Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προστασία της κοινωνίας αποτελούν πυλώνες του ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ.
Παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του στους παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως στόχος του είναι είναι η ανόρθωση της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο. Δηλαδή, με δημόσιες επενδύσεις, αλλά και με την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας. «Αυτός είναι, άλλωστε, και ο μόνος τρόπος για την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε.
«Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη συντεταγμένη και κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση και την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου», ανέφερε, κάνοντας λόγο για τρεις αμοιβαία ενισχυόμενους πυλώνες που συναρμόζουν το εθνικό σχέδιο για την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση του τόπου.
«Πρώτον, μέσα από τη σταθεροποίηση της οικονομίας, που ήδη συμπύκνωσα στο τρίπτυχο: πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ρευστότητα στην αγορά, δεύτερον, με την αναχαίτιση της ανθρωπιστικής κρίσης, και τρίτον, την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης σε πέντε αλληλένδετα και συμπληρωματικά παραγωγικά συμπλέγματα, από τα οποία αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας.»
Ανύπαρκτο το πρωτογενές πλεόνασμα
Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ σταθερή πολιτική επιλογή και όχι δέσμευση προς τρίτους. «Δεν είναι όμως και στόχος για την επίτευξη του οποίου θα συνεχίσουμε μια πολιτική διάλυσης της οικονομίας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε για να μπορεί η οικονομία μακροπρόθεσμα να βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων. Όχι κάτι που για να το πετύχουμε βραχυπρόθεσμα, θα καταστρέψουμε τις ζωές των ανθρώπων», είπε.
Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι, μην έχοντας κάτι άλλο να αναδείξει, το έχει καταστήσει σε βασικό επικοινωνιακό όπλο και υποτιθέμενο τελικό στόχο της οικονομικής πολιτικής.
Η κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, ισχυρίζεται ότι έχει πρωτογενές πλεόνασμα ενώ δεν καταβάλλει δαπάνες συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις και ενώ δεν επιστρέφει ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος, συνολικού ύψους 683 εκατ. ευρώ σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Και, επιπλέον, επειδή αυθαίρετα εγγράφει στον προϋπολογισμό ως «μη τακτικό έσοδο» την επιστροφή του κέρδους 1,5 δισ. τον Ιούλιο που είχαν αποκομίσει από την αγορά ελληνικών ομολόγων οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Ξεχνώντας να πει στον ελληνικό λαό ότι το έσοδο αυτό πηγαίνει κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Το πλεόνασμα, λοιπόν, για το οποίο μιλάει ο κ. Σαμαράς δεν είναι απλώς εικονικό. Είναι πραγματικά ανύπαρκτο.Είναι καινοτομία της δημιουργικής λογιστικής, που απλώς θυμίζει ανάλογα “θαύματα” του παρελθόντος τα οποία πληρώνουμε μέχρι σήμερα», ανέφερε.
Στον αντίποδα του μνημονιακού παραλογισμού, εμείς έχουμε σχέδιο να πετύχουμε βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα όχι σπέρνοντας τη καταστροφή, αλλά με ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ανακόπτοντας τη μείωση των κοινωνικών δαπανών και αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα. Με την εφικτή σύλληψη της τεράστιας και της σκόπιμα διαφεύγουσας φορολογητέας ύλης. Και πιο συγκεκριμένα, από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων και της έκδοσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, από τον άμεσο αναπροσανατολισμό του ελεγκτικού έργου του ΣΔΟΕ στο πεδίο των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των βεβαιωμένων πράξεων φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, από την επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων και από τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά και τις μεγάλες περιουσίες με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.
«Η χώρα ζει μια κόλαση»
Συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ότι έχει ως στόχο να προλειάνει το έδαφος για το τρίτο μνημόνιο που είναι έτοιμος να υπογράψει. «Έγινε πια σε όλους ξεκάθαρο, ότι το περίφημο “success story” δεν είναι παρά η κωδική ονομασία για το τρίτο μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, μάλιστα, αν κάποιος πιστεύει στα αλήθεια ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα ύφεσης όσο συνεχίζονται τα μνημόνια, «τη στιγμή μάλιστα που αυτό έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον κ. Σαμαρά, από το Νοέμβριο του 2012». «Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δε σας ρώτησε. Επέλεξε να περιγράψει μελλοντικούς παραδείσους, όταν η χώρα ζει μια κόλαση», συμπλήρωσε.
Ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στην απαίτηση των δανειστών για λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, που είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, επιστέγασμα διαδοχικών ενεργειών υποβάθμισής τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, απορρίπτει χωρίς συζήτηση αυτήν την ιδιότυπη και υστερόβουλη αξίωση των δανειστών, η οποία αγγίζει το σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. Ανταπαντάμε στη διάλυση με ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και εξωστρεφή ανασυγκρότηση της αμυντικής βιομηχανίας.
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά και τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας - που, σε κάποιο βαθμό, προϋπήρχε αλλά την απαξίωσε η μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Σ. Κεδίκογλου: Απερίγραπτο παραλήρημα από Τσίπρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να απαλλαγούμε από τη μνημονιακή εποχή αλλά να γυρίσουμε πίσω σε όσα μας οδήγησαν στα μνημόνια, δήλωσε ο Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.
«Ο κ. Τσίπρας δήλωσε σήμερα ότι αποδέχεται τους στόχους της κυβέρνησης (πρωτογενές πλεόνασμα, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζικού συστήματος, ρευστότητα στην αγορά), τους οποίους και υπονομεύει και αμφισβητεί. Όπως παλαιότερα, όταν δήλωνε ότι αποδέχεται την Ευρώπη, ενώ ζητούσε να συγκρουστούμε με τους εταίρους μας και να βγούμε από το ευρώ. Σύγχυση χωρίς προηγούμενο και απερίγραπτο παραλήρημα», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Διερωτήθηκε δε «τι νόημα έχει να αναρωτηθεί κανείς πώς θα ξεκολλήσουμε από τη μνημονιακή εποχή, αν δεν σταθούμε στα πόδια μας με πρωτογενές πλεόνασμα».