Εξαγορά Compaq από την ΗΡ - Επιπτώσεις στην Ευρώπη και αντιδράσεις

Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2001 19:05
UPD:19:06

Η εξαγορά της Compaq από τη Hewlett Packard αντί 25 δισ. δολαρίων αναθερμαίνει τις ελπίδες ότι επανέρχονται στο προσκήνιο οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τομέα των ημιαγωγών και κατασκευαστών εξοπλισμού τσιπ, που είχαν νεκρώσει λόγω της κρίσης.

«Η HP κσι η Compaq με την κίνησή τους αυτή φαίνεται να λένε ‘πιάσαμε πάτο’, ώστε μπορούμε τώρα να ξαναρχίσουμε να κάνουμε συμφωνίες και αυτό είναι θετικό για τον κλάδο», δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στην Credit Suisse First Boston στο Λονδίνο.

Πολλοί αναλυτές ωστόσο, εκδηλώνουν την επιφυλακτικότητά τους ως προς το εύρος των θετικών επιπτώσεων που θα έχει στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ο Ρόμπερτ Κερ, στρατηγικός αναλυτής της Bank of America πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν θα επωφεληθεί ιδιαιτέρως απ' αυτή την εξέλιξη. «Η HP και η Compaq δεν θα χαλαρώσουν τις πιέσεις κόστους που δέχονται οι προμηθευτές ημιαγωγών» είπε, εξηγώντας ότι η Ευρώπη δεν έχει μεγάλους κατασκευαστές υπολογιστές. «Θα έχει ίσως σταθεροποιητική επίδραση στον Nasdaq αλλά δεν θα αναχαιτίσει τις κακές εξελίξεις στους λοιπούς κλάδους».

Οι Financial Times σημειώνουν ότι η νέα εταιρεία θα αποτελέσει σοβαρό ανταγωνιστή της IBM, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας υπολογιστών, αλλά και της Sun Microsystems, στον κλάδο των εξυπηρετητών υπολογιστών και της Dell στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών.

Στις γερμανικές πάντως θυγατρικές των δύο εταιρειών, οι εργαζόμενοι ανησυχούν φοβούμενοι μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας και δείχνουν αιφνιδιασμένοι από την απόφαση.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο ήδη η HP είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της για μείωση του κόστους προτείνοντας στους εργαζόμενους στο Μπέμπλιγκεν της Γερμανίας, είτε να αποδεχθούν περικοπή 10% του μισθού τους για τέσσερις μήνες ή να μειώσουν την άδειά τους κατά οκτώ ημέρες. Οι εκκλήσεις απερρίφθησαν από το συνδικάτο, για να ακολουθήσει ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας από την Καλιφόρνια ότι θα περικοπούν 6.000 θέσεις εργασίας στις ανά τον κόσμο εγκαταστάσεις της. Τώρα μένει να διευκρινιστεί πού και πόσοι θα απολυθούν.

Σημειώνεται, ότι η συγχώνευση των δύο εταιρειών πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αρνείται να αποκαλύψει ακόμη και το αν είχε προηγούμενες επαφές με τις δύο εταιρείες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα