Γνώμη: Ε, φθάνει πια, όχι και δούλεμα

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
UPD:07:01
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Ίσως να ήταν προτιμότερο όλες οι προθεσμίες να εκπνέουν το Δεκέμβριο και το σύστημα Taxis να λειτουργεί όλο το χρόνο, ώστε... όποτε δουλεύει να μπορούν και οι λογιστές και φορολογούμενοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Το τι συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες -αν και θα έλεγα πιο σωστά τα τελευταία χρόνια- με το «απίστευτο» και ακριβοπληρωμένο σύστημα Taxis, όλοι το γνωρίζουν. Οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούσαν να υποβληθούν στην ώρα τους, αφού το σύστημα «έπεφτε» επί καθημερινής βάσεως, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση.

Οι δηλώσεις Ε9, με τα στοιχεία των ακινήτων, δεν γινόταν να υποβληθούν εντός των προθεσμιών, επειδή συνέπιπταν με τις φορολογικές δηλώσεις και άρα το σύστημα δεν θα άντεχε, και δόθηκε παράταση. Ακόμη όμως και όταν άρχισε η υποβολή τους, το σύστημα δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στον όγκο των δηλώσεων που υποβάλλονταν από τους λογιστές και κατέβαζε «ρολά». Δόθηκε και πάλι παράταση.

Από την άλλη πλευρά, τώρα που τρέχουν οι δηλώσεις Ε9 και θα πρέπει να υποβληθούν και οι συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών - προμηθευτών, είναι δεδομένο ότι θα δοθεί και γι’ αυτές παράταση. Ισως να ήταν προτιμότερο όλες οι προθεσμίες να εκπνέουν το Δεκέμβριο και το σύστημα Taxis να λειτουργεί όλο το χρόνο, ώστε... όποτε δουλεύει να μπορούν και οι λογιστές και φορολογούμενοι να κάνουν τη δουλειά τους. Ισως να ήταν μια λύση...

Εάν το θέμα σταματούσε μόνο στις... παρατάσεις, άντε να πει κανείς ότι, τόσες δεκαετίες, τις έχουμε συνηθίσει, δεν θα μας ενοχλούσαν... εάν όλα τα άλλα πήγαιναν ρολόι! Γιατί τα ευτράπελα με το Taxis είναι πολλά. Από πού να αρχίσει κανείς και πού να σταματήσει.

Το ωραιότερο φυσικά ήταν -μέχρι πρότινος- ότι υπήρχαν φορολογούμενοι που έμπαιναν στο σύστημα για να υποβάλουν το έντυπο Ε9 και ενώ εισήγαγαν τους δικούς τους -προσωπικούς- κωδικούς πρόσβασης, έβλεπαν την ακίνητη περιουσία του γείτονα. Το τι έγινε και τι δεν έγινε, μάλλον καλύτερα να μην το συζητήσουμε, αφού θα μπορούσε κάποιος να έχει πουλήσει και την... Ακρόπολη. Και φυσικά λέμε μέχρι πρότινος, γιατί τώρα το Taxis ανασταίνει και... νεκρούς.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών στέλνει τα εκκαθαριστικά με το τέλος επιτηδεύματος που χρωστούν από το 2011 οι εταιρείες. Το έστειλε όμως και σε εταιρείες που έχουν κλείσει από το... 1980 και οι τότε ιδιοκτήτες τους έχουν αποδημήσει πλέον εις Κύριον. Και το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο.

Ενας από τους υπόχρεους που το έλαβε, έσπευσε, μέσω του twitter, να το γνωστοποιήσει στον πλέον αρμόδιο, το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, ώστε να είναι ενήμερος, ελπίζοντας ότι θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αντί αυτού, όμως, έλαβε την αποστομωτική απάντηση από τον κ. Θεοχάρη: «Θαύμα»! Τα σχόλια  νομίζω ότι περιττεύουν....

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα