Βουτιά στη Ν.Υ. λόγω AIG

Στα χαμηλότερα εξαετίας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η προειδοποίηση του ασφαλιστικού κολοσσού American International Group (AIG) ότι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος 1,8 δισ. δολαρίων απογοήτευσε τους ήδη επιφυλακτικούς επενδυτές.

Η αγορά είναι ήδη επιφυλακτική εν όψει της σημερινής κρίσιμης ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το Ιράκ. Η μετοχή της AIG υποχώρησε 8%, ενώ της Cisco Systems περισσότερο από 3%, εν μέσω ανησυχιών των επενδυτών ότι η εταιρεία θα είναι επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές προοπτικές της όταν θα ανακοίνωνε τα αποτελέσματά της μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 96,53 μονάδες, ποσοστό 1,19%, φθάνοντας στις 8.013,29 μονάδες. Απώλειες 17,64 μονάδων, ποσοστό 1,33%, σημείωσε κατά το κλείσιμο, ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.306,15 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας χθες, πιεζόμενα από τις απώλειες των μετοχών τεχνολογίας στον απόηχο των δυσοίωνων προβλέψεων που έκανε η Alcatel και από την επανεμφάνιση των φόβων για τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ολοι οι τομείς μετοχών κατέγραψαν απώλειες, καθώς οι επενδυτές εκμεταλλεύθηκαν την πενθήμερη ανοδική πορεία για να ρευστοποιήσουν κέρδη, νιώθοντας αβέβαιοι για τα εταιρικά κέρδη και τις εξελίξεις στο Ιράκ εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 3,3% και 3,8%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μόλις 12 μονάδες πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο φόβος ενός πολέμου στο Ιράκ κυριαρχεί στους επενδυτικούς κύκλους με την αγορά να περιμένει τα "ακλόνητα πειστήρια" που θα παρουσιάσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας σήμερα.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Royal & Sun Alliance, Zurich Financial, Munich Re (-8,2%), Alcatel (-7,7%), Ericsson (-12,5%), Commerzbank (-4,9%), Allied Domecq (-10%), DaimlerChrysler (-4,1%), Amvescap (-9,3%), Linde (+3,7%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με οριακές μεταβολές με την ιαπωνική αγορά να περιμένει εξελίξεις στο θέμα του νέου διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα