WEF: Στην 91η θέση η Ελλάδα σε ανταγωνιστικότητα

Στην Ελβετία τα πρωτεία για πέμπτη χρονιά
Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013 12:43
UPD:13:01
REUTERS/JOHN KOLESIDIS

Στην 91η θέση της λίστας με τις 148 χώρες που καλύπτει το World Economic Forum όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα βρέθηκε η Ελλάδα. Στην έκθεσή του για την περίοδο 2013-14, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, το WEF αναφέρει ότι η χώρας μας παραμένει τελευταία μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης στην κατάταξη, αλλά ανέβηκε πέντε θέσεις.

Η Ελλάδα κινείται υψηλότερα στη διεθνή κατάταξη στους δείκτες υγείας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (35η θέση), υποδομών (38η θέση), τεχνολογικής ετοιμότητας (39η θέση), ανώτερης εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης (41η θέση) και μεγέθους αγοράς (47η θέση).

Κάτω από τη μέση της κατάταξης ήταν στους δείκτες επιχειρηματικής εξειδίκευσης (83η θέση) και καινοτομίας (87η θέση), θεσμών (103η) και αποτελεσματικότητας της αγοράς προϊόντων (108η), ενώ χαμηλή ήταν η κατάταξή της όσον αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον (147η θέση), την ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών αγορών (138η) και την αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας (127η).

Ως πιο προβληματικοί παράγοντες για το επιχειρείν αναφέρθηκαν η πρόσβαση σε χρηματοδότηση (22% των απαντήσεων που έδωσαν οι επιχειρήσεις), η γραφειοκρατία του δημοσίου (21,2%), οι φορολογικές ρυθμίσεις (14,5%), η έλλειψη σταθερότητας στις πολιτικές (12%), οι φορολογικοί συντελεστές (9,8%), η διαφθορά (6,9%) και οι περιοριστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (5,2%).

WORLDECONOMICFORUM

WEF: Τι είναι η ανταγωνιστικότητα;

WORLDECONOMICFORUM

H Tζένιφερ Μπλάνκε του WEF μιλάει για την έκθεση

Πιο ανταγωνιστική χώρα η Ελβετία

Στην κορυφή της λίστας του WEF παραμένει, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η Ελβετία, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν τα πρωτεία όσον αφορά στην παρουσίαση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά. Ειδικότερα, οι ανταγωνιστικότερες οικονομίες, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Φινλανδία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, το Χονγκ Κονγκ, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Οι ΗΠΑ ανέβηκαν δύο θέσεις στην κατάταξη χάρη στη βελτίωση των συνθηκών στον χρηματοοικονομικό τομέα καθώς και στη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δημόσιους φορείς της. Το WEF τονίζει, ωστόσο, πως παραμένουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την μακροοικονομική σταθερότητα της χώρας.

Όσον αφορά στην Ευρώπη, το WEF σημειώνει ότι οι προσπάθειες συγκράτησης των δημόσιων χρεών και αποφυγής της διάλυσης της Ευρωζώνης έχουν αποσπάσει την προσοχή από την αντιμετώπιση των θεμάτων της ανταγωνιστικότητας.

«Οι οικονομίες της νότιας Ευρώπης όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και ειδικά η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες στη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των αγορών τους, να δώσουν ώθηση στην καινοτομία και να βελτιώσουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση», επισημαίνεται στην έκθεση.


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα