Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2003 07:02
UPD:07:12

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, η οποία έδειξε ότι η ζήτηση ενδέχεται να βελτιωθεί στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο κέρδιζε ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 8.746,63 μονάδες, στη 1 μ.μ., τοπική ώρα. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi σημείωνε κέρδη 4%, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα έξι εβδομάδων. Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 4,1%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, των οποίων οι πωλήσεις εξαρτώνται από τις εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως της Honda Motor Co. και της Hyundai Motor Co., σημείωναν κέρδη μετά την πίεση που άσκησαν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στις 14 Φεβρουαρίου, να δοθεί περισσότερος χρόνος για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

Αλλού στην περιφέρεια, οι μετοχές της Li & Fung Ltd. και άλλων εταιρειών που πωλούν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, οδήγησαν τον δείκτη Hang Seng στο Χογκ Κογκ κατά 1,9% υψηλότερα. Και οι λοιποί δείκτες εμφάνιζαν κέρδη, εκτός από εκείνους στην Κίνα.

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, αυξήθηκε κατά 0,7% τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο ποσοστό μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, ανακοίνωση η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε άνοδο κατά 0,3%, μετά την υποχώρηση της παραγωγής στις βιομηχανίες, τα μεταλλεία και τις εταιρείες κοινής ωφελείας τον Δεκέμβριο.

Ποσοστό 0,5% κέρδιζε ο δείκτης Topix στο Τόκυο, φθάνοντας στις 861,87 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κομπιούτερ και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών κερδών του δείκτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα