Mε μικρή πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές με την επενδυτική ψυχολογία να επιβαρύνεται λόγω των ανησυχιών γύρω από τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ, καθώς και της έλλειψης ορατότητας για το «πότε» τελικά η Fed θα προχωρήσει σε αλλαγή της πολιτικής της και τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,12%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 6551,53 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη οριακά πάνω 0,01% και τις 8665,63 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι στο -0,01% στις 4195,35 μονάδες, ενώ υψηλότερα έκλεισαν οι αγορές της ευρω-περιφέρειας, με τον ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη στο +0,82% και τις 9242,90 μονάδες και τον ιταλικό FTSE MIB στις 18.089,24 μονάδες και το +0,14%.
Οι μετοχές της Carnival υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, σημειώνοντας πτώση 6,8%, λόγω της υποβάθμισής της από την Morgan Stanley σε underweight , ενώ η υποβάθμιση της μετοχής της Tesco από την JPMorgan οδήγησε σε απώλειες της τάξης του 3,6%.
H προοπτική του «κλεισίματος» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι πιθανό να υπονομεύσει τις τιμές των μετοχών περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, παρά την πιθανότητα ότι η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις εξελίξεις, θα μπορούσε να εμποδίσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από το να προχωρήσει στην μείωση του προγράμματος αγορών assets φέτος, όπως τονίζει η Capital Economics.
Η αρχική ευφορία στις αγορές μετοχών μετά την απρόσμενη απόφαση της Fed να καθυστερήσει την σταδιακή μείωση την περασμένη εβδομάδα, έχει ήδη εξατμιστεί, και είναι δύσκολο να δούμε μια περαιτέρω παράταση στην αλλαγή πολιτικής ως θετική, εάν προκληθεί από μια δημοσιονομική κρίση. Η κρίση του ανώτατου ορίου του χρέους των ΗΠΑ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2011, οδήγησε σε απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών, και η βιώσιμη ανάκαμψη ξεκίνησε προς το τέλος του έτους, καταλήγει η Capital Economics.