Ο γερμανικός Τύπος για την κόντρα Μέρκελ-Στάινμπρουκ στη Βουλή

Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 15:47
UPD:15:52
REUTERS/FABRIZIO BENSCH

Στη φωτογραφία η γερμανίδα καγκελάριος και ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών  Α. Μέρκελ (αριστερά) και ο ηγέτης ων Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ.

«Σαρκαστικά γέλια, συγχαρητήρια, αποχωρισμοί» είναι ο περιγραφικός τίτλος της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου για τη χθεσινή συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης στη γερμανική Βουλή.

«Τη συζήτηση άνοιξε η καγκελάριος Μέρκελ σκιαγραφώντας, όπως θα περίμενε κανείς, μία πολύ όμορφη εικόνα της σημερινής κατάστασης στη χώρα» σημειώνει η εφημερίδα. «Η ανεργία παραμένει χαμηλή, τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται, οι περισσότεροι άνθρωποι στη Γερμανία βλέπουν να έχει βελτιωθεί η κατάστασή τους - και αυτό, παρά τις αναταράξεις στην Ευρωζώνη και την κρίση στη Μέση Ανατολή».

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ «δεν δίνει μία μαύρη εικόνα της Γερμανίας, κατηγορεί όμως τη Μέρκελ και τον συνασπισμό της ότι δεν κυβερνούν, αλλά απλώς διοικούν τη Γερμανία. ʻΠολλές εξαγγελίες, πολύς αέρας κοπανιστός, αλλά καμία ουσιαστική μεταρρύθμισηʼ είναι το συμπέρασμα του Στάινμπρουκ στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί ότι «οι σοσιαλδημοκράτες απέφυγαν να απαντήσουν στο ερώτημα, εάν κατά τη γνώμη τους η Ευρώπη ταυτίζεται πάντοτε με το ευρώ και τις προσπάθειες για τη διάσωσή του, οι οποίες υποτίθεται ότι δεν έχουν εναλλακτική λύση».

Ο Στάινμπρουκ δεν αμφισβήτησε αυτήν τη λογική και γι αυτό έχασε μία μεγάλη ευκαιρία στη ρητορική αντιπαράθεση με την Μέρκελ, υποστηρίζει ο αρθρογράφος: «Μας είπε ότι η πολιτική της Μέρκελ απέτυχε, καθώς χορηγήθηκε σε μία ʻθανατηφόροʼ δόση στις χώρες της κρίσης. (…) Παραμένει όμως άγνωστο, τί ακριβώς θεωρεί ο Στάινμπρουκ θανατηφόρο δόση και τι διαφορετικό θα έκανε ο ίδιος. Θεωρεί ότι ήταν υπερβολικοί οι όροι για τη χορήγηση βοήθειας στις χώρες της Ευρωζώνης; Θα έπρεπε να έχουν βοηθήσει περισσότερο οι Γερμανοί;».

«Η φυγή προς τα εμπρός – ο Στάινμπρουκ βγαίνει στην επίθεση» είναι ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ στην οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. «Πραγματικά, οι σοσιαλδημοκράτες και κυρίως ο υποψήφιός τους, άρχισαν να κερδίζουν έδαφος μετά την τηλεμαχία της Κυριακής. Ενώ απομένουν λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, στο SPD φυτρώνει πλέον ο σπόρος της ελπίδας για μία πολιτική στροφή. Και αν πιστέψει κανείς τις δημοσκοπήσεις, διαφαίνεται πράγματι μία πιο θετική τάση για τους σοσιαλδημοκράτες».

Διαφορετική άποψη διατυπώνει η εφημερίδα Die Welt του Βερολίνου: «Παρότι ο Στάινμπρουκ κατηγορεί τη Μέρκελ κάθε τόσο και τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι δεν έχουν σαφή κατεύθυνση και όραμα για την Ευρώπη, στην πραγματικότητα δεν έχει ούτε ο ίδιος. Το να απαιτείς απλώς ʻπερισσότερη κοινωνική δικαιοσύνηʼ αποτιμάται μάλλον ως αμυντική στάση, όταν μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν αισθάνεται ότι η καθημερινότητά του είναι τόσο άσχημη, ώστε να θέλει να αποκηρύξει τις καθιερωμένες αξίες που ενσαρκώνει η Μέρκελ».

«Δεν είναι μόνο η Ελλάδα» είναι ο τίτλος εκτενούς ρεπορτάζ στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine που παρατηρεί ότι «στον προεκλογικό αγώνα η ευρω-κρίση γίνεται αντιληπτή μόνο ως οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Αλλά στην πραγματικότητα θα έχουμε και άλλες εστίες κρίσης από το φθινόπωρο, άρα και μεγαλύτερα κόστη».

Ποιες είναι αυτές οι εστίες κρίσης; Η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία, ακόμα και η Γαλλία για την οποία ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι «και στην Κομισιόν θεωρείται πλέον από δύσκολη έως απελπιστική περίπτωση».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα