Ιταλία : Σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003 13:35

Στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, έφθασε τον Ιανουάριο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ιταλία, καθώς έντονη ανησυχία επικρατεί για τη μείωση των θέσεων εργασίας στη Fiat SpA, τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε το ιταλικό ινστιτούτο Isae, ο δείκτης υποχώρησε στο 106,2, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1996, από 196,7 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2002.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν περίπου τα 2/3 της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρώπης, αυξάνονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, αφού οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Ιταλία προχωρούν σε απολύσεις. Η εταιρεία Fiat, η οποία εμφάνισε για πρώτη φορά ζημία στο σύνολο της οικονομικής χρήσης σε μια δεκαετία κατά το 2001 και η Pirelli SpA, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καλωδίων, καταργούν περισσότερες 10.000 θέσεις εργασίας.

«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά», ανέφερε η Silvana Consoli, επικεφαλής της εταιρείας Bottega Verde, με καταστήματα καλλυντικών στη Ρώμη, συμπληρώνοντας ότι οι πωλήσεις την περίοδο των Χριστουγέννων δεν ήταν σημαντικές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα