Γνώμη: Καινούργια μορφή διαλόγου

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 07:00
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis

Στην 21 σελίδων ομιλία του κ. Τσίπρα ούτε μία λέξη δεν αφορούσε τη στήριξη των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων και την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την ελληνική μεταποίηση και τις εξαγωγές.

Διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας υποτίθεται ότι θα έκανε το απόγευμα του Σαββάτου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και εκείνοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και παρέστησαν. Τελικά, όμως, η συντριπτική τους πλειονότητα δεν έλαβε καν το λόγο, τον οποίον αντιθέτως μονοπώλησαν εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως της ΟΛΜΕ, της ΕΥΑΘ, της ΠΟΣΠΕΡΤ, και πανεπιστημίων, δήμαρχοι κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο λόγος ούτε στον πρόεδρο του ΣΒΒΕ κ. Σαββάκη ούτε στον πρόεδρο του ΣΕΒΕ κ. Λακασά ούτε στους προέδρους του Βιοτεχνικού και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Παπαδόπουλο και Ζορπίδη αντίστοιχα. Μοναδικός «τυχερός» ήταν ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ Δημήτρης Μπακατσέλος, που είχε το ιστορικό -όπως αποδείχτηκε- προνόμιο να τοποθετηθεί.

Επί της ουσίας, πάντως, μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η επιλογή αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και δύσκολα επίσης μπορεί να αποδοθεί σε ερασιτεχνισμό λόγω έλλειψης πείρας, καθώς στην 21 σελίδων ομιλία του κ. Τσίπρα ούτε μία λέξη δεν αφορούσε τη στήριξη των ελληνικών παραγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων και την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για την ελληνική μεταποίηση και τις εξαγωγές, ενώ αντίθετα περίσσεψαν οι υποσχέσεις και οι εξαγγελίες για «συνεταιριστικά αυτοδιαχειριζόμενα σχήματα» από ανέργους, ανάπτυξη της «κοινωνικής οικονομίας», ενώ απλώς έκανε λόγο για «επενδυτικά κίνητρα», αλλά και αυτά μόνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν μη τι άλλο, όταν κάποιος από το βήμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι δεν ήρθε να ακούσει τους φορείς και ότι γενικότερα κάνει διάλογο μόνο με όσους του είναι αρεστοί, οφείλει τουλάχιστον να μην αυτοαναιρείται εντός διώρου.

Η ΑΥΓΗ

Μόνο θυμηδία, εξάλλου, μπορεί να προκαλέσει η προφανώς αυθόρμητη, πλην όμως μάλλον ανάρμοστη για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, έκφραση του κ. Σταθάκη ότι «επειδή μας μένει λίγος χρόνος, θα αναγκαστώ να “πηδήξω” μερικούς φορείς και θα δώσω το λόγο σε συνδικαλιστές, που είναι καλύτερο να ακουστούν»… Διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς χωρίς τους παραγωγικούς φορείς είναι μια νέα μέθοδος.

Βάσω Βεγίρη - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα