Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc. και της Samsung Electronics Co., μετά τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ότι η χώρα του ετοιμάζεται να αναλάβει μόνη της δράση για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 1,6% φθάνοντας στις 8.593,63 μονάδες στις 11 π.μ. τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες 3,1% και στη Σιγκαπούρη ο Straits Times ποσοστό 2,2%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα περίπου τριών μηνών.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών σημείωναν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί ότι ένας πόλεμος στο Ιράκ ενδέχεται να βλάψει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων και να μειώσει τις εταιρικές δαπάνες στις ΗΠΑ.

«Περιμένουμε πόλεμο και αυτό είναι που υπονομεύει τις τιμές των μετοχών», ανέφερε ο Marc Desmidt, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 8,5 δισ. δολ. με την Μerrill Lynch Investment Managers Co.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE έχανε ποσοστό 1,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της MediaTek Inc. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng σημείωνε απώλειες 1,6%, καθώς οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών εμφάνιζαν σημαντικές απώλειες, όπως της Li & Fung Ltd.

Ολοι οι δείκτες στην περιοχή κινούντο πτωτικά εκτός από τους αντίστοιχους στην Κίνα.

Κλειστή είναι σήμερα η αγορά της Αυστραλίας, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα