Υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου στο Σίδνεϋ

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2003 07:03

Υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου μετά τη θέση της Ρωσίας, η οποία τάχθηκε υπέρ του γαλλο-γερμανικού σχεδίου να σταλεί ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και περισσότεροι επιθεωρητές στο Ιράκ, κάτι το οποίο θα καθυστερήσει μια αμερικανική επίθεση σε αυτήν την παραγωγό χώρα πετρελαίου του Περσικού Κόλπου.

Χθες, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Χανς Μπλιξ, είπε ότι το Ιράκ, η τρίτη σε μέγεθος παραγωγός πετρελαίου της Μ. Ανατολής, προσφέρθηκε να αυξήσει τη συνεργασία της κατά το διήμερο των συνομιλιών στο τέλος της εβδομάδας. Ο κ. Μπλιξ σχεδιάζει να καταθέσει νέα έκθεση την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συμμόρφωση του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχέδιο ειρήνευσης.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαρτίου υποχώρησε κατά 43 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 34,69 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 34,84 δολ. το βαρέλι στις 2:08' μ.μ. στο Σίδνεϋ, τοπική ώρα. Την Παρασκευή η τιμή του αργού πετρελαίου αυξήθηκε κατά 96 σεντς, ποσοστό 2,8%, φθάνοντας στα 35,12 δολ. το βαρέλι και έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Νοεμβρίου του 2000. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές σημείωσαν αύξηση σε ποσοστό 4,8%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα