ΔΝΤ : Επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία

Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2003 13:40

Την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία και να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πόρισμα που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη ύστερα από την εξέταση της ελληνικής οικονομίας που πραγματοποίησαν εμπειρογνώμονες του οργανισμού το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Παράλληλα στο πόρισμα αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει κάνει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη και του παρέδωσε το πόρισμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε, ότι το δημόσιο χρέος της χώρας μειώθηκε σημαντικά τα 2002, ενώ για το 2003 ο στόχος είναι να μειωθεί κατά τέσσερις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο παίζει ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μια περίοδο που ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης ακόμη και κάτω του 1%.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι η οικονομική πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ισορροπημένη χωρίς ακρότητες και απότομες δημοσιονομικές προσαρμογές αλλά με αίσθημα ευθύνης έτσι ώστε και η ανάπτυξη να διασφαλίζεται και η απασχόληση να προωθείται και οι διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρούν.

Αναφερόμενος στην πορεία του πληθωρισμού ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε αισθητά τον Ιανουάριο παρά τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, εξέφρασε όμως την ανησυχία του για τις αρνητικές συνέπειες τις οποίες θα έχει μια ενδεχόμενη ανάφλεξη του πολέμου στο Ιράκ στην ελληνική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Οπως ανέφερε, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το κόστος παραγωγής.

Το γεγονός πάντως ότι μειώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο δημιουργεί μια καλύτερη θέση άμυνας για την ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα