Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2003 07:02
UPD:07:06

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και άλλων εξαγωγικών εταιρειών, εν αναμονή της σημερινής ανακοίνωσης από την αμερικανική κυβέρνηση για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερες, καθώς οι καταναλωτές περιμένουν από ημέρα σε ημέρα έναν πόλεμο στο Ιράκ και δεν κάνουν αγορές.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 8.627,03 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,2%, φθάνοντας στις 855,63 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών εμφάνιζαν τις μεγαλύτερες απώλειες από τους λοιπούς κλάδους του δείκτη.

Οι μετοχές της Kyocera Corp. και άλλων εταιρειών, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων πραγματοποιείται στις ΗΠΑ, σημείωναν επίσης απώλειες, μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για μια μακράς διαρκείας σύγκρουση με το Ιράκ, αλλά και του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ.

«Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιράκ, οι Αμερικανοί καταναλωτές δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε αγορές, κάτι το οποίο θα βλάψει τους εξαγωγείς», ανέφερε ο Kiyohide Nagata, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 1,2 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Prudential Investment Management (Japan) Inc. Ο ίδιος προχώρησε στην πώληση μετοχών εξαγωγικών εταιρειών προ δύο εβδομάδων, όπως της Ricoh Co. και αγόρασε μετοχές της JFE Holdings Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής χάλυβα της Ιαπωνίας.

Αλλού στην περιφέρεια, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έχανε ποσοστό 1,3%. Οι μετοχές της AMP Ltd., της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, βρισκόταν πολύ κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα που έφθασε ποτέ, κατά το κλείσιμο, μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω από την Standard & Poor's, τεσσάρων, από τα τμήματα των δραστηριοτήτων της.

Στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 1%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Venture Corp. και άλλων εταιρειών που εξάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία ότι ένας πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράκ, εάν αρχίσει θα διαρκέσει πολύ.

Οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Ν. Κορέας και των Φιλιππίνων, σημείωναν κέρδη, ενώ οι υπόλοιποι στις άλλες αγορές κινούντο πτωτικά.

Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ινδία και το Πακιστάν, λόγω εθνικής εορτής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα