Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 12:16
UPD:12:34
EPA/EMILIO NARANJO

Με μικρές απώλειες κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές, ακολουθώντας την τάση των διεθνών αγορών, με τις ανησυχίες γύρω από τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ να βαραίνουν το επενδυτικό κλίμα, παρά τα θετικά στοιχεία από τη Γερμανία.

Ο δείκτης  FTSEurofirst σημειώνει απώλειες 0,19% καθώς η προθεσμία που έχει το αμερικάνικο Κογκρέσο για να εγκρίνει μία λύση η οποία θα συνεχίσει τη ροή χρηματοδότησης της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, πλησιάζει στο τέλος της, ενώ και οι συζητήσεις για το όριο του χρέους των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Γερμανία έδειξαν ότι το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω, αγγίζοντας υψηλό έξι ετών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  Συγκεκριμένα, ο δείκτης GfK σημείωσε άνοδο στις 7,1 μονάδες τον Οκτώβριο, το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2007.

Η Wall Street συνέχισε για τέταρτη συνεδρίαση χθες να κλείνει με απώλειες, λόγω των δημοσιονομικών αυτών προβλημάτων των ΗΠΑ. Η επενδυτική ψυχολογία επίσης βάρυνε καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να δέχονται μικτά μηνύματα σχετικά με το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Jacob J. Lew ενέτεινε τις ανησυχίες της αγοράς δηλώνοντας ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη που υπάρχει για την επίτευξη συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους, είναι λίγο μεγαλύτερη απ’ ό,τι θα έπρεπε. Η Moody΄s πάντως δήλωσε πως εκτιμά ότι το Κογκρέσο θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το όριο του χρέους.

Όπως σημειώνει ο Chris Scicluna, οικονομολόγος της Daiwa Capital, δεν θα υπάρξει κάποια λύση εντός της σημερινής ημέρας σε αυτά τα μακροοικονομικά θέματα, και οι αγορές θα συνεχίσουν να κινούνται πτωτικά.

Αυτήν την ώρα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει απώλειες 0,12% στις 6563,43 μονάδες, ο DAX υποχωρεί 0,17% στις 8649,75 μονάδες, ο CAC 40 βρίσκεται στο -0,15% και τις 4189,36 μονάδες, ενώ απώλειες της τάξης του 0,21% σημειώνει ο ισπανικός IBEX 35 στις 9148,1 μονάδες.

Η μετοχή της ThyssenKrupp σημειώνει άνοδο της τάξης του 5%, καθώς ο όμιλος Cevian δήλωσε ότι θέλει να αυξήσει το μερίδιό του στην γερμανική εταιρεία.

Οι μετοχές της Carnival, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στο κόσμο, σημειώνουν πτώση της τάξης του 3,6% λόγω της υποβάθμισης από την  Morgan Stanley σε underweight.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα