Βελτίωση από την τεχνολογία

Συνεχίστηκε η πτώση στην Ευρώπη
Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:06:43

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στη Wall Street, καθώς τα τριμηνιαία αποτελέσματα εταιρειών τεχνολογίας βελτίωσαν το κλίμα και ανέκοψαν τις ζημίες των τελευταίων ημερών.

Η Texas Instruments, η Qualcomm, η Computer Associates International, μαζί με μία σειρά άλλων εταιρειών, προσέφεραν στους επενδυτές κάποιες ελπίδες, ανακοινώνοντας κέρδη, σύμφωνα ή καλύτερα από τις προβλέψεις.

Αγοραστές επέστρεψαν δειλά στην αγορά μετά τις ζημίες της τάξης 6% που παρουσίασε ο δείκτης Standard & Poor's 500 τις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις, οι επενδυτές όμως εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί.

Ωστόσο, η μετοχή της ΑΤ&Τ, της μεγαλύτερης αμερικανικής εταιρείας υπεραστικής τηλεφωνίας, υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 19%, περιορίζοντας τα κέρδη των blue chip, μετά την προειδοποίηση ότι τα έσοδά της θα μειωθούν εφέτος.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 50,74 μονάδες, ποσοστό 0,61%, φθάνοντας στις 8.369,47 μονάδες. Με άνοδο 28,79 μονάδων, ποσοστό 2,12%, έκλεισε ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.388,27 μονάδες.

Τρεις λόγοι πίεσης

Η αυξανόμενη απειλή ενός πολέμου στο Ιράκ, η προειδοποίηση για την κερδοφορία του ομίλου Lafarge και οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των Nokia και Prudential για την πορεία του 2003, πίεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε πτωτική πορεία για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση χθες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 805,5 μονάδες, πλησιάζοντας τα χαμηλά επίπεδα της 9ης Οκτωβρίου. Ο δείκτης - που έχασε το 8,7% της αξίας του της προηγούμενες επτά συνεδριάσεις - κάτι που είχε πάθει ξανά τον Δεκέμβριο, βρίσκεται μόλις 2,5% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της πενταετίας που είχε σημειώσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι επενδυτές δείχνουν εξαιρετικά νευρικοί περιμένοντας την έκθεση του επικεφαλής των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών, Χανς Μπλιξ, για την έρευνα στο οπλοστάσιο του Ιράκ ενώπιον του Οργανισμού.

Την ίδια ώρα, παραμένουν ανήσυχοι για τις οικονομικές εξελίξεις ακούγοντας κυρίως αρνητικά εταιρικά αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο και βλέποντας τις οικονομίες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να «παλεύουν» να κρατηθούν σε τροχιά ανάπτυξης.

Οι πιό δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Prudential (+3,4%), Nokia (-7,4%), Lafarge (-8,6%), L'Oreal (-3%), Roche (+2,6%), Novartis (+1%), Vestas (-10,6%), STMicroelectronics (+0,9%), LVMH (+2,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα