Η μεταποίηση σήκωσε τη Ν.Υ.

Παραμένει «βαρύ» το διεθνές κλίμα
Σάββατο, 01 Φεβρουαρίου 2003 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ και τα θετικά αποτελέσματα από τον κολοσσό ψυχαγωγίας Walt Disney.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και για τις προοπτικές της εταιρικής Αμερικής εξακολουθούν να επηρεάζουν την αγορά. Η μετοχή της Applied Materials υποχώρησε 7%, μετά τις αποθαρρυντικές προβλέψεις για τις παραγγελίες στο πρώτο τρίμηνο, ενώ της Hewlett-Packard έχασε 5% της αξίας της, έπειτα από προβλέψεις αναλυτών ότι μπορεί να επηρεαστεί από τη μείωση των δαπανών, στην περίπτωση πολέμου.

Καθ΄όλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο Dow έχασε 3,3% της αξίας του, ο Nasdaq 0,57% και ο S&P 500 2,8%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ολοκλήρωσαν, χθες, έναν από τους χειρότερους πρώτους μήνες ενός έτους των τελευταίων ετών παρά το γεγονός πως στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις το κλίμα βελτιώθηκε αρκετά λόγω των ενθαρρυντικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος στις 796 μονάδες και με άνοδο 0,3% ο δεύτερος.

Ο πρώτος δείκτης, έχοντας κλείσει τρία χρόνια απωλειών, έκλεισε τον Ιανουάριο με απώλειες άνω του 7%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες από το 1986. Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν τον Φεβρουάριο και σταδιακά τους επόμενους μήνες εκτός εάν διατηρηθεί επί μακρόν η σημερινή αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη ήταν καλύτερα των προβλέψεων και ανακούφισαν τους επενδυτές που περιμένουν με αγωνία να δουν τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ASML (-3,5%), Nokia (-6%), E.ON (+3,6%), Henkel (+6,3%), Axa (-3%), Swiss Re (-3,3%), Swiss Life (-1,3%).

Νωρίτερα στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei είχε κρατηθεί πάνω από τις 8.300 μονάδες παρά τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα