Μarket Beat: Πιθανή συνέχιση της ανόδου, χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 09:45
UPD:23/10/2013 17:47
Icon/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το ΧΑ κινήθηκε ανοδικά την περασμένη εβδομάδα και αυτή είναι η στατιστική του κληρονομιά, που υπόσχεται συνέχεια στην ανοδική ορμή αλλά αυτή τη βδομάδα χωρίς την αρωγή των τραπεζών. Αφού εμφάνισαν μεν καλύτερα του μέσου όρου κέρδη, αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις η ανοδική τους ορμή εξαντλήθηκε. Αρκετά αναμένονται αυτή την εβδομάδα για τον κλάδο συνολικά. Τα  σημαντικότερα είναι η έκθεση της BlackRock και η επίσκεψη την Τρίτη ενός κλιμακίου της DGCom (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν) υπό τον Γιαν Κούπμαν και πολυάριθμο επιτελείο. Οι μετοχές που έχουν το ισχυρότερο και πιο φρέσκο ανοδικό momentum μετά τις συνεδριάσεις από τις 9 ως τις 13 Σεπτεμβρίου, είναι οι έχουσες απόσταση από το υψηλό εβδομάδας μικρότερη των βασικών δεικτών και είναι αρκετές και με βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής του ΓΔ και του 25άρη. Τα ξένα χρηματιστήρια ξεκίνησαν με άνοδο για τις μετοχικές αξίες στην ασιατική ήπειρο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας 

• Οι διεθνείς αγορές την περασμένη εβδομάδα «ψήφισαν» υπέρ των μετοχών και ώθησαν τους επενδυτές στο να ξεπουλήσουν τις θέσεις τους στα πολύτιμα μέταλλα και στα commodities γενικότερα. Αρχίζοντας από τα ασιατικά χρηματιστήρια που, με εξαίρεση τον ΝΙΚΚΕΙ,  την Παρασκευή εμφάνισαν πτωτική εικόνα  έδειξαν κέρδη στην εβδομάδα που αντιστοιχούν σε ικανά ποσοστά αισιοδοξίας, με τον δείκτη της Σαγκάης με εβδομαδιαία άνοδο +4,5% και τον βασικό δείκτη της Ινδίας Sensex να κερδίζει 2,4%, ενώ ο Nikkei ενισχύθηκε σε πέντε συνεδριάσεις 3,9% εμφανίζοντας από την αρχή του χρόνου άνοδο 38,6%. Ο DAX εμφάνισε εβδομαδιαία μεταβολή +2,8% κλείνοντας την Παρασκευή με κέρδη +0,18% με τον  Ισπανικό IBEX 35  να έχει επίδοση εβδομάδας +3,3% ενώ ο Ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 2,9%. Στη Wall Street οι δείκτες στις 13/9 εμφάνισαν κέρδη και σε εβδομαδιαία βάση ο Dow εκτινάχθηκε κατά 3% ο  S&P500 ανέβηκε κατά +2%.  Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών επέστρεψε στην επόμενη συνεδρίαση επί της πολιτικής της Federal Reserve.

• Το ΧΑ με χαμηλότερους όγκους και σε ρόλο αμυντικής διάταξης, κόντρα στις πιέσεις στα περισσότερα τραπεζικά blue chip, τις ΕΕΕ ΕΥΔΑΠ ΟΤΕ, με κλείσιμο που αντιστοιχούσε σε μικρή μόνο πτώση των βασικών δεικτών, διατήρησε την ανοδική ορμή που χαρακτήρισε και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μεγάλωσαν τα κέρδη των βασικών δεικτών και εμφάνισαν υψηλό εβδομάδας που έγινε και υψηλό τελευταίων 12 μηνών οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΙΓ, ΟΤΕ, και ΤΙΤΚ με την τελευταία μόνο να εμφανίζει κάποια κόπωση. Ενώ  ξεχώρισαν για επιδόσεις πολύ υψηλότερες του καθόλου ευκαταφρόνητου +5,70% για τον 25άρη οι εξής μετοχές: ΜΙΓ +20,2%, ΕΥΔΑΠ +12,4%, ΑΛΦΑ +9,4%, με τις ΜΥΤΙΛ και ΦΦΓΚΡΠ στο +9,1%. Ακολουθούν με κέρδη μεγαλύτερα του 25άρη, αλλά από 5,9% ως 8,8%, οι ΕΕΕ +5,87%, ΕΤΕ +6,4%, ΠΕΙΡ +6,7%, ΜΕΤΚ και ΟΠΑΠ +7,1%, και ΜΠΕΛΑ +8,75%.  Από τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίσαμε αλφαβητικά από την εβδομαδιαία μεταβολή τους που ήταν η μεγαλύτερη από τις 20 του δείκτη  τις ΑΒΑΞ +4,4%, ΑΤΤ +2,71% ΕΥΑΘ +5,6%, ΛΑΜΔΑ +6,6%, ΜΛΣ +3,3%, ΣΑΡ +7,8%, ΣΙΔΕ +5,2% και ΦΡΛΚ +10,5%.

Σήμερα: Το  δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε ενώ τα ομόλογα και οι μετοχές ενισχύθηκαν στην Ασία, σήμερα μετά την είδηση πως ο Lawrence Summers παραιτήθηκε από τον αγώνα για την ηγεσία Federal Reserve. Η «απόφαση Summers » έρχεται λίγο πριν η Κεντρική Τράπεζα συνεδριάσει την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι η αμερικανική νομισματική πολιτική θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε φάση χαλάρωσης αν η άλλη κορυφαία υποψήφιος για την προεδρία της Fed, Janet Yellen, πάρει τη δουλειά.
• Περαιτέρω όρεξη για ανάληψη κίνδυνου ήταν οι ενδείξεις προόδου για τη Συρία, και βοήθησαν τις μετοχές της Αυστραλίας να φθάσουν σε κορυφή πενταετίας και στη Νότια Κορέα σε υψηλά έξι μηνών. Η αγορά της Ιαπωνίας είναι σε αργία.
• «Τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν στο μηδέν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό, τι ποτέ θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί, αν η Yellen πάρει την προεδρία» δήλωσε στο Reuters ο Κρις Ράπκι, επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Tokyo - Mitsubishi UFJ. «Η Yellen μοιάζει σαφώς με front- runner , και φαίνεται να είναι η πλέον δημοφιλής επιλογή του κοινού», υποστήριξε. «Η Fed θα «πυροβολήσει» θέτοντας νέο στόχο για την ανεργία που θα μπορούσε να είναι το 5,5% και όχι 6,5%».
• Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση με το ευρώ στα 1,3363 δολάρια, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της σχέσης ανταλλαγής σε σχεδόν τρεις εβδομάδες. Το δολάριο υποχώρησε επίσης σε ενίσχυση της στερλίνας και του ελβετικού φράγκου. .
• Ο δείκτης για τις μετοχές MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, κέρδισε 1,3% και είναι στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου. ΟΙ μετοχές Νότιας Κορέας. ενισχύθηκαν 0,6%, όπως και στην Αυστραλία, ενώ στην Ινδονησία κέρδισαν 1,6%.

• Κλίμα ενισχύθηκε και από τη συμφωνία του Σαββάτου μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών να απαιτήσει ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ - Άσαντ αντιπροσωπεύουν χημικό οπλοστάσιο του μέσα σε μια εβδομάδα και αφήστε διεθνείς επιθεωρητές εξάλειψη όλων των όπλων από τα μέσα του επόμενου έτους .
• ΗΠΑ: οι μετοχές επέστρεψαν σε άνοδο την Παρασκευή, μετά από την σύντομη διακοπή της αλυσίδας των 7 ανοδικών συνεδριάσεων  την Πέμπτη. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε στη βδομάδα κατά 65 δολάρια, καθώς οι εντάσεις με τη Συρία χαλάρωσαν και οι επενδυτές ανησυχούν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να περιορίζει τα νομισματικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας στην σύνοδο της FOMC την Τρίτη και την Τετάρτη.

Τεχνική ανάλυση

Η περασμένη συνεδρίαση δεν άλλαξε σημαντικά την εικόνα των βασικών δεικτών και ειδικότερα του 25άρη και οι εκτιμήσεις των προηγούμενων ημερών δεν αλλάζουν. Τώρα πλέον η επόμενη κίνηση θα τον φέρει αντιμέτωπο με μια αντίσταση που έχει τη βάση της σε συναλλαγές που έγιναν δύο διαφορετικά διαστήματα στο παρελθόν και σε βάθος ως τον Φεβρουάριο φέτος. Αναφερόμαστε στα επίπεδα των 352 - 355 μονάδων τα οποία λειτούργησαν ως αντιστάσεις στις συνεδριάσεις
• της 6/2 με κλείσιμο στις 349,27 μονάδες ενώ μέγιστο ημέρας τις 352,55 και
• στις 7/2   με κλείσιμο στις 351,92 μονάδες και μέγιστο ημέρας τις 352,95, αλλά και στις
• 8/2 με κλείσιμο στις 344,8 μονάδες μέγιστο ημέρας τις 354,93. Ενώ
• από τις 15/2 ως τις 20/2 ο 25άρης πάλι μεταξύ αυτών των τιμών βρέθηκε, χωρίς ωστόσο κλεισίματα πάνω από τις 351 μονάδες.

Επίσης σε αυτά τα επίπεδα κοντοστάθηκε ο δείκτης των παραγώγων κατά τη φάση της έντονης πτώσης του από τα υψηλά έτους στις
• 23/5 με κλείσιμο στις 351,2 μονάδες υψηλό ημέρας 366,03 και ελάχιστο 352,92
• στις 24/5 με κλείσιμο στις 350,65 μονάδες υψηλό ημέρας 357,66 και ελάχιστο 348,32 αλλά και
• στις 27/5 με κλείσιμο στις 351,76 μονάδες υψηλό ημέρας 357,5 και ελάχιστο 350,59 και
• στις 28/5 με κλείσιμο στις 350,2 μονάδες υψηλό ημέρας 358,9 και ελάχιστο 348,7.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί εγχώριοι αναλυτές επιστρέφοντας στην τεχνική ανάλυση αναγνωρίζουν την βελτίωση των στατιστικών δεδομένων του 25άρη και εκτιμούν πως θα ακολουθήσει μια διόρθωση αφού όπως λένε αρκετές μετοχές που προαναγγέλλουν την τάση του μέσου όρου έχουν περάσει σε υπεραγορασμένες περιοχές τιμών. Παρατηρούν παράλληλα πως τα θεμελιώδη μεγέθη δεν δικαιολογούν μια κίνηση των τιμών πολύ ψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Η στήλη όπως θα φανεί από την ενότητα τεχνική ανάλυση δεν αποκλείει τη διόρθωση αλλά την περιμένει αφού ο 25άρης χτυπήσει στην αντίσταση των 352 – 355 μονάδων.  

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από τις αγορές, σύμφωνα με έρευνα από την Barclays σε περίπου 800 διεθνείς επενδυτές η έναρξη της μείωσης των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης από τη Fed. To 64 % των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και σχεδόν όλοι τους περιμένουν να συμβεί πριν από το τέλος του έτους. Περισσότερο από το 50 % των επενδυτών αναμένουν μικρή αντίδραση  στις αγορές ομολόγων ΗΠΑ, εάν ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα.

Οι προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ έχουν επίσης αλλάξει. Μια μεγάλη πλειοψηφία ( 87 % ) αναμένουν τώρα η πολιτική της ΕΚΤ να παραμείνει αμετάβλητη στους επόμενους έξι μήνες , ενώ το Μάρτιο κοντά στο 60 % των επενδυτών εκτιμούσε ότι η ΕΚΤ θα μειώσει είτε το refi ή το επιτόκιο καταθέσεων. Επιπλέον, το 34% πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής είναι πλέον κατάλληλη. Θα βρείτε αυτό το αποτέλεσμα ενδιαφέρον , δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ παραμένει κάτω από το στόχο της ΕΚΤ και η πιστωτική επέκταση είναι πολύ αδύναμη . Υπάρχει πολύ λιγότερη σαφήνεια σχετικά με τη προοπτική της νομισματικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο . Το ένα τέταρτο των επενδυτών πιστεύουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ως προς το επιτόκιο θα είναι σε αναμονή για τα επόμενα τρία χρόνια, όπως περιγράφεται στην πρόσθια καθοδήγηση της, επειδή τα δεδομένα υπογραμμίζουν πως είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα ο πληθωρισμός, αλλά δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.

Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων εξελίξεων της αγοράς, την εποχή μετά την κρίση, είναι η έντονη υποαπόδοση των μετοχών των αναδυόμενων αγορών που ξεκίνησε στα τέλη του 2010 και συνεχίστηκε, σχεδόν χωρίς διακοπή, μέχρι σήμερα.
Το φαινόμενο αυτό που ισχύει τα τελευταία 2-1/2 χρόνια είναι εξαιρετικό για τη διάρκειά του και γιατί συνέβη ενώ οι αγορές μετοχών στις προηγμένες οικονομίες ήταν αρκετά ισχυρές. Η ροή κεφαλαίων από μικροεπενδυτές σε μετοχικά αμοιβαία των αναπτυσσόμενων αγορών ήταν γενικά θετική  και οι αγορές ομολόγων τους, παρουσίασαν ισχυρή απόδοση.

Η υποαπόδοση των αγορών (στις οποίες κατατάχθηκε και το ΧΑ) μπορεί να αποδοθεί στην εξαιρετικά ισχυρή απόδοση των αμερικανικών μετοχών και την ιδιαίτερα έντονη υποαπόδοση από τις αγορές BRIC, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών των αναδυόμενων αγορών. Μια πιο προσεκτική ματιά στις εξελίξεις στις χώρες BRIC υποδηλώνει ότι η υποαπόδοση οφείλεται στα απογοητευτικά θεμελιώδη μεγέθη, παρά στην υπερβολική προηγούμενη τοποθέτηση κεφαλαίων, στο συναίσθημα, ή άλλους μη θεμελιώδεις παράγοντες. Τα θεμελιώδη μακροοικονομικά δεδομένα, όπως τα βλέπουμε, είναι απίθανο να επιστρέψουν σε εκείνα που είχαν επικρατήσει στο παρελθόν σχεδόν σε όλες τις αναδυόμενες αγορές του κόσμου λόγω της προοπτικής για ταχεία ανάπτυξη κερδών. Οι μετοχές τους μπορούν, στα σημερινά επίπεδα, να είναι πιθανές αξίες για «αγορά», αλλά με διαφορετικές επενδυτικές προοπτικές για τα κέρδη από μετοχές των αναδυόμενων, σε σχέση με εκείνες που υφίσταντο στις προηγούμενες δεκαετίες.

Από τη σημερινή έκθεση για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά ξεχωρίσαμε :

Πιστεύουμε η σταδιακή μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει από την επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού κατά 15 δις δολάρια το Σεπτέμβριο και θα έχει τελειώσει πλήρως μέχρι το Μάρτιο του 2014. Η κοινή γνώμη αναζητά σταδιακή μείωση κατά 10 δις δολάρια αυτή την εβδομάδα και το QE να τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014. Η διαφωνία μας με την αγορά οφείλεται κυρίως στην άποψή μας ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ταχύτερα από ό, τι οι περισσότεροι πιστεύουν, από τη συρρίκνωση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, αυτό επίσης μας κάνει λιγότερο αισιόδοξους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2014 σε σχέση με τη την κοινή γνώμη και τη Fed. Οι αριθμοδείκτες των οικονομικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ έχουν μέτρια εικόνα μέχρι στιγμής. Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών του Michigan ήρθε σε επίπεδα πολύ κάτω από τις προσδοκίες, Q3 αύξηση του ΑΕΠ διατηρείται στο 1,7% και η αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο ήταν μέτρια.

Standards & Poor’s : Fed Η ώρα των αποφάσεων

Η Fed θα δώσει τέλος στην αγωνία αυτή την εβδομάδα, ανακοινώνοντας εάν η σταδιακή μείωση των QE θα αρχίσει αυτό το μήνα ή αργότερα μέσα στο έτος. Τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από την WSJ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι η μείωση στις αγορές ομολόγων από τη Fed θα ξεκινήσει αυτό το μήνα, ίσως και με τη μια μικρή κίνηση σύσφιξης. Οι περισσότεροι προβλέπουν ένα κούρεμα στα 10 δις, ως 20 δις δολάρια στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά.

Η ανακοίνωση της Fed θα έχει μικρή βραχυπρόθεσμη επίδραση κατά την άποψή μας. Η συνεχιζόμενη μέτρια ανάπτυξη θα είναι θετική εξέλιξη για την αγορά δανεισμού, αντισταθμίζοντας οποιαδήποτε αύξηση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Η κύρια επίδραση της ανόδου των επιτοκίων θα είναι μια μείωση των οικιστικών και εμπορικών ενυπόθηκων δανείων, αλλά αναμένουν την εμφάνιση νέων σε μορφή δανείων. Την  Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ΗΠΑ έκλεισε στο 2,89%, υποχωρώντας κατά  5 μονάδες βάσης.

Το σημαντικό γεγονός αυτής της εβδομάδας είναι η συνεδρίαση της FOMC, με ανακοινώσεις επί της πολιτικής την Τετάρτη. Στην διάρκεια της εβδομάδας τα Οικονομικά στοιχεία από την οικονομία των ΗΠΑ περιλαμβάνουν: ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών, τις πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών και τον CPI (πληθωρισμό). Τα δεδομένα από την Ευρώπη περιλαμβάνουν τιμές των κατοικιών σε Βρετανία και Ολλανδία, την εξέλιξη των λιανικών πωλήσεων στο Ενωμένο Βασίλειο, από την ΕΕ τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων, και στοιχεία από τον κατασκευαστικό τομέα της Ευρωζώνης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων αποκτά ακόμα πιο έντονα χαρακτηριστικά και αρχίζει από σήμερα και η κορύφωσή του  θα γίνει με την 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου
• το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Θεσσαλονίκη δια του αρχηγού του εκτιμά πως αν γινόταν εκλογές στην Ελλάδα μαζί με τις Γερμανικές  θα έφερνε τον  ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πρώτο κόμμα με διαφορά. Επιτρέποντας σε κάποιους αναλυτές να θέτουν ενδεχόμενα θέματα σχετικά με την ένταση του αντιπολιτευτικού έργου και την πιθανότητα να προκύψουν εκλογές νωρίτερα από την περίοδο που εκτιμούν οι αγοραίοι. Ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί ήταν ο άξονας της τοποθέτησης του κ Τσίπρα. 
• Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν πιάσει εντατική δουλειά και από αυτούς η αγορά ελπίζει σε κάποιες διαρροές ή ενδείξεις που θα προϊδεάσουν για το κλίμα στη συζήτηση με την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας με την κυβέρνηση όταν θα φθάσουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα. Η εβδομάδα θα έχει ως κίνητρο στοιχήματα για το πώς και τί θα βρει η τρόικα αναφορικά με τα όσα είχε ως δεσμεύσεις και στόχους η κυβέρνηση
• Το υπουργείο Eργασίας ειδοποίησε την αγορά για σκληρούς ελέγχους και βαριά πρόστιμα για εκείνους που απασχολούν αδήλωτους  εργαζόμενους.
• Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού μετά τις συναντήσεις που είχε σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη αναφέρθηκε στο άμεσο ενδιαφέρον για την ασφαλή αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου από τις ΗΠΑ 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Η Γερμανία σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επέλεξαν να αναφερθούν σε αυτό, παρά τις εκλογές που πλησιάζουν, επεξεργάζεται σχέδιο για την ενοποίηση των τραπεζών της ευρωζώνης χωρίς αλλαγή της συνθήκης.
• Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες για την εξάρθρωση του δικτύου χημικών όπλων της Συρίας επιτυχώς, ανακουφίζοντας τις αγορές. Ο  υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ διαβεβαίωσε το Ισραήλ πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε είναι ικανή να στερήσει από το καθεστώς Άσσαντ το χημικό του οπλοστάσιο.
• Εκτός όλων των άλλων, στην ηγεσία της Fed θα έλθει αλλαγή  καθώς ο Μπεν Μπερνάνκε αποχωρεί στο τέλος του χρόνου. Ωστόσο την Κυριακή ο Λόρενς Σάμερς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να πει ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του να διαδεχθεί τον Μπεν Μπερνάνκι ως πρόεδρος της Federal Reserve.
• Έκτακτη συνεδρίαση του  Eurogroup  α πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου,  προκειμένου να εξετάσει τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για το 2014. Όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.
• Οι ευρωπαϊκές τράπεζες σε δύο χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση προσπαθούν να βελτιώσουν την εμφάνιση των οικονομικών τους, πείθοντας τις κυβερνήσεις τους να αλλάξουν τις σκοτεινές πλευρές κανόνων που σχετίζονται με τη λογιστική. Στην Ισπανία, τραπεζικά στελέχη πιέζουν την κυβέρνηση να μετατρέψει δυνητικά άχρηστες φορολογικές απαιτήσεις σε εγγυημένες από την κυβέρνηση φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Στην Ιταλία, όπου οι δανειστές κατέχουν μερίδια ιδιοκτησίας στην κεντρική τράπεζα της χώρας, κορυφαία τραπεζικά στελέχη πιέζουν για ανατίμηση της Τράπεζας της Ιταλίας που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μια απροσδόκητα κερδοφόρα λογιστική για τις τράπεζες και έτσι να φουσκώσουν τα επίπεδα των κεφαλαίων τους.
• Μια εβδομάδα πριν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακηρυχθεί νικήτρια στις εθνικές εκλογές, η ήττα του μικρού εταίρου του συνασπισμού της στις εκλογές της Βαυαρίας θέτει υπό αμφισβήτηση τις πιθανότητές για ανανέωση κεντροδεξιάς κυβέρνησης της. Ένα σημάδι δύναμης για την κα Μέρκελ, ήταν πως η Χριστιανική Κοινωνική Ένωση της Βαυαρίας κέρδισε τις εκλογές του κράτους με 49% των ψήφων, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα. Το ισχυρό αποτέλεσμα για το Bavaria-based CSU, ένα αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής της καγκελαρίου Ένωσης, αντανακλούσε την ευρεία υποστήριξη για την κα Μέρκελ σε όλη τη χώρα. Όμως, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, ο τωρινός μικρός κυβερνητικός εταίρος στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να λάβει μόνο το 3% στο κάτω άκρο από πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

KΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα