Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2003 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Kyocera Corp., μετά την δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζωρτζ Μπους ότι «το παιχνίδι τελείωσε» για τον Ιρακινό ηγέτη Σαντάμ Χουσεΐν, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι ένας πόλεμος στη Μ. Ανατολή ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο έχανε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 8.455,35 μονάδες στις 11 π.μ., τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 838,06 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, να αποτελούν περίπου το 1/4 των απωλειών του δείκτη. Η έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μείωση της παραγωγικότητας και το τέταρτο τρίμηνο, ώθησε μερικούς επενδυτές να προχωρήσουν στην πώληση μετοχών εξαγωγικών εταιρειών.

«Η άσχημη εικόνα της αγοράς, είναι η αντανάκλαση των ανησυχιών για το ενδεχόμενο πολέμου με το Ιράκ», ανέφερε ο Sadaji Shibata, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 67 δισ. δολ. σε μετοχές με την Daiwa Asset Management Co. και συμπλήρωσε : «Η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών είναι η υποχώρηση της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, η οποία θα βλάψει τους εξαγωγείς».

Αλλού στην Ασία, στη Ν. Κορεά ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 2,7%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών τον Ιανουάριο. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και άλλων κατασκευαστών σημείωναν απώλειες.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE υποχωρούσε κατά 1,8%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και των κατασκευαστών chip, μετά την ανακοίνωση της Quanta Computer Inc. ότι τα κέρδη της το τέταρτο τρίμηνο μειώθηκαν.

Στη Σιγακπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωνε κέρδη για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών. Στο Χογκ Κογκ ο δείκτης Hang Seng κινείτο πτωτικά, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών.

Κέρδη σημείωναν οι δείκτες στην Αυστραλία και την Ταϊλάνδη, τη στιμή που οι λοιποί στην περιφέρεια κινούντο πτωτικά. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικοί δείκτες για τρίτη εβδομάδα μέσα στο έτος. Ο Nikkei μέχρι στιγμής έχει κερδίσει ποσοστό 1,4% και ο δείκτης Topix ποσοστό 2,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα