Ελπίδες από την ομιλία Μπλιξ

Ανέκαμψαν Νέα Υόρκη και Ευρώπη
Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου 2003 00:01

ΑΝΟΔΙΚΑ έκλεισε την εβδομάδα η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία του επιθεωρητή όπλων των Ηνωμένων Εθνών Χανς Μπλιξ, εν μέσω πολλών ερωτηματικών σχετικά με την ασφάλεια και τον πόλεμο.

Η ομιλία του Μπλιξ αύξησε τις ελπίδες για καθυστέρηση ενδεχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης, όμως οι συναλλασσόμενοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Δεν υπάρχει κάποια σαφής κατεύθυνση στην αγορά αυτή τη στιγμή, ούτε και θα υπάρξει όσο παραμένει ανεπίλυτο το θέμα του Ιράκ.

Η Dell Computer, η οποία «είδε» τη μετοχή της να ενισχύεται ενδοσυνεδριακά κατά 9%, στήριξε το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq. Τα στοιχεία για τα επιχειρηματικά αποθέματα, τη βιομηχανική παραγωγή και το καταναλωτικό κλίμα πέρασαν απαρατήρητα από την αγορά, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν επικεντρωμένο στην ομιλία του Μπλιξ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, αν και είδαν τα κέρδη τους να μετριάζονται εν αναμονή της αντίδρασης των ΗΠΑ στην τελική έκθεση που παρουσίασαν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών για το οπλοστάσιο μαζικής καταστροφής του Ιράκ.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο περιεχόμενο της έκθεσης Μπλιξ αφού διάβασαν σ΄αυτή πως το Ιράκ συνεργάζεται -σε κάποιο βαθμό- και ότι δεν βρέθηκαν πυρηνικά, ή άλλα όπλα από τις μέχρι τώρα έρευνες. Αμέσως δημιουργήθηκε κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που απομάκρυνε την προοπτική επικείμενου πόλεμου, που πίεσε χαμηλότερα τις τιμές ομολόγων, πετρελαίου και χρυσού.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,47% και 3,2%, αντίστοιχα. Ο πρώτος δείκτης είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 1997 την Πέμπτη, αλλά έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1% σε εβδομαδιαία βάση.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Axa και Munich Re που ενισχύθηκαν περισσότερο από 6% έπειτα από την ανακοίνωση θετικών αποτελεσμάτων από τη γαλλική Scor, ενώ οι μετοχές πετρελαίου με επικεφαλής την TotalFinaElf κέρδισαν έδαφος στον απόηχο της ανακοίνωσης θετικών στοιχείων για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οι τράπεζες HVB Group, Commerzbank και Lloyds TSB κινήθηκαν απογοητευτικά, ενώ η μετοχή της Invensys έχασε το 50% της αξίας της.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα