Βαρύ κλίμα στη Νέα Υόρκη

Σε τροχιά πτώσης η Ευρώπη
Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:35

O ΦΟΒΟΣ του πολέμου, οι αποθαρρυντικές εταιρικές προβλέψεις και τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία άσκησαν πιέσεις στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.

«Η αγορά προσπαθεί να χωνέψει αυτά που είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, στην προχθεσινή ομιλία του και να μαντέψει την ημερομηνία του πολέμου», λέει χαρακτηριστικά ο Φράνσις Κάνον, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην AIG SunAmerica Αsset Management.

Μόνο οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν μικρό στήριγμα χθες, καθώς οι επενδυτές αγόρασαν επιλεκτικά κάποιες μετοχές του τομέα που έχουν σημειώσει μεγάλη πτώση τον τελευταίο καιρό. Τα στοιχεία για την παραγωγικότητα στις ΗΠΑ, η οποία παρουσίασε μείωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2002, «βάρυναν» την αγορά, καθώς ήταν πολύ χειρότερα απ' ό,τι αναμενόταν.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 55,88 μονάδες, ποσοστό 0,70%, φθάνοντας στις 7.929,30 μονάδες. Οριακή άνοδο 0,23 μονάδων, ποσοστό 0,02%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.301,73 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επανήλθαν σε πτωτική τροχιά για να υποχωρήσουν στα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας, στα οποία βρέθηκαν προσωρινά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ συνδυάσθηκαν με τους φόβους για τις εξελίξεις στο θέμα του Ιράκ και προκάλεσαν νέο κύμα ρευστοποίησης μετοχικών τίτλων.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έχασαν το 3% και 3,1% της αξίας τους, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί ξανά κάτω από τις 800 μονάδες και μόλις πέντε μονάδες πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας.

Επικεφαλής της πτώσης τέθηκαν οι μετοχές των Shell και Munich Re, ενώ υπήρξαν και φωτεινές εξαιρέσεις στο γενικό αρνητικό κανόνα, όπως για παράδειγμα η μετοχή της Cable & Wireless, μετά την είδηση πως η εταιρεία αποτελεί στόχο εξαγοράς.

Η είδηση πως η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε τα βασικά επιτόκια δεν είχε κανένα αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα, που αγνόησε επίσης την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην Ευρωζώνη.

Εμπειρογνώμονες, πάντως, άρχισαν να παίρνουν πιο αρνητική θέση στις εξελίξεις στα χρηματιστήρια, τονίζοντας ότι ο φόβος του πολέμου αποτελεί προπέτασμα καπνού που κρύβει από τις αγορές την αλήθεια για την πραγματική απειλή της παγκόσμιας ύφεσης.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα