Τρία πλήγματα για τη Ν. Υ.

Στα χαμηλότερα τριμήνου η Ευρώπη
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:06:34

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα blue chip κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών στους κύκλους των επενδυτών για τις προοπτικές του εταιρικού τομέα, την απειλή του πολέμου στο Ιράκ και την αύξηση των τιμών πετρελαίου.

Τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για τον αμερικανικό τομέα στέγης πυροδότησαν μία σύντομη άνοδο μετά το άνοιγμα της Wall Street, όμως ο ενθουσιασμός αυτός γρήγορα εξαφανίστηκε.

Οι νέες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την άλλη πλευρά δεν κατάφεραν να δώσουν μία σαφή εικόνα για τα εταιρικά κέρδη. Η Citigroup ανακοίνωσε μείωση των κερδών της κατά 37%, η Charles Schwab διεύρυνση των καθαρών ζημιών της, ενώ η Ford, η 3Μ και η Johnson & Johnson βελτίωσαν τα κέρδη τους.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 143,50 μονάδες, ποσοστό 1,67%, φθάνοντας στις 8.442,92 μονάδες. Με απώλειες 11,95 μονάδων, ποσοστό 0,87%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.364,25 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με απώλειες για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση χθες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα του τριμήνου. Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι μετοχές των Lafarge, Infineon, Pechiney.

Ηταν μια ακόμη νευρική συνεδρίαση στα χρηματιστήρια με τους επενδυτές να δείχνουν ανήσυχοι για την πορεία των εταιρικών κερδών και για τις εξελίξεις στο Ιράκ.

Στρατηγικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, επισήμαναν πως η Ευρώπη περνά την «πιο σκοτεινή ώρα» της ημέρας, λίγο πριν το χάραμα, αλλά δήλωσαν επιφυλακτικοί να τοποθετηθούν στην αγορά παρά το γεγονός ότι χαρακτήρισαν τις τρέχουσες αποτιμήσεις «ελκυστικές».

Ο Κέβιν Γκάρντινερ, αναλυτής στην Credit Suisse First Boston, τόνισε πως το τρέχον τρίμηνο θα είναι το χειρότερο για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1% και 1,14%, αντίστοιχα, με τους δύο δείκτες να βρίσκονται πλέον στα χαμηλότερα από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έπεσαν στα κατώτερα των τελευταίων πεντέμισι ετών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Infineon (-4,7%), Lafarge (-4,1%), Pechiney (-6%), Deutsche Telekom (+2,3%), France Telecom (+0,76%), Credit Suisse (+2,54%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, η σταθερότητα του γιεν σε συνδυασμό με την αναπτέρωση των ελπίδων της αγοράς για ολοκλήρωση το σχεδίου αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της χώρας, ώθησαν το χρηματιστήριο 1,75% ψηλότερα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα