Δήλωση για αναστολή πληρωμών κατέθεσε η Connection

Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2003 18:22
UPD:18:30

Δήλωση περί αναστολής πληρωμών κατέθεσαν σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών η εταιρεία Connection AEBEE καθώς και η θυγατρική της εταιρεία ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ A.E. μη δυνάμενες πλέον να αντεπεξέλθουν στα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.

Νωρίτερα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε να ζητήσει από το Μονομελές Πρωτοδικείο ο ορισμός ελεγκτών για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην Connection για τη χρονική περίοδο της χρήσης 2002.

Τα αίτια που οδήγησαν την Connection και τη θυγατρική της στη δήλωση περί αναστολής πληρωμών, σύμφωνα με επιστολή της πρώτης προς το δ.σ. του Χ.Α., έχουν ως εξής:

«Ο Όμιλος Connection κατά την τελευταία τριετία σχεδίασε και υλοποίησε ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης και διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του στη χονδρική και στη λιανική πώληση επώνυμων ενδυμάτων και υποδημάτων, κυρίως μέσω της εξαγοράς και ίδρυσης θυγατρικών εταιριών και της δημιουργίας εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων λιανικής πώλησης. Τα αναπτυξιακά αυτά σχέδια χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει με ίδια κεφάλαια και κυρίως με τραπεζικό δανεισμό, απορροφώντας κεφάλαια συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία που επικράτησε από τα μέσα του 2001 μέχρι σήμερα, η κάμψη των λιανικών πωλήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς και ο μικρός βαθμός ωρίμανσης ορισμένων εκ των επενδύσεων της εταιρίας, περιόρισαν την αποδοτικότητα των επενδύσεων και οδήγησαν την κερδοφορία και τη ρευστότητα της εταιρίας σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Για να αντιμετωπίσει τη διαμορφούμενη κατάσταση, η από 12.7.2002 Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας αποφάσισε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 10.260.000 € προκειμένου να αποπληρώσει μέρος του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της και να χρηματοδοτήσει τις τρέχουσες ανάγκες της σε κεφάλαιο κίνησης. Εντούτοις, οι χρηματιστηριακές συνθήκες που ακολούθησαν και συνεχίζουν να επικρατούν μέχρι σήμερα, δεν επέτρεψαν στην εταιρία να πραγματοποιήσει τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στερώντας την έτσι από απαραίτητα κεφάλαια.

Ενεργώντας με πρόνοια, εναλλακτικά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και από τα μέσα Νοεμβρίου 2002, η εταιρία αποφάσισε να προχωρήσει στην εξεύρεση ιδίων κεφαλαίων μέσω προσέλκυσης στρατηγικών επενδυτών και καταθέσεις των κυρίων μετόχων ενόψει μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Επιπρόσθετα, η εταιρία κατάρτισε αναλυτικό επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο προέβλεπε μεταξύ άλλων την αποεπένδυση από μη αποδοτικές συμμετοχές και δραστηριότητες για την ενίσχυση της ρευστότητας της. Κατόπιν διαπραγματεύσεων η εταιρία εξασφάλισε την καταρχήν συμφωνία με στρατηγικούς επενδυτές για την εισροή ιδίων κεφαλαίων ενώ προχώρησε και σε πώληση των συμμετοχών της στην Ηπειρωτική Εμπορική Α.Ε. (τέως ΜΙΝΙΟΝ) και στο FACTORY OUTLET. Τέλος, είχε δρομολογήσει και τη ρευστοποίηση της συμμετοχής της στην εταιρία ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ Α.Ε. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούσαν στη μείωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρίας.

Παράλληλα, η εταιρία, με ίδια πρωτοβουλία, επιζήτησε συνάντηση με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών (συνολικά 10 τράπεζες) με στόχο την εξασφάλιση επιπρόσθετων δανειακών κεφαλαίων συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ θα αποτελούσαν bridge financing ενόψει της επικείμενης πώλησης της συμμετοχής της εταιρίας στη ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ. Η εν λόγω συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό της Εμπορικής Τράπεζας -διαχειρίστριας του κοινοπρακτικού δανείου- στις 18 Δεκεμβρίου 2002.

Στη συνάντηση αυτή, η εταιρία κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης προς τις τράπεζες, η οποία συνοδευόταν με τεκμηριωμένο επιχειρηματικό σχέδιο. Το επιχειρηματικό σχέδιο παρουσίαζε ιδιαίτερα αναλυτικά τη δραστηριότητα της εταιρίας ανά αντιπροσωπεία χονδρικής (brand) καθώς και ανά κατάστημα λιανικής. Τα στοιχεία που εμπεριέχονταν στο επιχειρηματικό σχέδιο ήταν άκρως εμπιστευτικά δεδομένου του βαθμού ανάλυσης τους ως προς τη δραστηριότητα και το εμπορικό κύκλωμα της εταιρίας.

Επίσης η παρουσίαση προς τις τράπεζες περιελάμβανε αναλυτική κατάσταση μηνιαίων ταμειακών ροών έως την 31.12.2003, καθώς και τη χρήση των νέων κεφαλαίων που θα εισέρεαν στην εταιρία (ίδια και δανειακά). Σημειώνεται δε, ότι στην ανάλυση των ταμειακών αναγκών συμπεριλαμβάνονταν και η οφειλή Φ.Π.Α. προς το Δημόσιο, όπως αυτή είχε απεικονιστεί στη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση 30/9/2002.

Ειδικότερα, όσο αφορά την πρόταση κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης της εταιρίας προς τις τράπεζες, αυτή προέβλεπε κατάθεση νέων ιδίων κεφαλαίων ύψους 5,2 εκατ. ευρώ και ισόποση λήψη νέου δανεισμού. Κατά τη συνάντηση, οι πιστώτριες τράπεζες αντιπρότειναν, αύξηση των ιδίων κεφαλαίων που θα κατατίθεντο στην εταιρία και παροχή εξασφαλίσεων για το νέο δανεισμό.

Στις 7 Ιανουαρίου 2003, η εταιρία κατέθεσε προς τις τράπεζες νέα βελτιωμένη πρόταση κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, η οποία προέβλεπε τα εξής:

· Κατάθεση εκ μέρους των κυρίων μετόχων και στρατηγικών επενδυτών νέων ιδίων κεφαλαίων συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.

· Αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού ύψους 1,4 εκατ. ευρώ από δεσμευμένες καταθέσεις του κυρίου μετόχου κ. Στ. Τζιούφα.

· Κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων πιστωτών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ.

· Νέο δανεισμό ύψους 5,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2 εκατ. ευρώ αφορούσαν bridge financing ενόψει της πώλησης της συμμετοχής της εταιρίας στην ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ.

· Παροχή εξασφαλίσεων για τη κάλυψη του νέου δανεισμού: α) εγγραφή βάρους επί ακινήτων της μετόχου Ζ. Τζιούφα, β) ενεχυρίαση αποθεμάτων αξίας κτήσης 2 εκατ. ευρώ και εμπορικής αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω και α) τις ήδη υλοποιημένες ενέργειες για μείωση δανεισμού (πώληση ΜΙΝΙΟΝ και FACTORY OUTLET, κατάθεση μετρητών από τον κύριο μέτοχο) και β) τις προγραμματισθείσες ενέργειες (πώληση ΜΟΥΡΙΑΔΗ, κλείσιμο δανείων μέσω cash collaterals του κυρίου μετόχου), το συνολικό δανειακό υπόλοιπο της εταιρίας μετά την προτεινόμενη κεφαλαιακή αναδιάρθρωση θα μειωνόταν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα τότε υφιστάμενα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η εταιρία ευελπιστούσε στη θετική αντιμετώπιση της πρότασης της από τις πιστώτριες τράπεζες, δεδομένου ότι είχε να επιδείξει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη διαχρονική πορεία ανάπτυξης, απασχολούσε ως όμιλος πάνω από 300 εργαζομένους, ενώ διέθετε ιδιαίτερα σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στην αντιπροσώπευση επώνυμων οίκων του εξωτερικού. Διατηρούσε δε, άριστες σχέσεις με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, ενώ η εκταμίευση του κοινοπρακτικού της δανείου τον Αύγουστο του 2002, κατέδειξε την εμπιστοσύνη των τραπεζών προς την εταιρία.

Επιπρόσθετα, ο κύριος μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Στ. Τζιούφας, είχε αποδείξει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του προς την εταιρία τόσο με την ενεχυρίαση του συνόλου σχεδόν των μετοχών του, προς εξασφάλιση του κοινοπρακτικού δανείου, όσο και με την κατάθεση μετρητών στην εταιρία έναντι μελλοντικής αύξησης. Τονίζεται δε, ότι μέχρι την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες η εξυπηρέτηση των δανειακών υπολοίπων υπήρξε ομαλή και δεν υπήρχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες. καθώς και δυσμενή στοιχεία συναλλακτικής συμπεριφοράς.

Εντούτοις, στο χρονικό διάστημα που ακολούθησε, η αντίδραση των πιστωτριών τραπεζών στις ενέργειες πρόνοιας που δρομολογούσε η εταιρία ήταν η προσωρινή -όπως δήλωσαν- διακοπή παροχής όλων των πιστωτικών διευκολύνσεων από βραχυπρόθεσμα όρια καθώς και από το κοινοπρακτικό δάνειο, που έως εκείνη τη στιγμή παρείχαν προς την εταιρία. Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η εταιρία να αντιμετωπίσει οξύτατα προβλήματα χρηματοδότησης των αναγκών της σε κεφάλαιο κίνησης, ιδιαίτερα για την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων εισαγωγών από οίκους του εξωτερικού ενόψει των παραδόσεων εμπορευμάτων για την περίοδο Άνοιξη-Καλοκαίρι 2003.

Δεδομένου ότι η φύση της δραστηριότητας της εταιρίας (εισαγωγές εμπορευμάτων) απαιτεί το άνοιγμα πιστώσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών, η διακοπή του συνόλου των πιστωτικών διευκολύνσεων από τις τράπεζες έφερε την εταιρία σε δεινή θέση απέναντι τόσο στους πελάτες της όσο και στους προμηθευτές της. Επιπλέον, αποτέλεσε την αφορμή για την καταγγελία της σύμβασης αντιπροσώπευσης από τον οίκο «ΤRS Evolution S.p.A.» (Trussardi). Η απώλεια του εν λόγω ιδιαίτερα σημαντικού προμηθευτή (20% επί των συνολικών πωλήσεων), είχε ως αποτέλεσμα την σημαντική διαφοροποίηση των μεγεθών της εταιρίας, όπως αυτά παρουσιάζονταν στο επιχειρηματικό σχέδιο, με βάση το οποίο είχε επιτευχθεί συμφωνία με τους στρατηγικούς επενδυτές.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2003, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση της εταιρίας με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών η οποία και απέβη άκαρπη.

Με βάση τις ανωτέρω εξελίξεις, η Διοίκηση της εταιρίας θεωρώντας ότι έχει εξαντλήσει κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης της κρίσης την οποία διέρχεται, αποφάσισε να προβεί σε αναστολή των πληρωμών της μητρικής εταιρίας CONNECTION A.E.B.E.E. και της θυγατρικής της ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ Α.Ε.Ε.

Η Connection A.E.B.E.E, στην ύστατη προσπάθεια της να ανταποκριθεί, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές της, εξακολουθεί να αναζητά λύση η οποία θα της επιτρέψει να συνεχίσει την λειτουργία της και να επιτύχει μία βιώσιμη συμφωνία με τους πιστωτές της.

Στα πλαίσια αυτά, η εταιρία θα επιδιώξει την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της σύμφωνα με το άρθρο 44 ν. 1892/1990 για την εξυγίανση επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία θα επιδιώξει επίσης το δικαστικό διορισμό επιτρόπου σύμφωνα με το άρθρο 45 ν. 1892/1990, με σκοπό τη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και την ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας με την απαιτούμενη πλειοψηφία των πιστωτών. Ειδικότερα, η εταιρία θα προτείνει συμβιβαστική διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων της σε ποσοστό πάντα μικρότερο από αυτό που προσδοκάται σε περίπτωση εκκαθάρισης, καθιστώντας έτσι τη θέση των πιστωτών της ευμενέστερη.

Η εταιρία θεωρεί ότι η επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της στα πλαίσια του άρθρου 44 ν. 1892/1990 για συμβιβαστική διαγραφή μέρους των υποχρεώσεων της αποτελεί τη μόνη λύση προκειμένου:

- να εισέλθει σε διαδικασία εξυγίανσης μέσα από ένα βιώσιμο σχήμα με περιορισμένες υποχρεώσεις και ευοίωνες προοπτικές ανάκαμψης,

- να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας της προς όφελος του προσωπικού και του επενδυτικού κοινού,

- να διασφαλίσει τη συνέχιση της λειτουργίας προκειμένου να εξοφλεί κανονικά πιστωτές διαρκών συμβάσεων, όπως στρατηγικούς προμηθευτές (οίκους εξωτερικού), αποφεύγοντας έτσι την καταγγελία των συμβάσεων αντιπροσώπευσης που διαθέτει,

- να καταστεί βιώσιμη έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσελκύσει εκ νέου στρατηγικούς επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν με ίδια κεφάλαια,

- να επιτύχει για τους πιστωτές της ικανοποίηση των απαιτήσεων τους μεγαλύτερη από αυτή της συμμετοχής τους σε διαδικασία ενδεχόμενης εκκαθάρισης,

- να εξασφαλίσει μια διαφανή και δίκαια διαδικασία αναλογικής ικανοποίησης όλων των πιστωτών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η εταιρία θα καλέσει τους πιστωτές της να συναινέσουν άμεσα σε διορισμό επιτρόπου.

Τέλος, η εταιρία θα ήθελε να ευχαριστήσει τους στρατηγικούς επενδυτές, οι οποίοι της επέδειξαν εμπιστοσύνη μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς και το προσωπικό της το οποίο συνεχίζει να εργάζεται μέχρι και σήμερα στην εταιρία, πιστεύοντας στις δυνατότητες εξυγίανσης της».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα