Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2003 18:44

Ανεφάρμοστη μένει στην πράξη η διορθωτική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρού και μεσαίου μεγέθους, εντός 30 ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης τους.

Αυτό αναφέρει σε επιστολή του προς τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Φωτιάδη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και διαμαρτύρεται ότι οι αρμόδιες ΔΟΥ δίνουν τις δικές τους αυθαίρετες ερμηνείες και συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις τελείως αδικαιολόγητα και παράνομα.

Το δικαίωμα της επιστροφής του ΦΠΑ εντός 30 ημερών, τονίζει ο ΠΣΕ, περιορίστηκε σε ένα μικρό αριθμό μεγάλων εξαγωγικών επιχειρήσεων, δεδομένου ότι ως εξαγωγικές επιχειρήσεις θεωρούνται μόνο εκείνες που η αξία των εξαγωγών τους υπερβαίνει το 50% της αξίας των συνολικών τους πωλήσεων.

Με τον τρόπο αυτό όμως ευνοούνται οι μεγάλες μόνο επιχειρήσεις, ενώ το πλήθος των εξαγωγικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, εκτός του ότι υφίστανται άνιση μεταχείριση, στερούνται ζωτικών κεφαλαίων κίνησης που θα τους επιτρέψουν να συνεχίζουν απρόσκοπτα το εξαγωγικό τους έργο.

Οι εξαγωγείς επίσης διαμαρτύρονται ότι οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν τηρούν την ημερομηνία που ρητά ορίζει ο νόμος και αρνούνται να επιστρέψουν τα ποσά του ΦΠΑ που οφείλονται από τον Αύγουστο και μάλιστα σε επιχειρήσεις που είναι κατά 90% εξαγωγικές, επικαλούμενες διάφορους λόγους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα