Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2003 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικοί δείκτες, ενώ τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Canon Inc., μετά την υποχώρηση του γιεν, η οποία αύξησε τις ελπίδες για τις πωλήσεις των εν λόγω εταιρειών εκτός χώρας.

«Το νόμισμα είναι η μόνη ελπίδα για την ιαπωνική αγορά», ανέφερε ο Katsuaki Furutachi, ο οποίος διαχειρίζεται 1,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την Asahi Life Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Το πιο αδύναμο γιεν βοηθά στην αύξηση των εσόδων των εξαγωγέων». Ο Furutachi έχει στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 8.470,64 μονάδες στις 12:52' μ.μ., τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,2% φθάνοντας στις 840,87 μονάδες. Οι μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ, αποτελούσαν το 1/4 των συνολικών κερδών του δείκτη και ήταν ο δεύτερος κλάδος που σημείωνε σημαντικά κέρδη μετά των κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE υποχωρούσε κατά 1,8%. Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. σημείωναν απώλειες, καθώς έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος των ΗΠΑ κατά του Ιράκ θα μειώσει τη ζήτηση των προϊόντων τους εκτός χώρας.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi έχανε ποσοστό 0,2%. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής memory chip στον κόσμο εμφάνιζαν απώλειες μετά την πτώση της τιμής των chip υψηλής ταχύτητας που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, στα χαμηλότερα επίπεδα.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Ν. Ζηλανδία και την Ινδονησία κινούντο ανοδικά, ενώ όλοι οι άλλοι στα Χρηματιστήρια της περιφέρειας σημείωναν απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα