Eurobank: Οι γερμανικές εκλογές δεν αλλάζουν άμεσα το ελληνικό πρόγραμμα

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 16:33
UPD:16:41
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Η νίκη της Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές καθώς και η διαφαινόμενη συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί κομβικό σημείο για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας εκτιμά η Eurobank Ergasias.

Αν και κομβικής σημασίας, οι γερμανικές εκλογές δεν θα επιφέρουν άμεσα θεαματικές αλλαγές στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, εκτιμά η Eurobank Ergasias στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο «7 Ημέρες Οικονομίες».

Σύμφωνα με την τράπεζα, η νίκη της Άγκελα Μέρκελ στις εκλογές καθώς και η διαφαινόμενη συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών αποτελεί κομβικό σημείο για τη συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

«Όχι γιατί αναμένουμε κάποια σημαντική μεταβολή στη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος άμεσα αλλά γιατί δημιουργούνται προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε μια μελλοντική στιγμή τη μείωση του ελληνικού χρέους καθώς και τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας», αναφέρουν οι αναλυτές της Eurobank.

Η τράπεζα αναφέρει επίσης στο οικονομικό της δελτίο ότι για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 απαιτούνται επιπλέον 17,3 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και το πολύ 16,7 δισ. ευρώ σε πρωτογενείς δαπάνες. Χαρακτηρίζει αδιαμφισβήτητα σημαντική τη βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου της κεντρικής κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013 και επισημαίνει πως το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος για το σύνολο του 2013.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος σύμφωνα με το ΜΠΔΣ2013-16 είναι για πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 0,3% του ΑΕΠ για το 2013. Σύμφωνα με τη Eurobank, το κρίσιμο σημείο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων μέχρι το τέλος του 2013.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα