Market Beat: Κρίσιμης σημασίας η άμεση συνέχεια της πτώσης ή η ανατροπή της σήμερα

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013 10:23
UPD:23/10/2013 17:38
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Αν παρακολουθήσει κάποιος την πρόσφατη στατιστική ιστορία του ΧΑ, θα διαπιστώσει εύκολα ότι, από τον Μάιο ως σήμερα, αν την αμέσως επόμενη, μιας συνεδρίασης με τα χαρακτηριστικά της συνεδρίας της Παρασκευής, δεν υπάρξει ανοδική αντίδραση, τότε η επόμενη έχει το ίδιο ή χειρότερο αποτέλεσμα.

Στήριξη ισχυρή, αν συνεχιστεί η κάθοδος, εντοπίζεται για τον 25άρη στις 317 μονάδες. Το κλίμα από τα διεθνή χρηματιστήρια δεν παρέχει στήριξη στην καθοδική κατεύθυνση. Τα ασιατικά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά από θετικές ειδήσεις για την βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα. Οι εκλογές στη Γερμανία έφεραν αποτέλεσμα που οι ξένοι αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα επηρεάσει σε ικανό βαθμό το κλίμα στην ευρωζώνη.
 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

• Οι μετοχές στην Νέα Υόρκη υποχώρησαν και την Παρασκευή μετά το άλμα της Τέταρτης που οδήγησε στην εγγραφή νεώτερων ιστορικών υψηλών. Ο  S&P500, παρά την πτώση στο τέλος της βδομάδας, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί  με απογοήτευση που προκάλεσε η κάμψη της αποφασιστικότητας και της ευκρίνειας που διέθετε η Fed, κέρδισε σε εβδομαδιαία βάση 1,3%. Στο χρόνο αποδίδει 19,9%. ενώ από τα χαμηλά του 2009 είναι περίπου 150% ψηλότερα και ο Dow ανέβηκε 0,5% με τον χρυσό αμετάβλητο. Τα επιτόκια στα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη έπεσαν. Της Πορτογαλίας κατά 24 μονάδες βάσης στο 7,02%, της Ελλάδας 48 bps κλείνοντας στο 9,60% και τα γερμανικά οδηγήθηκαν στο 1,94% χάνοντας δύο μονάδες βάσης. Ο ΝΙΚΚΕΙ κέρδισε σε πέντε συνεδριάσεις 2,3%, ο DAX  +2,00%, το Ισπανικό χρηματιστήριο 2,6% και το Ιταλικό +2,4%. Ανάκαμψη είχαν και αρκετές αναδυόμενες αγορές.
• Τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν χαμηλότερα την Παρασκευή, υποχωρώντας από τα πολυετή υψηλά που είχαν φτάσει μια μέρα νωρίτερα, καθώς οι επενδυτές επέλεξαν να κρατηθούν στο περιθώριο των συναλλαγών μπροστά από τις γερμανικές εκλογές στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ο Stoxx Europe 600 έχασε 0,3% για να κλείσει στις 314,20, ένα κλάδεμα που έφερε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 0,9%. Ο δείκτης αναφοράς αναφοράς Stoxx Europe 600 έκλεισε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2008, ωθούμενος από την ευφορία ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν επέλεξε την έναρξη  της μείωσης στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, όπως ανέμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. «Ήταν μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση για την πιο μακροπρόθεσμη προοπτική. Οι αγορές κινήθηκαν υψηλότερα εξαιτίας της, αλλά θα στηρίξει την άνοδο μόνο βραχυπρόθεσμα». δήλωσε ο Richard Perry, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς στο Central Markets.
• Ο Γερμανικός δείκτης DAX 30 υποχώρησε -0,2% στις 8,675.73 μονάδες, αλλά στην εβδομάδα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά +2%.
• Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας υποχώρησε -0,1% στις 4,203.66 μονάδες , αλλά σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο +2,2%.
• Και ο Δείκτης FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε -0,4% μέχρι τις 6,596.43, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο +0,2%.
• ΧΑ: Η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ως την Πέμπτη έδειχνε να αποτελούσε μια συνέχεια στην άνοδο των δύο προηγούμενων, με αρκετά σημάδια εξάντλησης. Όμως την Πέμπτη το μέγιστο ημέρας του 25άρη των θεσμικών και των δημοφιλών συναλλακτικά blue chip, ήταν λίγο πάνω από τις 350 μονάδες. Δηλαδή προσέκρουσε στην κάτω βάση της ζώνης μεταξύ των 350 355 μονάδων, που αποτελεί μια ισχυρή αντίσταση για τον 25άρη που σχηματίστηκε επίμονα τον Φεβρουάριο. Μόλις λοιπόν οι τιμές χτύπησαν στην οροφή ξεκίνησε από την Πέμπτη μια πτώση που την Παρασκευή μετατράπηκε  σε κάθοδο χωρίς ανάσα, με σταθερή κλίση και διαρκή αναζήτηση νεότερων χαμηλών ημέρας. Μέσα σε μια συνεδρίαση, που είχε και τον υψηλότερο τζίρο της εβδομάδας, τα κέρδη του 25άρη, από την προηγούμενη Παρασκευή, που ήταν το πρωί της 20/9 στο +2,37%, μετατράπηκαν σε εβδομαδιαία πτώση -1,77% και για τον ΓΔ που με το κλείσιμο της Πέμπτης κέρδιζε 3,16%, το τελικό αποτέλεσμα ήταν μεταβολή -0,75%. Μόνος διασωθείς ο αδικημένος το τρίτο τρίμηνο FTSEM που κράτησε κέρδη εβδομάδας +1,32%. Η απογοήτευση στο τέλος της εβδομάδας δεν ήταν το κυρίαρχο συστατικό των συναλλαγών στην υπόλοιπη εβδομάδα.
•Σήμερα:
• Οι περισσότερες ασιατικές αγορές σκαρφάλωσαν υψηλότερα μετά από την στενή παρακολούθηση από τους επενδυτές της Κινέζικης μεταποιητικής βιομηχανίας που οδηγήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε έξι μήνες και έδειξε μια πολλά υποσχόμενη ανάκαμψη των παραγγελιών για εξαγωγές, ένα άλλο σημάδι της σταθεροποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι ειδήσεις αυτές συνέβαλλαν να ξεπεράσουν οι επενδυτές την αρνητικότητα που εξέπεμπε η δυναμική της Wall Street την Παρασκευή. Οι μετοχές στην αγορά της Σαγκάης  κέρδισαν 0,6%, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ταϊβάν κέρδιζε ως 0,9% και της Νότιας Κορέας . έπεφτε -0,3%. Οι Ιαπωνικές αγορές έκλεισαν για διακοπές.

• Ο flash ( PMI) της HSBC για την Κίνα αναρριχήθηκε στο 51,2 το Σεπτέμβριο από το 50,1 Αύγουστο. Οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών στην κορυφή του 50,8, ήταν η πρώτη φορά σε έξι μήνες που οι εξαγωγές αυξήθηκαν. Ενδείξεις για την μεταποίηση σε όλη την Ευρώπη αναμένεται αργότερα σήμερα. Νωρίτερα, το ευρώ είχε το συντομότερος rebound από τη νίκη της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ στις γενικές εκλογές της Γερμανίας  πηγαίνοντας ως τα 1,3555 δολάρια , για να ξεθωριάσει γρήγορα στα 1,3525 δολάρια . Έναντι του γεν, το κοινό νόμισμα υποχώρησε στα 134,18 γεν, μετά από το πρώιμο 134,56. Αυτό άφησε το δείκτη δολαρίου σχεδόν αμετάβλητο, όχι μακριά από τα κατώτερα το επτά μηνών της περασμένης εβδομάδας.

• Ο δείκτης Dow Jones τελείωσε την Παρασκευή με μια απώλεια -1,2%, ενώ ο S&P500 υποχώρησε -0,7% η βουτιά της Παρασκευής αποδόθηκε σε σχόλια από τον Πρόεδρο της Federal Reserve Bank του Σαιντ Λούις James Bullard ο οποίος είπε ότι η έναρξη της μείωσης του προγράμματος τόνωσης της ήταν δυνατό, να αποφασιστεί τον Οκτώβριο, ανάλογα την εξέλιξη στα οικονομικά δεδομένα που έρχονται. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερους αναλυτές που δεν είχαν σκεφτεί πως θα υπήρχαν αρκετές νέες οικονομικές ειδήσεις από σήμερα ως τις  29 έως 30 Οκτ. ικανές να μετακινήσουν τη Fed από την πολιτική χαλάρωσης που έχει επιλέξει ως πορεία της νομισματικής της πολιτικής.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι αναλυτές θεωρούν πως δεν μπόρεσε να κάμψει τη ζήτηση για μετοχές η επιφυλακτικότητα της FED που χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις προκειμένου να μειώσει τις αγορές χρεογράφων. Ωστόσο, στοιχεία όπως η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των Αμερικανών για πέμπτο συνεχόμενο έτος και η μεταβολή του ΑΕΠ κάτω από το επιθυμητό 2-2.5% προβληματίζουν. Επίσης, στα μέσα Οκτωβρίου θα επανέλθει στο προσκήνιο η ανάγκη αύξησης του ορίου του συνολικού χρέους των ΗΠΑ, η οποία στα τέλη του 2012 προκάλεσε πτώση τις Αγορές.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στις Γερμανικές εκλογές και την πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος Κυβερνητικός συνασπισμός. Άλλωστε, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί είναι δύσκολη, με τους ξένους οίκους αξιολόγησης να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στις Χώρες αυτές (η S&P έθεσε την Πορτογαλία υπό παρακολούθηση με αρνητική προοπτική).

Στην Ελλάδα, οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, με το απεργιακό μέτωπο να μην προβληματίζει έως τώρα την Κυβέρνηση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα τηρήσει το ΔΝΤ σχετικά με τη συνέχεια της χρηματοδότησης της Χώρας, λόγω  του πολύ υψηλού χρέους. Τεχνικά για τον ΓΔ ζητούμενο είναι η διατήρηση της στήριξης των 936 μονάδων (ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ για το FTASE25 η διατήρηση των 316 μονάδων.   Άλλοι υπογράμμισαν την ύπαρξη θετικών "ζυμώσεων" με την Moody’s με αντίκτυπο που δεν περιορίστηκε στην Χρηματιστηριακή Αγορά αλλά αποτυπώθηκε και στα spreads των Ελληνικών ομολόγων τα οποία σε επίπεδο αποδόσεων έπεσαν και πάλι κάτω από το 10%.  Η επίδραση μιας θετικότερης αξιολόγησης της Ελληνικής οικονομίας δεν περιορίζεται ωστόσο στην διακύμανση των Κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή Αγορά αλλά καθορίζει το "πάτωμα" από το οποίο οι Ελληνικές εισηγμένες ξεκινούν να δανείζονται, τον συντελεστή ρίσκου με τον οποίο προεξοφλούνται μελλοντικές ταμειακές ροές και άρα επηρεάζει την αποτίμηση των εταιρειών.

Τεχνική ανάλυση

Την Παρασκευή το πρωί σημειώναμε: η θέση μας είναι ότι σήμερα αύριο η κίνηση του 25άρη, που σε 17 διαδοχικές συνεδριάσεις έχει μόνο 3 πτωτικές (με μεγαλύτερη πτωτική μεταβολή του το -0,31%) θα αλλάξει.   Αυτό επιβάλλει η στατιστική του προϊστορία και για να μην συμβεί θα χρειαστεί να έλθουν εξελίξεις με εξαιρετική βαρύτητα.

Η υπερβολή των πιέσεων που γεννήθηκαν μέσα σε μια μέρα και οδήγησαν σε αυτοτροφοδοτούμενη πτώση έφερε το δείκτη των blue chip σε επίπεδα που είναι ή μπορούν να λειτουργήσουν σαν στήριξη. Είναι συνεπώς πιθανή η ανοδική αντίδραση σήμερα με στόχο να επανέλθει ο 25άρης γύρω από τις 340 μονάδες.

Ωστόσο μια συνέχεια στις πιέσεις στην περίπτωση που δεν εκτόνωσε η βουτιά της Παρασκευής τη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων μπορεί να τον οδηγήσει στις 327 μονάδες και εκεί να εμφανιστεί μια ανοδική αντίδραση. Αλλά αν η αντίδραση  δεν καταφέρει να ανακόψει την καθοδική του ορμή τότε σημαντική αντίσταση αναμένουμε να εμφανιστεί στη ζώνη από 312 ως 317 μονάδες. Τη δυνατότητα να λειτουργήσει αυτή η ζώνη ως στήριξη προσέφεραν στον 25άρη οι συνεδριάσεις:

Στις 23 Αυγούστου όταν με άνοδο +2,97% έκλεισε στις 316,1 με χαμηλό ημέρας τις 306,6 μονάδες υψηλό τις 317,33 ενώ στην επόμενη συνεδρίαση στις 26/8 με πτώση -0,77% έκλεισε στις 313,66 με χαμηλό ημέρας τις 313,00 μονάδες υψηλό τις 318,17.

Στο διάστημα από 5/8 ως και 7/8 ο 25άρης κινήθηκε από τις 311,00 ως τις 316,6 μονάδες με κλεισίματα αντίστοιχα στις 312,78 μονάδες, στις 314,08 και στις 314,5.

Τον Ιούνιο σαν αντίσταση λειτούργησε η ίδια ζώνη αφού στις 18/6 με άνοδο 1,63% έκλεισε στις 311,34 με υψηλό ημέρας τις 316,87 και την επόμενη είχε πτώση που τον έφερε στις 309,21 με υψηλό τις 314,4 και ακολούθησε σειρά καθοδικών συνεδριάσεων με μεγάλες ημερήσιες μεταβολές. 

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Στο ζέσταμα ο «πυγμαχικός αγώνας» για τον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Μια έκθεση καλύτερη από την αναμενόμενη για τον " flash " PMI της HSBC για τη μεταποίηση στην Κίνα ανέβασε τις ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές. Ωστόσο, οι αγορές εμπορευμάτων παρέμειναν ασυγκίνητες από την είδηση. Το CDU της Καγκελαρίου Μέρκελ / CSU κέρδισε περίπου 42 % των ψήφων στις ομοσπονδιακές εκλογές, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις , αλλά η κακή εμφάνιση από το κόμμα του κ Ρέσλερ  FDP οδηγεί στη «μεγάλο συμμαχία» των μεγαλύτερων κομμάτων που φαίνεται το πιο πιθανό αποτέλεσμα, δημιουργώντας περιορισμένες βραχυπρόθεσμες συνέπειες για την αγορά.

Περιμένουμε τα υψηλής απόδοσης νομίσματα των G10, καθώς και νομίσματα των αναδυόμενων αγορών που βρέθηκαν υπό πίεση λόγω ανησυχιών σχετικά με την απόσυρση της παγκόσμιας ρευστότητας, να επωφελούνται περισσότερο από το συνδυασμό της βελτίωσης στα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και της υπερ χαλάρωσης πολιτική της Fed. Η μεσοπρόθεσμη μας υπέρ ανόδου του  USD άποψη παραμένει άθικτή, αλλά ο κίνδυνος για απόκλιση στις προβλέψεις μας προς την άλλη πλευρά μεγάλωσε στο εγγύς μέλλον. Μια πληθώρα ομιλητές της Fed προσφέρουν στους επαγγελματίες των αγορών με περαιτέρω εξηγήσεις για την έκπληξη της περασμένης εβδομάδας και τις πιθανές ενδείξεις σχετικά με το αν και πως θα ξεκινήσει τη μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων ανά μηνα πριν από το τέλος του έτους. Σε αυτό το πνεύμα , ο κ Bullard σημείωσε την Παρασκευή ότι κάτι τέτοιο ήταν δυνατό τον επόμενο μήνα .
Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ με την ανακοίνωση των στοιχείων για τον Αύγουστο ( Τετάρτη) θα παρέχουν μια ένδειξη για το αν δραστηριότητα στην αγορά κατοικιών έχει επιβραδυνθεί. Αλλού, αναμένουμε ( σήμερα) ότι η ανοδική τάση στη ζώνη του ευρώ να δείξει ότι μετριάστηκε ο " flash " PMI τον Σεπτέμβριο, μετά από μια αύξηση 1,0 μονάδας τον Αύγουστο. Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για να αναστείλει το όριο του χρέους μέχρι το τέλος του έτους σε αντάλλαγμα για τη διατήρηση της δεσμεύουν μέρος της εκτέλεσης του προγράμματος που είναι γνωστό ως Obamacare. Ωστόσο, αυτό το νομοσχέδιο είναι απίθανο να περάσει στη Γερουσία . Η Γερουσία έχει προτείνει την αφαίρεση των εδαφίων επί της υγειονομικής περίθαλψης από το νομοσχέδιο της Βουλής.

Τον τελευταίο καιρό , τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν επιδείξει ευαισθησία για τις ανακοινώσεις επί της νομισματικής πολιτικής τόσο έντονη όπως ήταν υποτονική κατά τα έτη που προηγήθηκαν της κρίσης 2007-09 . Θεωρούμε ότι αυτό είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί για θεμελιώδεις λόγους.

Standards & Poor’s : Μέτρια η επίδραση της καθυστέρησης στη σταδιακή μείωση των QE
Η αναβολή της Fed για μείωση των αγορών ομολόγων θα έχει κατά τις εκτιμήσεις μας μέτρια επίδραση μόνο στην χρηματοδότηση της αγοράς δομημένων ομολόγων. Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη και η δημοσιονομική αβεβαιότητα εκ της πολιτικής  ήταν ανάμεσα στους λόγους της καθυστέρησης, που θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις  πιστώσεις. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια είναι χαμηλότερα από ό, τι πριν από μία εβδομάδα, αλλά παραμένουν πάνω από 100bp ψηλότερα από τα επίπεδα στις αρχές του Μαΐου. Η μερική αντιστροφή των αποδόσεων θα αμβλύνει κάποιες από τις δυσκολίες της στεγαστικής αγοράς που παρατηρήθηκαν τον περασμένο μήνα. Η έμφαση μετατοπίζεται τώρα στις μάχες του προϋπολογισμού. Με μία εβδομάδα απόσταση για την απόφαση επί του θέματος, δεν υπάρχει σαφής πορεία προς ένα συμβιβασμό μεταξύ Γερουσίας και Λευκού Οίκου, και ένας άλλος πόλεμος για το ανώτατο όριο του χρέους θα λάβει χώρα σε ένα μήνα. Και οι δύο ζητήματα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουνι την αστάθεια της αγοράς και να επιβραδύνει την οικονομική ανάκαμψη. Η 10-yr. UST απόδοση έκλεισε την Παρασκευή στο 2,74%, κάτω από 15bp από εβδομάδα σε βδομάδα, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2012.

Μεγάλο μέρος από το επενδυτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ θα στραφεί στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό και τη στέγαση. Οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα σχετικά με δομημένα χρηματοπιστωτικά αξιόγραφα περιλαμβάνουν την μεταβολή του δείκτη S&P Case-Shiller και FHFA HPI, τις πωλήσεις κατοικιών νέων και ευρισκόμενων σε αναμονή και τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. Τα ευρωπαϊκά μακροοικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αυτή τη βδομάδα περιλαμβάνουν τα ΑΕΠ Γαλλίας, Ολλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και τα στοιχεία της εμπιστοσύνης των καταναλωτών από διάφορες χώρες.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων μοιάζει να εκτονώνεται αν και συνεχίζονται αρκετές και σήμερα με καθηγητές σε διήμερη την ΑΔΕΔΥ Τρίτη και Τετάρτη που θα ακολουθήσουν και οι Δάσκαλοι μαζί και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ νέα απεργία ανακοίνωσε η ΠΟΕ ΟΤΑ.
• Τα φαινόμενα βίας προκάλεσαν κύματα αντιδράσεων και απασχόλησαν τα δελτία ειδήσεων εκτενώς γιατί σχηματίζεται ένα προφίλ για το κόμμα της Χρυσής Αυγής διαφορετικό από εκείνο που ίσχυε ως τώρα με αποκαλύψεις περί εκπαιδευμένων φαλαγγών και ταγμάτων εφόδου.  
• Έχει σκληράνει η στάση των αρχών απέναντι σε φαινόμενα βίας με 6 προσαγωγές για τις μολότοφ στα γραφεία της ΧΑ στο Μεσολόγγι ενώ προκαταρτική εξέταση διέταξε η εισαγγελέας κ Γκουτζαμάνη για την υπόθεση των 32 δικογραφιών που της έστειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης
• Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να διαμορφώσει τις θέσεις του επί των δεδομένων που δημιουργεί η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων των αρμοδίων με την ηγεσία  της τρόικας που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα και το αποτέλεσμα των Γερμανικών εκλογών. 
• Την τρέχουσα εβδομάδα η τρόικα θα ξεκινήσει την αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, στις 24/9 αναμένεται η απόφαση του FTSE για την κατηγοριοποίηση της Ελληνικής Αγοράς από ώριμη σε αναδυόμενη ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των δύο ομολογιακών δανείων της Emma Delta,  νικήτρια κοινοπραξία του διαγωνισμού του ΟΠΑΠ.

• Αποδέχονται οι της τρόικας, με μερικά «αλλά», την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου για μικρότερη ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Οι πιθανότητες να εκλεγεί επικεφαλής της Fed η Αντιπρόεδρος Janet Yellen έχουν αυξηθεί. Ενώ οι επενδυτές υποδέχτηκαν αυτή την προοπτική με εκτίναξη στις τιμές των μετοχών την Δευτέρα, δεν θεωρείται μια τελειωμένη υπόθεση. Μπορεί να υπάρχει κάποια σύντομη απογοήτευση, αν ο Πρόεδρος επιλέγει κάποιος άλλος. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους άλλους υποψηφίους είναι πιθανό να είναι εξίσου σύμφωνοι με την τρέχουσα προστατευτική πολιτική της Fed όπως η Yellen. Αυτοί είναι Donald Kohn, Timothy Geithner (ο οποίος φέρεται να μην ενδιαφέρεται), ο Roger Ferguson, και ο πρώην Διοικητής στην Τράπεζα του Ισραήλ Stanley Fischer.
•  Οι αναλυτές που ακολουθούν οι «αρκούδες» δεν θέλησαν ποτέ να αναγνωρίσουν τις τεράστιες ενέσεις μετρητών στο χρηματιστήριο από τις εισηγμένες. Από το Q1 το 2009 ως το Q2 του 2013, οι εταιρείες του S&P500 αγόρασαν μετοχές τους αξίας 1,500 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πλήρωσαν σε μερίσματα 1,10 τρισεκατομμύρια δολάρια ήτοι ένα πολύ μεγάλο σύνολο που ανέρχεται στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.
• Ενώ η Μέρκελ κέρδισε με συντριπτική πλειοψηφία, οι συντηρητικοί της εταίροι δεν τα κατάφεραν. Αυτό άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός « μεγάλου συνασπισμού » με το κεντροαριστερό κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες ( SPD ),  που ήρθαν δεύτεροι. Στο παρελθόν, για την κατάληξη σε συμφωνία συνασπισμού έχει απαιτηθεί χρόνος  μεταξύ τεσσάρων και οκτώ εβδομάδων.«Ο σχηματισμός ενός μεγάλου συνασπισμού θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη για την ευρωζώνη», δήλωσε ο Peter Dragicevich, ένας αναλυτής των αγορών νομισμάτων της Commonwealth Bank της Αυστραλίας. «Το SPD είναι υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης της ζώνης του ευρώ . Ως εκ τούτου, ένας μεγάλος συνασπισμός μπορεί να είναι πιο πρόθυμος για συνεργασία με την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ, να βρουν μια βιώσιμη λύση στα ζητήματα που μαστίζουν την περιφέρεια της ζώνης του ευρώ». Σημείωσε επίσης ότι μία από προτάσεις του SPD στην εκλογική αναμέτρηση του 2013 ήταν η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου εξαγοράς χρέους που θα χρηματοδοτείται από ομόλογα της ευρωζώνης.

KΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα