Market Beat: Το ΧΑ μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το γκρίζο διεθνές κλίμα

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 10:49
UPD:23/10/2013 17:42
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Οι διεθνείς αγορές μετά από τα ράλι ενθουσιασμού που κορύφωσαν την επί πολλές μέρες άνοδο των χρηματιστηρίων διορθώνουν, αρχίζοντας από τα ασιατικά χρηματιστήρια, που εμφάνισαν μικτή εικόνα περνώντας στα futures των αγορών της ευρωζώνης.

Το ΧΑ με το δικό του κοινό και την ιδιαίτερη στατιστική του ιστορία μπορεί να κινηθεί ανοδικά, αλλά με μικρότερο πλήθος ανοδικών blue chip. Στην περίπτωση καθόδου δίνεται ευκαιρία για τοποθετήσεις επιλεκτικά στα χαμηλά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

• Οι μετοχές στην Wall Street ενισχύθηκαν την Τρίτη, με το δείκτη S&P500 στην μεγαλύτερη ανοδική αλυσίδα με έξι διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα από τις αρχές Ιουλίου, καθώς προέκυψε μια εναλλακτική πρόταση ότι θα μπορούσε να αποτρέψει μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση από τη Δύση για τη Συρία.

• Υπήρξε σημαντική ενθάρρυνση από τα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα που ενίσχυσε την άποψη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι έτοιμη να σταθεροποιηθεί και έδωσε στους επενδυτές επιπλέον λόγους για να αγοράσουν μετοχές. Τα στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη βιομηχανική παραγωγή, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό κατά το τρέχον έτος .

• Οι Δείκτες S&P και Dow Jones ανακοίνωσαν τη μετακίνηση μετοχών στην σύστασή του Dow Jones Industrial Average, την μεγαλύτερη σε μια δεκαετία σχεδόν, με τις Goldman Sachs Group Inc, Visa Inc  και η Nike Inc να αντικαθιστούν τις Bank of America Corp , Hewlett - Packard Co  και η Alcoa Inc , αντίστοιχα . Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου. Η μετοχή της Goldman ενισχύθηκε 3,5% ενώ η Visa κέρδισε 3,4% και η Nike ανέβηκε 2,2%. Η Alcoa έχασε 0,4% η Bank of America κέρδισε 0,9% και η HP υποχώρησε 0,4%.

• Οι Ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλό των τελευταίων 31/2 μηνών στις Τρίτη, καθώς οι μετοχές παγκοσμίως ενισχύθηκαν από τις ενδείξεις ότι το χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία, με πιθανές επιπτώσεις στην πλούσια σε πετρέλαιο Μέση Ανατολή, μπορεί να αποφευχθεί. Η Συρία αποδέχθηκε πρόταση της Ρωσίας την Τρίτη να εγκαταλείψουν τα χημικά όπλα και να κερδίσει μια αναστολή από τις ΗΠΑ ως προς την στρατιωτική επέμβαση, καταπραΰνοντας τα νεύρα των αγοραίων που τεντώθηκαν από την προοπτική μιας πιθανής κλιμάκωσης της βίας στην περιοχή.

• Οι μετοχές Ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές , καθώς η είδηση για τη Συρία μείωσε την τιμή του πετρελαίου που υποχώρησε κατά περισσότερο από 2 δολάρια το βαρέλι . Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 1,3% υψηλότερα στις 1,243.60 μονάδες, επίπεδο που είχε δει για τελευταία φορά στις 29 Μαΐου και πάνω ακριβώς από υψηλά του στις 14 Αυγούστου. Οι εταιρίες κατασκευής αυτοκινήτων, επίσης, εμφάνισαν αύξηση 2,5%. Τα αφεντικά των μεγάλων κατασκευαστών όπως η Volkswagen, PSA Peugeot Citroen και Ford Europe δήλωσαν ότι οι πωλήσεις στην Ευρώπη φαίνεται να σταθεροποιούνται μετά από πέντε χρόνια παρακμής, αν και ανάκαμψη θα είναι αργή. Οι προοπτικές της υψηλότερης ζήτησης από τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο των μετάλλων (Κίνα) ενίσχυσε τον κλάδο των εταιριών πρώτων υλών που κέρδισε χθες 1,8%.

• Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν την Τετάρτη, και βρίσκονται σε καλό δρόμο αφού καταγράφουν κέρδη για 10η συνεχόμενη ημέρα, ενώ οι επενδυτές έφυγαν από το γιεν, καθώς η αισιοδοξία για την κινεζική οικονομία αυξήθηκε και οι ανησυχίες για στρατιωτικές επιθέσεις των ΗΠΑ στη Συρία υποχώρησαν.

• Ο Nikkei του Τόκιο έφθασε σήμερα σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από τα τέλη Ιουλίου. Ο δείκτης MSCI Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κερδίζει 0,2%, συγκεντρώνοντας σχεδόν 3% κέρδη μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα. Έχει δε ενισχυθεί περισσότερο από 8% σε δύο εβδομάδες διαδοχικά.

• «Οι επενδυτές μπορεί να αισθανθούν πιο σίγουροι για την ικανότητα των αναδυόμενων αγορών ( EM ) να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές πολιτικές της Fed για σύσφιξη του προγράμματος των QE», δήλωσε ο Chow Κουν, επικεφαλής της στρατηγικής της Barclays Capital στο Λονδίνο για τις αναδυόμενες αγορές. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποψιάζονται πως οι επενδυτές να είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κάποια κέρδη, ρευστοποιώντας που σημαίνει ότι μεγαλύτερα κέρδη από εδώ πέρα μπορεί να αναχαιτιστούν.

• Το ΧΑ με αυξημένους όγκους και στυλοβάτες λιγότερα blue chip από τη Δευτέρα με κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, συνέχισε την άνοδό του, αλλά η δυναμική που αναπτύχθηκε κατά τη διαπραγμάτευση αρκετών δεικτοβαρών μετοχών αποκάλυψε την εκτόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για αρκετές μετοχές. Συνεχίστηκαν οι υψηλές συναλλαγές σε πακέτα και ενώ η αλυσίδα των ανοδικών κλεισιμάτων μεγάλωσε ανάλογα φαίνεται να μεγαλώνει και η διάθεση των ισχυρών θεσμικών να εγγράψουν πραγματικά κέρδη ρευστοποιώντας πρώτοι μέρος των θέσεων που σχημάτισαν στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν την άνοδο της περασμένης μέρας, στην είδηση για πρωτογενές πλεόνασμα αλλά για να περάσει ο ΓΔ τις 1000 μονάδες θεωρούν απαραίτητο να υπάρξει θετική ροή ειδήσεων και γι αυτό αποδίδουν την άνοδο των τραπεζών στην εικόνα της οικονομίας ως τους τίτλους που συνδέονται πιο άμεσα με αυτή. 

Άλλοι θεωρούν πως σήμερα μετά από το ύψος της ανόδου χθες και το μέγεθος των κερδών από την περασμένη εβδομάδα οι ρευστοποιήσεις θα υπερισχύσουν.  Παρουσιάζουν δε στατιστικά δεδομένα αξιολογώντας την τρέχουσα τιμή ως δίκαιη ή μη. Η στήλη θεωρεί την στατιστική ανάλυση την πλέον αντικειμενική και εκτιμά πως η άνοδος στον 25άρη θα συνεχιστεί με λιγότερες μετοχές να την στηρίζουν.

Εκθέσεις Ξένων Οίκων

Barclays: Οι αξίες προς διαπραγμάτευση των αναδυόμενων οικονομιών έχουν πραγματοποιήσεις μεγάλη άνοδο εξ αιτίας των δεδομένων της ανάπτυξης της Κίνας  αλλά πιστεύουμε πως θα χρειαστεί ένα άπλωμα αυτής της ανάπτυξης και σε άλλες οικονομίες ώστε να την θεωρήσουμε διατηρήσιμη. Ωστόσο οι επενδυτές θα χρειαστεί να γίνουν πιο αισιόδοξοι αναφορικά με το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει στις αναδυόμενες αγορές η ελάττωση των QE. Στη διάρκεια της νύχτας, ο Πρόεδρος Ομπάμα τόνισε τις προσπάθειες για να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία για την επίλυση των εντάσεων με τη Συρία και ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας για το Κογκρέσο και σε απάντηση οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν.

Η σημερινή ανακοίνωση για την αγορά εργασίας της Βρετανίας είναι πιθανό να παρουσιάσει περαιτέρω μείωση των αξιώσεων από άνεργους η οποία θα πρέπει να υποστηρίξει τη βρετανική λίρα .

• Υψηλότερη από το αναμενόμενο η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα τον Αύγουστο μας οδηγεί σε προβλέψεις του ΑΕΠ στο 7,6% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο. Μέχρι τον Νοέμβριο, αναμένουμε η ψυχολογίας της αγοράς να υποστηρίζεται από καλύτερα οικονομικά δεδομένα και πρωτοβουλίες για μεταρρύθμιση που ενδέχεται να αναπτυχθούν κατά την τρίτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κυβερνόντος κόμματος.

• Το σύνολο κοινωνικής χρηματοδότησης στην Κίνα, επίσης, ανέκαμψε σημαντικά τον Αύγουστο, και η ρευστότητα της αγοράς βελτιώθηκε από τη συμπίεση τον Ιούνιο-Ιούλιο

Τεχνική ανάλυση

Η εκτίμησή μας ήταν πως δεν θα κουραστεί πολύ ο 25άρης για να περάσει πάνω από τα επίπεδα που αποτέλεσαν πριν έντεκα μήνες την κορυφή του rebound που τον έφερε από τις 267,9 μονάδες στις 28/9/2012 στις 336,5 στις 22/10 και στις 336,6 στις 24/10 πέρυσι. Σήμερα μετά την δυναμική που αναπτύχθηκε χθες τα επίπεδα τιμών που θα λειτουργήσουν ως στηρίξεις για τον 25άρη στην περίπτωση πτώσης είναι οι 330 μονάδες αλλά και ακόμα ψηλότερα οι 335. Οι αντιστάσεις στην περίπτωση συνέχισης της ανόδου που είναι η θέση της στήλης, απαντώνται στις 346,00 μονάδες και στις 348,65 και φυσικά λίγο πιο πάνω είναι η ισχυρότατη οροφή των 352 μονάδων που έχει, αν την δούμε ως ζώνη τιμών, κάτω άκρο τις 350.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

• Το μέτωπο των απεργιακών κινητοποιήσεων είναι κάθε μέρα σε εξέλιξη αν και στα σχολεία σήμερα έχουν αγιασμό αλλά τη Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν.
• Πέρασε από τη Βουλή το νομοσχέδιο για τα Λύκεια με τις γνωστές αντιπαραθέσεις
• Αποχή από τα καθήκοντά τους στις 17-18 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν οι δικηγόροι αν και ψηφίστηκε επί της αρχής ο νέος Κώδικας των δικηγόρων
• Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της εσωτερικής ναυσιπλοΐας
• Διαφωνίες για την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος που καταγγέλλεται πως είναι δημιούργημα δημιουργικής λογιστικής.
ΟΟΣΑ Τα εμπόδια για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού στην Ελλάδα είναι 500 και μεταξύ άλλων εντοπίζονται υπουργικές αποφάσεις, νόμοι, προεδρικά διατάγματα
• Κυκλοφόρησαν σενάρια για το πώς θα υποστηρίξει τις θέσεις της η ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και την ομαλοποίηση των υποχρεώσεών της σε βάθος χρόνου
• Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Τράπεζα Κύπρου με 6 Ρώσους στα 16 μέλη του

Ειδήσεις από το εξωτερικό

• Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε εντολή στο Κογκρέσο να καθυστερήσει την απόφασή του για το χτύπημα στη Συρία, καθώς είναι σε εξέλιξη η πρόταση να παραδώσει ειρηνικά τα χημικά όπλα που κατέχει το καθεστώς Άσσαντ
• η Apple από τις ΗΠΑ παρουσίασε δυο νέες συσκευές έξυπνων τηλεφώνων
• Η Συρία παραδέχεται πως έχει χημικό οπλισμό και βλέπει την επιλογή, από την παγκόσμια κοινότητα, της διπλωματικής οδού, σαν νίκη
• Στην Ισπανία  δικαστής κατονόμασε πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και κρατικούς υπαλλήλους ως εμπλεκόμενους σε σκάνδαλο διαφθοράς
• Το σχέδιο έκτακτης φορολόγησης επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών προσέκρουσε σε νομικά εμπόδια
• Η βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2012
• Τα futures των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πέρασαν στο κόκκινο μόλις διαπιστώθηκε η εκτόνωση της ανόδου στα ασιατικά χρηματιστήρια

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα