Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Κώστα Σημίτη, Νίκου Χριστοδουλάκη

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2003 13:04

Συνεργασία διάρκειας μιας ώρας και 15 λεπτών είχε σήμερα στις 10:45' το πρωΐ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη. Σε αυτήν μετείχε και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Με τον πρωθυπουργό είχαμε μια εκτενή συζήτηση για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τη διεθνή κατάσταση, ιδιαίτερα μάλιστα εν όψει της ογκούμενης διεθνούς αβεβαιότητας και του ενδεχόμενου μιας πολεμικής αναμέτρησης στο Ιράκ».

«Ο βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να κρατήσει μέσα σε αυτό το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας και κρίσης που μπορεί να προέλθει από την ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη».

«Ο στόχος αυτός να κάνουμε την ελληνική οικονομία μας να αντέχει σε διεθνείς αβεβαιότητες έγινε εφικτός το περασμένο έτος. Η ελληνική οικονομία είδε το ρυθμό ανάπτυξης όχι μόνο να πετυχαίνει το στόχο της, αλλά και να τον ξεπερνά. Έτσι διατηρήσαμε την προσπάθεια την οποία έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, να φέρνουμε κάθε χρόνο και πιο κοντά το επίπεδο ευημερίας του Έλληνα πολίτη στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

«Η μάχη που δίνουμε κατά του πληθωρισμού είχε σημαντική επιτυχία τον περασμένο μήνα, πράγμα το οποίο θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε από καλύτερες θέσεις τις ισχυρότερες πληθωριστικές πιέσεις που υπάρχουν αυτό το μήνα και λόγω των καιρικών φαινομένων, αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου της τιμής του πετρελαίου».

«Επίσης, στον κρίσιμο κοινωνικό τομέα της απασχόλησης συνεχίστηκε και η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ολοκληρώνοντας έτσι μια χρονιά διαρκούς μείωσης ανεργίας και περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης ιδιαίτερα στους νέους».

«Αυτή η πολιτική μας είναι μια πολιτική ευθύνης. Στην ευθύνη αυτή συμμετέχουν όλοι. Την ελληνική οικονομία θα την κάνουμε να αντέξει στη διεθνή αβεβαιότητα, όταν όλοι με το δικό τους ρόλο και τη δική τους ευθύνη συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια».

«Θέλω να κάνω ένα ιδιαίτερο σχόλιο για το τραπεζικό σύστημα : Το τραπεζικό σύστημα δεν διατάσσεται από τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι ένα σύστημα το οποίο έχει προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη της χώρας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προοπτική της περαιτέρω προόδου και ευημερίας της χώρας μας».

«Όμως, για να επιτελέσει αυτό το ρόλο, πρέπει να επιζητά όλο και περισσότερη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του, τη διαμόρφωση νέων ελκυστικών προϊόντων (επενδυτικών, αποταμιευτικών), έτσι ώστε να γίνεται πυροδότης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

«Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος απαιτεί εκείνες τις κινήσεις, οι οποίες δεν βλάπτουν την αναπτυξιακή προσπάθεια, αλλά τη βοηθούν. Διαμορφώνει έτσι καλύτερες προϋποθέσεις και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για όλες τις άλλες παραγωγικές δυνάμεις της οικονομίας να βοηθηθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε όταν η διεθνής αβεβαιότητα και κρίση ξεπεραστεί, τότε η ελληνική οικονομία να πάει ακόμη καλύτερα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων και από άλλες τράπεζες, ο κ. Χριστοδουλάκης είπε :

«Αυτή ήταν μια μεμονωμένη πολιτική, η οποία, πιστεύω ότι έρχεται σε αντίθεση με την παρατηρούμενη διεθνή μείωση και αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ακριβώς για να τονωθεί η διεθνής προσπάθεια να κρατήσουν οι οικονομίες και να βγουν, όσο γίνεται πιο ανώδυνα, από το σημερινό κλίμα αβεβαιότητας και ύφεσης.

Τέλος ο υπουργός επεσήμανε, ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν είχε καμμία σχέση με τα λαϊκά ομόλογα, χαρακτηρίζοντας τέτοια σχόλια «αστειότητες».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα