Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2003 07:02
UPD:17:03

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Sony Corp., της Canon Inc. και άλλων εξαγωγέων, μετά την ισχυροποίηση του γιεν έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη, απειλώντας τα κέρδη των εταιρειών και υποσκάπτοντας την ανταγωνιστικότητά τους στο εξωτερικό.

«Η πορεία του νομίσματος είναι ενάντια των εξαγωγέων», ανέφερε ο Shuichi Hida, ο οποίος διαχειρίζεται 170 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Plaza Asset Management Co. Προσφάτως πούλησε μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Co.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο υποχωρούσε κατά 1,6% φθάνοντας στις 8.568,66 μονάδες στις 12:33' μ.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 1,2% φθάνοντας στις 853,09 μονάδες, καθώς οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών αποτελούσαν περισσότερο από το 1/3 των συνολικών απωλειών του δείκτη. Σημειώνεται ότι το γιεν ισχυροποιήθηκε κατά 5,8% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο.

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi, βρίσκεται πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους. Οι μετοχές της Korean Air Co. σημείωναν απώλειες καθώς εντείνεται η ανησυχία για την αύξηση του κόστους των καυσίμων υπό την απειλή ενός πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng έχανε ποσοστό 0,8% και στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρούσε κατά 0,9%. Απώλειες σημείωναν και οι λοιποί δείκτες στην Ασία, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στην Κίνα εμφάνιζαν κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα