Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 14:03
UPD:14:14

Στη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2001 προχώρησε πριν από λίγο η Τράπεζα της Αγγλίας, προκειμένου να δώσει ώθηση στη δεύτερη ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Η αρμόδια επιτροπή της κεντρικής βρετανικής τράπεζας αιφνιδιάζοντας τους αναλυτές αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο της στερλίνας κατά 0,25%, στο 3,75%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1955.

Σημειώνεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2002 επιβραδύνθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με το πρoηγούμενο τρίμηνο, καθώς συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή και επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στον τομέα των υπηρεσιών.

Αναλυτικότερα, το βρετανικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση κατά 0,4%, έναντι αύξησης 0,9% που είχε σημειώσει στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2002. Σε ετήσια βάση, το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2%, έναντι αύξησης κατά 2,1% που σημείωσε στο τρίτο τρίμηνο.

Ο τομέας της μεταποίησης - που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της βρετανικής οικονομίας - δέχθηκε πλήγμα από την πτώση των εξαγωγών προϊόντων κυρίως προς τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Ο τομέας των υπηρεσιών αναπτύχθηκε στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 με ρυθμό 0,6%, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,9% στο προηγούμενο τρίμηνο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα