Λαμί: Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για τη δυστυχία της Ελλάδας

Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2013 15:07
UPD:19:16
EPA/CHEMA MOYA

«Η ιστορία παρουσιάζει πάντα κάποια στιγμή τον λογαριασμό για τα σφάλματα», επισημαίνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας Πασκάλ Λαμί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μια χαμένη δεκαετία.

«Η Γερμανία έχει (και αυτή) ευθύνη για τη δυστυχία της Ελλάδας», δηλώνει ο απερχόμενος πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας Πασκάλ Λαμί, προσθέτοντας ότι κατά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη το Βερολίνο δεν έλεγξε λεπτομερώς τα βιβλία, ενώ αργότερα άμβλυνε το Σύμφωνο Σταθερότητας.

«Η ιστορία παρουσιάζει πάντα κάποια στιγμή τον λογαριασμό για τα σφάλματα», επισημαίνει ο κ. Λαμί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Welt am Sontag» και τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να καλύψει μια χαμένη δεκαετία.

Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το αν χρειάζεται νέο «κούρεμα» του χρέους, δηλώνει ότι «αποφασιστικής σημασίας είναι το εάν η διαδικασία μετάβασης θα είναι επιτυχής» και προβλέπει ότι «ο δρόμος τον οποίο πρέπει να διαβεί πολιτικά και κοινωνικά η Ελλάδα θα είναι δυσκολότερος από μια επανάσταση».

Ο γάλλος πολιτικός ερωτάται ακόμη εάν η Ευρωζώνη θα πρέπει να καταστεί μια αναδιανεμητική ζώνη, για να απαντήσει: «στο τέλος της μέρας, ναι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την κρίση, αλλά με την θεμελίωση μιας πολιτικής ένωσης. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σύστημα αλληλεγγύης» και να τονίσει ότι «είναι αποφασιστικής σημασίας εάν οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι νιώθουν υποχρεωμένοι από έναν κοινό πολιτισμό να αναπτύξουν αίσθημα αλληλεγγύης».

Υποστηρίζει πάντως ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει περάσει και τάσσεται υπέρ της εφαρμογής «διορθώσεων» στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. «Σχετικά με αυτό, έχουν γίνει πολύ λίγα σε σύγκριση με τις ΗΠΑ», συμπληρώνει.

Στην συνέντευξή του κάλεσε το διάδοχό του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να είναι αισιόδοξος σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για μια διεθνή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και παρά τις μακρόχρονες καθυστερήσεις.

«Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση για την συνάντηση σε επίπεδο υπουργών τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Λαμί στην γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Πιστεύω αληθινά ότι θα συμφωνήσουμε σε βασικά μέτρα διευκόλυνσης των εμπορικών συναλλαγών στο Μπαλί», τόνισε. «Είμαι σημαντικά πιο αισιόδοξος για αυτό από ό,τι ήμουν πριν από τρεις μήνες», πρόσθεσε.

Ο Λαμί δήλωσε ότι βλέπει μια ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της διασυνοριακής γραφειοκρατίας, η οποία εκτίμησε ότι κοστίζει έως και το 10% της τελικής τιμής των αγαθών. «Πολλά προϊόντα περνούν πέντε σύνορα πριν φθάσουν στον καταναλωτή», εξήγησε στη συνέντευξή του στη Βελτ αμ Ζόνταγκ.

Η μείωση του κόστους αυτού για τρισεκατομμύρια εμπορικές συναλλαγές θα μπορούσε «να επιτύχει εξίσου πολλά σαν να μειώναμε τους δασμούς, οι οποίοι είναι ήδη χαμηλοί», ανέφερε ο απερχόμενος γενικός διευθυντής του ΠΟΕ.

Ακόμη επέκρινε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, κυρίως λόγω της ζημιάς που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτή στις σχέσεις με την Κίνα.

«Οι ΗΠΑ θέλουν αυτή τη συμφωνία ως ένα σύμφωνο άμυνας έναντι της Κίνας», επισήμανε ο Λαμί. «Η ΕΕ πρέπει να σκεφτεί εάν και κατά πόσον θέλει να ενταχθεί» σε ένα τέτοιο σύμφωνο, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα