Κέρδη σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 11:03
UPD:12:55

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης εταιρείας λογισμικού για επιχειρήσεις στον κόσμο, SAP AG, ότι τα κέρδη της θα αυξηθούν σημαντικά φέτος. Κέρδη σημείωναν και οι μετοχές της STMicroelectronics NV και της Cap Gemini SA.

Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600 κέρδιζε ποσοστό 1,4% φθάνοντας στις 186,91 μονάδες στις 8:11' π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα. Αυτόν τον μήνα ο δείκτης έχασε ποσοστό 7,4% και ήταν ο χειρότερος Ιανουάριος με βάση τους υπολογισμούς από το 1987. Ο δείκτης Stoxx 50 κέρδιζε ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στις 2.219,96 μονάδες, ενώ φέτος έχει χάσει συνολικά ποσοστό 8%.

Η μετοχή της SAP, η οποία έχει την καλύτερη επίδοση από τις λοιπές που απαρτίζουν τον δείκτη XETRA DAX φέτος, κέρδιζε ποσοστό 2% φθάνοντας στα 85,25 ευρώ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 49%, φθάνοντας στα 474 εκατ. ευρώ (513 εκατ. δολ.). Το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι εκτιμούσαν ότι αυτά θα ανήρχοντο σε 401,7 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της προβλέπει επίσης αύξηση της κερδοφορίας και του μεριδίου αγοράς φέτος, καθώς οι πωλήσεις της αυξάνονται και μειώνεται το κόστος λειτουργίας της.

Η μετοχή της STMicroelectronics, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής chip στην Ευρώπη, κέρδιζε ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 17,40 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της υπ' αριθμόν ένα εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον κλάδο των κομπιούτερ, Cap Gemini, σημείωνε κέρδη 2,5% φθάνοντας στα 24,80 ευρώ.

Ποσοστό 4,3% κέρδιζε η μετοχή της Northern Rock Plc, φθάνοντας στις 603 πένες, μετά την αναβάθμισή της από την Goldman, Sacks & Co. Η τράπεζα, της οποίας οι μετοχές έχουν την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στις λοιπές της Μ. Βρετανίας το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανακοίνωσε χθες ότι το δεύτερο εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 21%, ως αποτέλεσμα των προμηθειών από τα δάνεια που χορήγησε μετά από υποθήκες.

Η μετοχή της Hennes & Mauritz AB κέρδιζε ποσοστό 7,6% φθάνοντας στις 170 σουηδικές κορώνες μετά την αναβάθμισή της από την Deutsche Bank AG, η οποία εισηγήθηκε «αγορά» από «διακράτηση». Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης της Ευρώπης, ανακοίνωσε χθες ότι το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 41%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα