Ιαπωνία : Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Δεκέμβριο

Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003 07:03
UPD:07:10

ΜΕΙΩΣΗ σημείωσαν οι ιαπωνικές εξαγωγές τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά μέσα σε τρις μήνες, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να υποχωρήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, υπονομεύοντας την οικονομική ανάκαμψη.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 7,3% (εποχιακώς προσαρμοσμένες) από τον Νοέμβριο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,2%. Το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε κατά 37%, φθάνοντας στα 657,3 δισ. γιεν (5,6 δισ. δολ.), ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα ανήρχετο σε 782,1 δισ. γιεν.

Το γιεν ισχυροποιήθηκε περίπου 5% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τρίμηνο, επηρεάζοντας τις εξαγωγές της Ιαπωνίας, καθώς προϊόντα από κάμερες έως και chip για κομπιούτερ, ήταν πιο ακριβά στις ξένες αγορές.

Το γιεν διαπραγματεύθηκε στα 117,92 έναντι του δολαρίου από 117,79 που ήταν την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Η υπ' αριθμόν δύο οικονομία στον κόσμο συρρικνώνεται, ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα η κυβέρνηση, καθώς οι τιμές των μετοχών πέφτουν και η διεθνής οικονομία υποχωρεί. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε για τρίτο μήνα τον Νοέμβριο όπως και οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό, σημάδι της μείωσης των εταιρικών δαπανών για δεύτερο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα