Ν. Χριστοδουλάκης : «Κακό παράδειγμα η Γαλλία»

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2003 11:31

Η Γαλλία, με τη στάση που κρατεί όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας δίνει «το κακό παράδειγμα» στις άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ και σε αυτές που επιθυμούν να υιοθετήσουν το κοινό νόμισμα, προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του ECOFIN Νίκος Χριστοδουλάκης.

Την προηγούμενη βδομάδα η Γαλλία αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των εταίρων της, να προχωρήσει, δηλαδή, σε μείωση του δομικού δημόσιου ελλείμματος της κατά 0,5% ετησίως και να δεσμευθεί ότι θα κινηθεί προς μία κατάσταση πλησίον του ισοσκελισμού των δημοσιονομικών της μέχρι το 2006.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης τόνισε ότι η συμμόρφωση τελικώς, της Γαλλίας είναι «κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για τις χώρες της ζώνης του ευρώ αλλά και για αυτές που δεν είναι ακόμη μέλη». Προέβη στην εκτίμηση ότι η Δανία και η Σουηδία που εξετάζουν το ενδεχόμενο υιοθέτησης του κοινού νομίσματος επιθυμούν να λάβουν εγγυήσεις για την καλή διαχείρισή του.

Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, η διαμάχη μεταξύ των Ευρωπαίων σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας τους εκτρέπει από αυτό που θα έπρεπε να είναι ο πρωταρχικός στόχος τους, δηλαδή η εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα