζεται με την Αγορά να "καθοδηγείται" από μικρό αριθμό τίτλων υψηλής κεφαλαιοποίησης.  Η απόφαση του οίκου FTSE να διατηρήσει το Χ.Α. στις αναπτυγμένες Αγορές δημιουργεί πρόσκαιρη σύγχυση στις τάξεις των διαχειριστών, καθώς δυσχεραίνονται ακόμα περισσότερο οι εκτιμήσεις που αφορούν το ισοζύγιο ροών κεφαλαίων και πως αυτό θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, λόγω και της αντίθετης απόφασης που έχει λάβει η Morgan Stanley.
Η έλλειψη καταλυτών δεν επιτρέπει την δημιουργία όγκου συναλλαγών τέτοιου που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για κίνηση σημαντικά υψηλότερα των 1000 μονάδων.

Barclays: Οι ανατριχίλες από την οροφή του χρέους των ΗΠΑ

Στην τελευταία έκθεση μας, για την προοπτική των παγκόσμιών αγορών υποστηρίζουμε ότι η αναβολή της Fed στην έναρξη της μείωσης των QE θα πρέπει να κάνει τους επενδυτές να εστιάσουν την προσοχή τους, στο πότε τα στοιχεία από τις ΗΠΑ θα επιβεβαιώσουν τελικά ότι υφίσταται μια ισχυρή βελτίωση στην ανάπτυξη. Η απάντησή μας είναι ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές τέτοιες ενδείξεις, αν και υπάρχει λόγος για αισιοδοξία αναφορικά με το πώς θα εισέλθουν οι αγορές στο 2014 . Συμβουλεύουμε συνεχή παραμονή στις αγορές, για όσο διάστημα η νομισματική πολιτική παραμένει εξαιρετικά υποστηρικτική για το περιβάλλον των συναλλαγών.

Οι αγορές έχουν γενικά έλλειψη κατεύθυνσης όπως ανέδειξαν οι ώρες  διαπραγμάτευσης στις ασιατικές.  Η Ινδία παραμένει μια εξαίρεση , όπου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 7BP καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας διαβεβαίωσε ότι θα προβεί στη διαχείριση των συνθηκών ρευστότητας πιο ενεργητικά. Με τις συνθήκες ανάπτυξης να παραμένουν αδύναμες, πιστεύουμε ότι η οικονομία της Ινδίας θα συνεχίσει να ακροβατεί ανάμεσα στη αργή ανάπτυξη και τον υψηλό πληθωρισμό.

Από το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουμε ότι η τελική έκδοση του ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου να επιβεβαιώσει τη δεύτερη εκτίμηση για 0,7 % από τρίμηνο σε τρίμηνο και  1,5 % από έτος σε έτος . Παραμένουμε επιφυλακτικοί για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου , καθώς οι καταναλωτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικές αντιξοότητες και η καθαρή θέση του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει αδύναμη.

Στις ΗΠΑ, το βασικό μας σενάριο θεωρεί ότι οι πολιτικοί εξακολουθούν να επιθυμούν να αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης ή η διακοπή των πληρωμών του χρέους που χρησιμεύουν ως απειλή για την συνεχιζόμενη δημοσιονομική διαμάχη στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Άρα καλά κρατεί η αέναη σύγκρουση και πολιτική διχόνοια των τελευταίων ετών που έχει οδηγήσει σε αυξημένη αβεβαιότητα καθώς και σε προσωρινές διαταραχές της αγοράς.

Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ θα κυκλοφορήσει τη δεύτερη εκτίμηση του για το ΑΕΠ β τρίμηνου το πρωί της Πέμπτης. Εκτίμηση μας ανέρχεται στο 2,6%, ενώ δείχνουν μια εκτίμηση του ΑΕΠ τρίτου τριμήνου το γέρνει στο 1,7 %.

Ο χρυσός και το ασήμι είδαν τις τιμές τους να κινούνται προς τα επάνω μόλις οι ανησυχίες για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ αυξήθηκαν.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Μια συνολική εικόνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις προθέσεις των δανειστών μας απέναντι στις τροποποιήσεις που έχει ζητήσει η κυβέρνηση θα υπάρξει το Σαββατοκύριακο στις νέες συναντήσεις του κ. Στουρνάρα με την τρόικα. Σήμερα στη συνάντηση της τρόικας – ΥΠΟΙΚ θα συζητηθούν τα θέματα στις αμυντικές βιομηχανίες.

• Με τις ψήφους της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ψηφίσθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών για τα ΚΤΕΛ, που όμως περιλαμβάνει και διατάξεις για την ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για τα ταξί.

• Αναστολή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, έπειτα από οκτώ ημέρες απεργίας, αποφάσισαν οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Συνολικά 62 προσαγωγές και πέντε συλλήψεις σημειώθηκαν την Τετάρτη κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας.

• Σε περισσότερα από ένα χτυπήματα φέρονται να συμμετείχαν μέλη ή υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής, γεγονός που ουσιαστικά στοιχειοθετεί το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στη δικογραφία που διερευνά ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

• Την πόρτα της εξόδου από το Χρηματιστήριο επιχειρεί να κλείσει στις εισηγμένες η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπ. Οικονομικών, με την οποία επεκτείνεται και σε εταιρικούς μετασχηματισμούς η ανάγκη πλειοψηφίας 95% για τη λήψη σχετικής απόφασης από τη Γενική Συνέλευση μιας εταιρείας.

• Η Ελλάδα έχει αρχίσει τη διαδικασία μετασχηματισμού της, από οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση σε οικονομία με μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• ΗΠΑ - Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο οποίο ήδη παλεύουν να αποτρέψουν την πιθανή διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, έστρεψε την προσοχή του χθες στο άλλο δημοσιονομικό πρόβλημα που πρέπει να αποφύγουν: την αθέτηση της υποχρέωσης εξυπηρέτησης του ομοσπονδιακού χρέους. Ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων κοινοποίησαν στα μέλη ότι η ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου του χρέους θα μπορούσε να γίνει το συντομότερο Παρασκευή. Υπουργός Οικονομικών Jack Lew έκανε έκκληση για ταχεία δράση στο βαθιά διχασμένο Κογκρέσο για την αύξηση στο νόμιμο όριο του δανεισμού του Δημοσίου, ύψους 16.700.000.000.000 δολαρίων, γιατί όπως προβλέπεται, στις 17 του Οκτώβρη η ικανότητα δανεισμού θα πρέπει να έχουν σχεδόν εξαντληθεί και μόνο 30 δισεκατομμύρια δολάρια θα έχουν απομείνει υπό τον έλεγχο της Ύπατης Αρμοστείας . Παρά τις τρομερής ισχύος προειδοποιήσεις για πιθανή πτώχευση οι νομοθέτες καταπιάστηκαν και με ένα άλλο πιθανό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί με την έναρξη της νέας οικονομικής χρονιάς την 1η Οκτωβρίου. Αν δεν ανευρεθούν κεφάλαια έκτακτης ανάγκης θα υπάρξει αδυναμία να εκπληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας. Όπως να πληρωθούν οι άνδρες που υπηρετούν στο στράτευμα, οι συνοριοφύλακες, δεν θα μπορούν να δοθούν τα δωρεάν γεύματα στους φτωχούς μαθητές και πολλές άλλες δραστηριότητες.

• ΕΛΛΑΔΑ - «Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης και μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς να επιβαρύνει περισσότερο τους υποστηρικτές της, μόνο με βελτίωση των όρων του χρέους της και, ενδεχομένως, με την επιστροφή στην αγορά ομολόγων το επόμενο έτος». δήλωσε την Τετάρτη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια συνέντευξη με κορυφαίους συντάκτες του Reuters στη Νέα Υόρκη. «Το αίτημά μας δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους. Είναι μια επιπλέον αναδιαμόρφωση χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τους θεσμικούς εταίρους μας», είπε ο Βενιζέλος. Τα σχόλιά του ήρθαν λίγες ημέρες μετά τις εκλογές στη Γερμανία, η υποστήριξη της οποίας ήρθε στην Ελλάδα σαν αντάλλαγμα για τα κύματα των μέτρων λιτότητας που έχουν δημιουργήσει πολιτική και κοινωνική αναταραχή σε ολόκληρη τη χώρα. Η ελληνική κρίση χρέους έπληξε την ευρωζώνη και το σύνολο των χρηματοπιστωτικών αγορών του κόσμου. Βύθισε δε τη χώρα σε ύφεση, που τώρα διανύει το έκτο έτος. Η ανεργία σε εθνικό επίπεδο ταλαντεύεται κοντά στο 28% και είναι περίπου 60% για τους νέους.

• Το Ιράν επιθυμεί να καταλήξει σε συμφωνία με τις παγκόσμιες δυνάμεις όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα, μέσα σε διάστημα τριών με έξι μηνών, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί. Την άμεση έναρξη των συνομιλιών με τις έξι μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα ζητεί η Τεχεράνη, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

• Διέψευσε η Μόσχα τα περί συμφωνίας των μόνιμων μελών των Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -ΗΠΑ, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία- επί των βασικών σημείων μιας απόφασης για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.

• Βερολίνο- Οι αντιπολιτευόμενοι της κ. Μέρκελ Σοσιαλδημοκράτες την Τρίτη αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τη βάση του κόμματός τους για την περίπτωση εισόδου σε μια συμμαχία με το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης θα κινηθεί αργά.

• Δωροδοκίες και το παρατσούκλι ενός μεσίτη, «Κύριος Libor», έδωσε μια ξεχωριστή βρετανική γεύση σε μια χρηματική ποινή 87.000.000 δολαρίων στην ICAP από τις ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Λονδρέζικη χρηματιστηριακή έγινε η τέταρτη σημαντική χρηματοπιστωτική εταιρία που τιμωρήθηκε γιατί κάποιοι από τους υπαλλήλους της χειραγώγησαν τα επιτόκια αναφοράς. Και οι τέσσερις είναι ευρωπαϊκές.

• Γκαζιαντέπ, Τουρκία - Μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες στη συριακή εξέγερση έχουν απορρίψει την ηγεσία της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυρίας αντιπολιτευτικής ομάδας, καλώντας με δήλωση υπεγράφη από 13 ομάδες ανταρτών, σε μια αναδιοργάνωση των επαναστατών και ακτιβιστών στη Συρία σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο. Συμπεριλαμβάνεται και η Jabhat al-Nusra, μια ομάδα που από τις ΗΠΑ  έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ήταν η πρώτη φορά που οι αντάρτες της FSA φαίνεται να έχουν συμμαχήσει με την αλ-Nusra με κίνδυνο της αποξένωσης τους από τους  Δυτικούς ευεργέτες τους.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα