Προτιμούν να απέχουν

Προς νέα «χαμηλά» Ν. Υόρκη και Ευρώπη
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 00:01
UPD:06:28

ΑΡΝΗΤΙΚΟ ήταν το κλίμα στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση με τα blue chips να κινούνται προς νέα χαμηλά επίπεδα τετραμήνου, καθώς οι ανησυχίες για τον πόλεμο στο Ιράκ και o φόβος νέας τρομοκρατικής επίθεσης κρατούν σε απόσταση τους επενδυτές.

Η General Motors, μεταξύ άλλων μεγάλων ονομάτων, άσκησε πιέσεις στο δείκτη Dow Jones, καθώς η υποβάθμιση της επενδυτικής κατάταξής της από την Banc of America Securities οδήγησε τη μετοχή της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο σε πτώση 4%.

«Τα σύννεφα πολέμου στο Ιράκ, οι νέες ανησυχίες για τρομοκρατία και η ένταση στη Β. Κορέα προκαλούν φόβο στην αγορά και ο φόβος οδηγεί τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα», λέει χαρακτηριστικά ο Τζον Πίρσον της Infinity Brokerage Services.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 84,94 μονάδες, ποσοστό 1,08%, φθάνοντας στις 7.758,17 μονάδες. Απώλειες 16,49 μονάδων σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.278,97 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν ακόμη βαθύτερα σε νέα χαμηλά επίπεδα εξαετίας, αυτήν τη φορά καθοδηγούμενα από την πτώση των μετοχών αυτοκινήτων και ασφαλειών εν μέσω φόβων για επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ και ανησυχιών για νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,7% και 2,3% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί στις 775 μονάδες, ενώ η αναλογία χαμένων/κερδισμένων ήταν πέντε προς ένα.

Χρηματιστές τόνισαν πως, παρά τη γενική αβεβαιότητα που επικρατεί για τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις παγκοσμίως, τα χρηματιστήρια αξιών υποχωρούν με σχετική τάξη και όχι δεν υπάρχουν -μέχρι στιγμής- φαινόμενα πανικού κυρίως επειδή οι όγκοι συναλλαγών είναι περιορισμένοι.

Ο Ντέιβιντ Θουέιτς, της BNP Paribas, εξήγησε πως κανείς επενδυτής δεν βάζει χρήματα σε αυτή την αγορά και ότι κανείς δεν εμπιστεύεται τις περιοδικές κούρσες των τιμών.

Διαχειριστές χαρτοφυλακίων, ωστόσο, επιμένουν ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά από τη στιγμή που η ιρακινή κρίση βαδίσει προς επίλυση.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες υπέφεραν έπειτα από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις που έκανε η Renault. Η μετοχή της γαλλικής εταιρείας υποχώρησε κατά 6,5%, ακολουθούμενη από τις Volkswagen (-4,9%), BMW (-1,8%), DaimlerChrysler (-2,4%), Axa (-3,6%), Aegon (-5,2%), Legal & General (-4,7%), Nokia (-3,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα