Θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της γερμανικής οικονομίας

Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2003 14:01
UPD:14:06

Ανοδο, για πρώτη φορά στους τελευταίους επτά μήνες, σημείωσε τον Ιανουάριο ο δείκτης για το οικονομικό αίσθημα στη Γερμανία του Ινστιτούτου ZEW, προπομπός του ακόμη σημαντικότερου δείκτη του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, παρέχοντας την τελευταία ένδειξη ότι η υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση.

Ο δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 13,4 μονάδες, διαμορφούμενος στο +14 ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για παραμονή του δείκτη στο +0,6 στο οποίο είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβριο του 2002.

«Υπάρχει αχτίδα ελπίδας στο ορίζοντα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου ZWE καθηγητής Βόλφγκανγκ Φράντς. «Παρ' όλα αυτά, η κρίση στο Ιράκ και η αβεβαιότητα για τις οικονομικές πολιτικές στη Γερμανία εξακολουθούν να θέτουν σημαντικούς κινδύνους», τόνισε.

Οι προσδοκίες των αναλυτών ότι, μεσοπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές θα υποχωρήσουν, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των μετοχικών τιμών από το ναδίρ στο οποίο έπεσαν τον περασμένο Οκτώβριο, είχαν θετική επίδραση στο δείκτη.

Παράλληλα, ο επί μέρους δείκτης εκτιμήσεων για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης ενισχύθηκε στις 29,9 μονάδες από 27,1 μονάδες το Δεκέμβριο του 2002.

Στην τελευταία μηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου ZEW (Κέντρου Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ερευνας) συμμετείχαν 323 αναλυτές και θεσμικοί επενδυτές. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για τις προσδοκίες τους, μεσοπρόθεσμα, σχετικά με την οικονομική δραστηριότητα και τις κεφαλαιαγορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα