Μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 12:41
UPD:12:43

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ απώλειες καταγράφει από την αρχή της συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Φρανκφούρτη εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στη γερμανική οικονομία ένας νέος πόλεμος στον Κόλπο.

Όπως αναμενόταν, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα σε αναθεώρηση των αρχικών της προβλέψεων για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% κατά το τρέχον έτος με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει πόλεμος στο Ιράκ. Οι αρχικές προβλέψεις της γερμανικής κυβέρνησης έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1%.

«Ένας πόλεμος στο Ιράκ ενδεχομένως να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag» ο γερμανός υπουργός Οικονομίας και Εργασίας, Βόλφγκανγκ Κλέμεντ.

Επιχειρηματικά στελέχη αλλά και η αντιπολίτευση εκτιμούν ωστόσο ότι, είτε γίνει πόλεμος είτε όχι, ο ρυθμός αύξησης του 1% είναι απίθανο να εκπληρωθεί.

Στις 12:30 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης Xetra DAX υποχωρούσε κατά 2,87% και είχε διαμορφωθεί στις 2.594,58 μονάδες, ενώ νωρίτερα διολίσθησε μέχρι τις 2.563 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 1/2/2002 οι συνολικές του απώλειες αγγίζουν το 49%.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί αυτή την ώρα στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των 30 μετοχών που απαρτίζουν τον Xetra DAX μόνο η μετοχή της Metro κινείται ανοδικά.

Τις σημαντικότερες απώλειες, της τάξεως του 5,56%, καταγράφει η μετοχή της εταιρείας χημικών Bayer AG. Πτώση άνω του 5% σημειώνουν επίσης οι μετοχές της εταιρείας ημιαγωγών Infineon Technologies και του ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών MLP.

Σημαντική πτώση σημειώνει και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος -σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας πιστοληπτικών αξιολογήσεων Moody's Investors Service- θα εξακολουθήσει να τελεί υπό πίεση κατά το τρέχον έτος http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/29/277238.htm . Η μετοχική τιμή της Commerzbank υποχωρεί κατά 3,95%.

Aνάλογες απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Deutsche Telekom. Την Τρίτη, ο γερμανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι συνήψε συμφωνία ύψους 1,725 δισ. ευρώ (1,86 δισ. δολάρια) για την πώληση των δραστηριοτήτων της στον τομέα καλωδιακής τηλεόρασης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/01/29/277290.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα