Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Ώθηση από την υψηλή τεχνολογία
Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2003 09:55
UPD:09:56

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων έκλεισε σήμερα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο χάρη στο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 179,88 μονάδες ή 2,09% και διαμορφώθηκε στις 8.790,92 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 865,43 μονάδες αυξημένος κατά 1,33%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών μετά την αναβάθμιση της εν λόγω βιομηχανίας από τη Nikko Salomon Smith Barney. Η μετοχή της Tokyo Electron ενισχύθηκε κατά 5,57%. Αξιόλογη άνοδο (4,58%) σημείωσε και ο τίτλος της Advantest.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία του τεχνολογικού κλάδου είχαν και τα καλύτερα των προβλέψεων οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των αμερικανικών εταιρειών Texas Instruments και Qualcomm.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι τραπεζικές μετοχές παρά τις ανησυχίες για τις προοπτικές του κλάδου. Ο τίτλος της Mizuho Holdings έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,56%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, τις προσεχείς εβδομάδες o διεθνής όμιλος αξιολόγησης Fitch ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγή της αξιολόγησής του σε ό,τι αφορά τις ιαπωνικές τράπεζες λαμβάνοντας υπόψη την εξασθενημένη χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου και την περιορισμένη ικανότητα του Τόκιο να λάβει δραστικά μέτρα.

Η Fitch μείωσε την πιστοληπτική κατάταξη της Ιαπωνίας σε ό,τι αφορά το χρέος της σε γιεν κατά μία βαθμίδα στα τέλη Νοεμβρίου του 2002, με την αιτιολογία ότι ανησυχούσε για το τεράστιο χρέος της χώρας, την εξασθενημένη οικονομία και τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Οι μεγάλες ιαπωνικές τράπεζες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για τη στήριξη του κεφαλαίου τους, επηρεαζόμενες σε μεγάλο βαθμό από τις τεράστιες ζημίες των μετόχων και το αυξανόμενο κόστος από την εξυγίανση των επισφαλών δανείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα