Μεγάλη άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2003 19:06

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης μετά την έναρξη της ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/02/05/279305.htm .

Ο Πάουελ ανέφερε ότι το Ιράκ δεν έχει κάνει καμμία προσπάθεια να αφοπλιστεί και πρόσθεσε πως η Βαγδάτη επιχείρησε να αποκρύψει αποδεικτικά στοιχεία από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Οι παραπάνω δηλώσεις ερμηνεύθηκαν από τους επενδυτές ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να ξεκινήσουν άμεσα στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

«Η αγορά συμπεραίνει ότι ο πόλεμος είναι πολύ κοντά. H προοπτική άμεσης έναρξης των πολεμικών επιχειρήσεων είναι προτιμότερη από την αβεβαιότητα που προκαλούν τα ερωτήματα για το πότε και εάν θα γίνει πόλεμος», δήλωσε στο Reuters αναλυτής της HSBC επιχειρώντας να δικαιολογήσει την αντίδραση των αγορών.

Στη σημερινή άνοδο συνέβαλαν επίσης μία σειρά ενθαρρυντικών εταιρικών αποτελεσμάτων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς και τα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Institute for Supply Management (ISM) που καταγράφει την επιχειρηματική δραστηριότητα στον αμερικανικό τομέα υπηρεσιών διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 54,5 μονάδες, από 54,2 το Δεκέμβριο.

Ο εν λόγω δείκτης παρέμεινε για δωδέκατο διαδοχικό μήνα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Οι αναλυτές σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέμεναν υποχώρηση του παραπάνω δείκτη στις 54 μονάδες τον Ιανουάριο.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.670 μονάδες ενισχυμένος κατά 2,24%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.884,62 μονάδες με κέρδη 0,74% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.218,81 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,58%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται σημαντικά κατά 3% και έχει φθάσει τις 2.711 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και τραπεζών.

Η μετοχή της Vodafone σημείωσε άνοδο κατά 4,60%. Ο βρετανικός κολοσσός κινητής τηλεφωνίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι διεξάγει συνομιλίες με πλειάδα εταιρειών για την πώληση των δραστηριοτήτων της στον τομέα σταθερής τηλεφωνίας στην Ιαπωνία.

Η Banc of America αναβάθμισε προς τα πάνω την επενδυτική της πρόταση για τη βρετανική μετοχή, ενώ έθεσε τιμή-στόχο τις 120 πένες, από 92 πένες που ήταν μέχρι σήμερα.

Σημαντικά κέρδη (3,94%) κατέγραψε και η μετοχή της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas, η οποία απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με τη Societe Generale. Παράλληλα, τα κέρδη της BNP Paribas στο τελευταίο τρίμηνο του 2002 σημείωσαν πτώση μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα