Γερμανία : Μείωση του εμπορικού πλεονάσματος τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 08:19

Μείωση ενδέχεται να εμφανίσει το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το Νοέμβριο, καθώς η ανησυχία για έναν πόλεμο στο Ιράκ και η ισχυροποίηση του ευρώ έχουν επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές, αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας προβλέπεται να υποχωρήσει στα 10,5 δισ. ευρώ (11,3 δισ. δολ.) τον Δεκέμβριο, από 12 δισ. ευρώ που ήταν το Νοέμβριο, εμφανίζοντας για πρώτη φορά μείωση από τον Αύγουστο του 2002, αναφέρουν 15 οικονομολόγοι του Bloomberg News.

«Η αδύναμη οικονομία διεθνώς πιέζει τις εξαγωγές», ανέφερε ο Wolfgang Haeuser, οικονομολόγος στην ING BHF-Bank στη Φραγκφούρτη, συμπληρώνοντας ότι : «Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου φαίνεται ότι θα επηρεάζει σημαντικά και τη ζήτηση από το εξωτερικό όλο και περισσότερο».

Η Siemens AG, η υπ' αριθμόν ένα εταιρεία ηλεκτρονικών της Γερμανίας και η Schering AG, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαπιών για τον έλεγχο των γεννήσεων, βρίσκονται ανάμεσα σε εκείνες οι οποίες ανέφεραν ότι η ανατίμηση του ευρώ σε ποσοστό της τάξης του 23% έναντι του δολαρίου πέρυσι, επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Μερικές εταιρείες μάλιστα, δεν κάνουν επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό, καθώς αυξάνεται συνεχώς η πιθανότητα ενός πολέμου στο Ιράκ.

Τον Δεκέμβριο του 2002 οι παραγγελίες των βιομηχανιών για εξοπλισμό μειώθηκαν, φθάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1995, επηρεάζοντας αρνητικά τις αντίστοιχες από το εξωτερικό και η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Η ανατίμηση του ευρώ καθιστά τα γερμανικά προϊόντα πιο ακριβά στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, προορισμός περίπου του 1/10 των γερμανικών εξαγωγών, αποτελεί περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της Γερμανίας.

Η επίσημη ανακοίνωση για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί να γίνει από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σήμερα στη 8 π.μ. (τοπική ώρα) στη Φραγκφούρτη.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2% το 2002 και ήταν η χαμηλότερη από την ύφεση του 1993, καθώς η αύξηση των εξαγωγών σε ποσοστό 2,9% βοήθησε στο να αντισταθμιστεί η μείωση των επενδύσεων και των καταναλωτικών δαπανών. Η οικονομία των ΗΠΑ πέρυσι αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,4%.

Η Robert Bosch GmbH, η υπ' αριθμόν δύο εταιρεία παραγωγής εξαρτημάτων για αυτοκίνητα στον κόσμο, εκτιμά ότι φέτος η αγορά θα είναι στάσιμη, ενώ οι πωλήσεις της Porsche AG στον Καναδά και στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της, μειώθηκαν τον Ιανουάριο κατά ένα δέκατο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα