Πρόστιμα 173.400 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ζητά διαχειριστικό έλεγχο στην Connection για το 2002
Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 17:57

Την επιβολή προστίμων ύψους 173.400 ευρώ για την παραβίαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Συγκεκριμένα αποφάσισε:

1. Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 21.000 ευρώ στις ΑΕΛΔΕ «EASY TRADE», «ΜULTI-INVEST», «CENTURY FINANCIAL SERVICES» και στην «NRG» για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας.

2. Την επιβολή προστίμου συνολικού ύψους 45.000 ευρώ στις ΑΕΔΑΚ «ΚΥΠΡΟΥ», «ΠΕΙΡΑΙΩΣ» και «ΔΙΕΘΝΙΚΗ» για υπερβάσεις των επενδυτικών ορίων ανά κατηγορία αμοιβαίου κεφαλαίου που θέτει ο νόμος.

3. Την επιβολή προστίμου ύψους 8.800 ευρώ στην εταιρεία «EFFICIENT MARKETS INTERFIN AEEX», διότι δεν γνωστοποίησε στοιχεία που όφειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

4. Την επιβολή συνολικού προστίμου ύψους 53.600 ευρώ στην εισηγμένη «Πουλιάδης και Συνεργάτες ΑΕΒΕ» για μη ενημέρωση συναλλαγών κατά την ευαίσθητη χρονική περίοδο των 30 ημερών πριν τη λήξη της περιόδου, στην οποία αναφέρονται οι τριμηνιαίες οικονομικές καταστάσεις, και τη μη δημοσίευση στο ετήσιο ενημερωτικό δελτίο χρήσης 2001 της σχέσης της με την εταιρεία «LINOMEDIA». Επίσης στο ίδιο δελτίο δεν περιλήφθησαν οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των ενοποιούμενων εταιρειών, καθώς και κατάλογος των προσώπων που συνδέονται (μέλη δ.σ. στελέχη κλπ) με την εταιρεία.

5. Την επιβολή προστίμου ύψους 45.000 ευρώ στην εταιρεία «ΦΟΙΝΙΞ ΜETROLIFE Ε.Α.Ε.» ως καθολικής διαδόχου της «METROLIFE Ε.Α.Ε.Α.Ζ.». Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία κατά την αύξηση κεφαλαίου που διενήργησε τον Νοέμβριο του 2000, ανέφερε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο ότι τα προβλεπόμενα εταιρικά κέρδη μετά από φόρους για τη χρήση 2000 θα ανέρχονταν σε 2 δισ. δρχ. και τελικά διαμορφώθηκαν σε 642 εκατ. δρχ., δηλαδή σημείωσαν απόκλιση 68,1% σε σχέση με τις προβλέψεις. Η εταιρεία ήταν σε γνώση ότι τα δεδομένα των προβλέψεων είχαν ανατραπεί, ωστόσο δεν προέβη σε έκδοση συμπληρωματικού ενημερωτικού δελτίου.

Επίσης η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

1. Την προσωρινή αναστολή για διάστημα 15 ημερών της λειτουργίας της ΒΧ ΑΕΠΕΥ, προκειμένου να βελτιώσει την κεφαλαιακή της θέση με την υποδεικνυόμενη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

2. Την αναστολή της λειτουργίας της ΑΕΛΔΕ SAN SPIRO με έδρα την Κέρκυρα, διότι δεν παρείχε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα απαραίτητα στοιχεία για τη διενέργεια ελέγχου. Η συνέχιση της λειτουργίας της καθίσταται επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς και τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε:

1. Την απόφαση να ζητηθεί από το Μονομελές Πρωτοδικείο ο ορισμός ελεγκτών για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Connection AEBEΕ, για τη χρονική περίοδο της χρήσης 2002. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Connection έχει ανασταλεί και μετά την εξώδικη δήλωση του ορκωτού ελεγκτή της, τίθεται πλέον σε αμφιβολία η αξιοπιστία και το περιεχόμενο των οικονομικών της καταστάσεων.

2. Την αύξηση τoυ μετoχικoύ κεφαλαίoυ της «EFG ΕΥΡΩΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ Α.Ε.Ε.Χ.» με δημόσια εγγραφή και εισαγωγή τωv μετoχώv της στηv Κύρια Αγoρά τoυ Χ.Α.

3. Την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας του Συστήματος Αυλων Τίτλων, ώστε να παρέχεται το μέρισμα απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων μέσω του συστήματος, καθώς και να υπάρχει πλέον δυνατότητα καταχώρησης σε μερίδες του ΣΑΤ και των ομολόγων.

4. Το διορισμό χρηματιστηριακών εκπροσώπων στις Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. «ΦΑΣΜΑ», «ΖΕΥΣ» και «MERIT».

5. Την πρόσληψη 21 ελεγκτών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πέντε μελετητών-οικονομολόγων.

6. Ρυθμίσεις για την παροχή από τις Ε.Π.Ε.Υ. της επενδυτικής υπηρεσίας «Διαχείριση Χαρτοφυλακίου Πελατών». Οι εταιρείες που παρέχουν την υπηρεσία της διαχείρισης χαρτοφυλακίου θα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέτουν τα χαρτοφυλάκια πελατών σε θεματοφύλακα, να διαθέτουν πιστοποιημένα στελέχη, επενδυτική επιτροπή, καθώς και να παρέχουν σχετική ενημέρωση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τους επενδυτές. Ταυτόχρονα σε όλες τις συμβάσεις διαχείρισης θα αναφέρεται ευκρινώς ότι η εταιρεία δεν εγγυάται το αποτέλεσμα της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα