Προσπάθειες αντίστασης

Αρνητικό κλίμα λόγω του Ιράκ
Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 00:01
UPD:06:45

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ έδαφος κινήθηκε η Wall Street στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης αντανακλώντας τους φόβους των επενδυτών για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό, αντίστοιχα.

Η απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια - στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών - ήταν αναμενόμενη αν και οι επισημάνσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει ένας πιθανός πόλεμος στην οικονομία των ΗΠΑ «φόβισαν» την αγορά.

Αρκετοί επενδυτές, πάντως, προτίμησαν να τοποθετηθούν επιλεκτικά στο χρηματιστήριο αναζητώντας φθηνές μετοχές έπειτα από το σερί των εννέα πτωτικών συνεδριάσεων. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, πάντως, κατάφερε να βρει στήριγμα στα επίπεδα των 8.000 μονάδων ένδειξη πως η αγορά αντιστέκεται.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έκλεισε με άνοδο 21,87 μονάδων, ποσοστό 0,27%, φθάνοντας στις 8.110,71 μονάδες. Ανοδο 15,88 μονάδων, ποσοστό 1,18%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.358,06 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να περιορίσουν τις αρχικές απώλειες και σε πολλές περιπτώσεις να κλείσουν με κέρδη τη χθεσινή έντονη συνεδρίαση, παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί λόγω της προοπτικής πολέμου στο Ιράκ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,36% και 1,2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να απομακρύνεται κάπως από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά.

Χρηματιστές τόνισαν πως κάποιοι τολμηροί επενδυτές προσπάθησαν να αγοράσουν φθηνά πριν η Φέντεραλ Ριζέρβ αναφερθεί στην κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Από την πλευρά τους, διαχειριστές χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις έχουν γίνει πιο ελκυστικές έπειτα από την παρατεταμένη πτώση των μετοχικών τιμών.

Ο Ρόμπερτ Σέλαρ, της Aberdeen Asset Management, τόνισε ότι με βάση τις σχέσεις απόδοσης, πολλές ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται ήδη σε σοβαρή περιοχή αξίας, διευκρίνισε όμως ότι η κατάσταση στην αγορά θα αλλάξει όταν βελτιωθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο κλαδικός δείκτης υγείας εκτινάχθηκε 3,8% ψηλότερα αντανακλώντας τα κέρδη της ελβετικής Novartis (+5,8%), και των ομίλων GlaxoSmithKline (+4,7%), AstraZeneca (+4,6%).

Αλλες μετοχές που ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους ήταν: BP (+5,6%), Royal Dutch (+3,2%), TotalFinaElf (+3,4%), Nokia (+3%), Hennes & Mauritz (+7,6%).

Νωρίτερα στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 είχε χάσει σημαντικό έδαφος.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα